Αθήνα

17 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αλίκη Κατσαβού: «Ο Κώστας Βουτσάς δεν μου άφησε ούτε χρήματα, ούτε διαθήκη, ούτε καταθέσεις»

CALLER'S CHOICE

Αρ. Χατζής και το κείμενο για τα ερωτικά του Καραϊσκάκη: «Σοβαροφανείς ανόητοι και κακόπιστοι τα παίρνουν τοις μετρητοίς»

Μετά το σάλο που προκλήθηκε για την ανάρτηση άρθρου για τα… ερωτικά του Γεωργίου Καραϊσκάκη στην ιστοσελίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και την απάντηση της επιτροπής ότι πρόκειται για «αλλόκοτο περιστατικό που ερευνάται», ο συντάκτης του άρθρου, Αριστείδης Χατζής παίρνει θέση, με ανάρτησή του στο Facebook.

Δείτε επίσης

Ασημακοπούλου σε Μπαλάφα: «Σας ακούνε οι Τούρκοι, είστε οι καλύτεροι υποστηρικτές τους» (vid)
Βίντεο: Πώς θα είναι το μετρό Θεσσαλονίκης το 2023- Ο σταθμός Βενιζέλου

To εν λόγω άρθρο παρουσίαζε τον ήρωα της επανάστασης του 1821 ως χυδαίο επιβήτορα και σεξιστή.

«Ήταν, προφανώς, ένα χιουμοριστικό κείμενο αλλά και ανθρώπινο, για έναν ήρωα που, όπως θα δείτε στο βιβλίο μου, η Επανάσταση αποτελεί το Bildungsroman του. Τον θεωρώ την πιο συναρπαστική προσωπικότητα της εποχής του, ιδιαίτερα όπως αυτή η προσωπικότητα εξελίσσεται. Πιο ενδιαφέρουσα ακόμα και από αυτές των άλλων πρωταγωνιστών μου, του Μαυροκορδάτου, του Κολοκοτρώνη, του Καποδίστρια, του Βύρωνα, του Κυριακούλη, του Δημήτριου Υψηλάντη. Γιατί ο Καραϊσκάκης αλλάζει όσο κανείς άλλος, μεταμορφώνεται κυριολεκτικά, η Επανάσταση βγάζει από μέσα του κάτι που κι αυτός ο ίδιος δεν ήξερε ότι υπάρχει. Αν έχετε διαβάσει την τριλογία του Καραγάτση και θυμάστε τον Μίχαλο Ρούση, θα με καταλάβετε», αναφέρει ο κ. Χατζής για το κείμενό του, το οποίο, όπως τονίζει είχε δημοσιευτεί στη σελίδα του στο Facebook, στις 14 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, ο Αριστείδης Χατζής επισημαίνει ότι «αυτά τα κείμενα ήταν γραμμένα για το Facebook και μόνο. Όταν αναδημοσιεύονται αλλού αδικούν εμένα πρώτα απ’ όλα καθώς ο αναγνώστης τους δεν έχει ιδέα πότε, πώς και για πού γράφτηκαν. Αλλά αδικούν και ορισμένους «σοβαροφανείς ανόητους» που κακόπιστοι καθώς είναι τα παίρνουν τοις μετρητοίς. Και τα «κρίνουν» με αυστηρότητα ως τάχα να τα είχα υποβάλλει για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό». 

Η ανάρτηση του Αριστείδη Χατζή

Φίλες και φίλοι, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το τι ακριβώς κάνω γιατί η κακοπιστία και η ανοησία έχουν περισσέψει.

Εργάζομαι εντατικά, τα τελευταία χρόνια, επικεντρωμένος αποκλειστικά στο 1821. Ετοιμάζω ένα βιβλίο για την Επανάσταση που θα κυκλοφορήσει πρώτα στο εξωτερικό και αμέσως μετά στην Ελλάδα, το 2021. Εργάζομαι, ταυτόχρονα, σε 3 πιο εξιδεικευμένα ερευνητικά πρότζεκτ: η φιλελεύθερη διάσταση του Αγώνα (Εθνοσυνελεύσεις, Συντάγματα, πολιτικά/θεσμικά κείμενα κλπ.), ο Τύπος του Αγώνα (ελληνικός και ξένος) και το πολιτικό έγκλημα στη διάρκεια της Επανάστασης.

Κάθε μήνα η εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύει ένα άρθρο μου που σχετίζεται με τα παραπάνω. Αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής καμπάνιας του ΚΕΦΙΜ με θέμα τα «φιλελεύθερα χαρακτηριστικά της Επανάστασης». Επιπλέον το Protagon δημοσιεύει πιο αραιά, εκτενέστερα κείμενά μου για την ίδια περίοδο (όπως αυτό με θέμα την επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας από τον Καποδίστρια ή το άλλο με θέμα τη ναυμαχία του Γέροντα).

Τα τελευταία 2-3 χρόνια έκανα και κάτι ακόμα που πλέον έχω διακόψει. Καθώς βρίσκομαι κλεισμένος στο γραφείο μου και εργάζομαι εντατικά πάρα πολλές ώρες κάθε μέρα, βυθισμένος μέσα στις πηγές και τα αρχεία της Επανάστασης, ανακαλύπτω διάφορα μικρά διαμαντάκια. Κείμενα, μικροιστορίες, άγνωστα περιστατικά. Ορισμένα από αυτά θέλησα να τα μοιραστώ μαζί σας εδώ και η θερμή υποδοχή σας με ενθάρρυνε να συνεχίσω. Ένα από αυτά ήταν και το κείμενο με θέμα την ερωτική ζωή του Καραϊσκάκη, που το ανέβασα στη γιορτή του …Αγίου Βαλεντίνου (14/2). Ήταν, προφανώς, ένα χιουμοριστικό κείμενο αλλά και ανθρώπινο, για έναν ήρωα που, όπως θα δείτε στο βιβλίο μου, η Επανάσταση αποτελεί το Bildungsroman του. Τον θεωρώ την πιο συναρπαστική προσωπικότητα της εποχής του, ιδιαίτερα όπως αυτή η προσωπικότητα εξελίσσεται. Πιο ενδιαφέρουσα ακόμα και από αυτές των άλλων πρωταγωνιστών μου, του Μαυροκορδάτου, του Κολοκοτρώνη, του Καποδίστρια, του Βύρωνα, του Κυριακούλη, του Δημήτριου Υψηλάντη. Γιατί ο Καραϊσκάκης αλλάζει όσο κανείς άλλος, μεταμορφώνεται κυριολεκτικά, η Επανάσταση βγάζει από μέσα του κάτι που κι αυτός ο ίδιος δεν ήξερε ότι υπάρχει. Αν έχετε διαβάσει την τριλογία του Καραγάτση και θυμάστε τον Μίχαλο Ρούση, θα με καταλάβετε.

Αυτά τα κείμενα ήταν γραμμένα για το Facebook και μόνο. Όταν αναδημοσιεύονται αλλού αδικούν εμένα πρώτα απ’ όλα καθώς ο αναγνώστης τους δεν έχει ιδέα πότε, πώς και για πού γράφτηκαν. Αλλά αδικούν και ορισμένους «σοβαροφανείς ανόητους» που κακόπιστοι καθώς είναι τα παίρνουν τοις μετρητοίς. Και τα «κρίνουν» με αυστηρότητα ως τάχα να τα είχα υποβάλλει για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό. Επιπλέον αυτοί οι άνθρωποι, καθώς δεν έχουν χιούμορ (κάτι που δεν με εκπλήσσει καθόλου), αδυνατούν να το εντοπίσουν ακόμα κι όταν τους χτυπά με ρόπαλο στο κεφάλι: με τα references στον ελληνικό κινηματογράφο (ο Πίπης), με τη διακωμώδηση της πολιτικής ορθότητας (σεξιστές απομνημονευματογράφοι), με την πρόζα που επιλέγω («πρώτη θέση πίστα»), για να γελάσουμε περισσότερο καθώς σοκαριζόμαστε με την χαριτωμένη αθυροστομία του Καραϊσκάκη που δεν φοβήθηκαν να καταγράψουν ο Γαζής, ο Κασομούλης, ο Αινιάν, ο Βλαχογιάννης και πολλοί νεότεροι. Θα μου πείτε, δεν εντόπισαν το χιούμορ και τη σατιρική διάθεση, δεν τα κατανόησαν ή δεν ήθελαν να τα δουν; Δεν γνωρίζω. Άλλωστε, ως γνωστόν ο ηλίθιος κοιτά πάντα το δάχτυλο.

Δεν ξαναγράφω πια τέτοια σημειώματα γιατί (αυτός είναι ο λόγος) είμαι στο τέλος του γραψίματος και έχω εντατικοποιήσει έρευνα και συγγραφή. Θα επανέλθω κάποια στιγμή, όταν θα έχω χρόνο και όρεξη. Στο μεταξύ παρακαλώ να μην αναδημοσιεύονται αυτά τα κείμενα εκτός Facebook. Για το Facebook γράφτηκαν, ας παραμείνουν εδώ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κεραμέως για το άνοιγμα δημοτικών & νηπιαγωγείων: Μέχρι τις 26 Ιουνίου τα μαθήματα- Προαιρετική χρήση μάσκας

Θεοδωρικάκος για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς: Στις 31 Ιουλίου η λήξη του σχολικού έτους

Άνοιξαν εστιατόρια και καφετέριες: Οι αποστάσεις τηρήθηκαν και τα πρώτα τραπέζια γέμισαν (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ροή Ειδήσεων

24/09/2021 | 23:55

Το νέο Renault Megene E-TECH Electric

24/09/2021 | 23:53

Συγκλονίζει το Λονδίνο η άγρια δολοφονία 28χρονης δασκάλας – Διαμάχη για την ασφάλεια των γυναικών

24/09/2021 | 23:44

«Φαντάζεσαι να δώσουμε χαρά σε 10 εκατομμύρια κόσμο»; – Η δήλωση Αντετοκούνμπο για Εθνική

24/09/2021 | 23:28

Το όλο νόημα σχόλιο της Ναταλίας Γερμανού για τις δηλώσεις της Ελισάβετ Κωνσταντινίδου για Πέτρο Φιλιππίδη

24/09/2021 | 23:20

Υπόθεση Folli Follie: Νέα πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

24/09/2021 | 23:08

The Bachelor: Τα παιχνίδια στην πισίνα, το νάζι της Φένιας και το «άκυρο» του Αλέξη Παππά

24/09/2021 | 22:47

Μέμος Μπεγνής: “Tο γκέι φιλί πολύ ευχάριστο ήταν – Δεν έλαβα ούτε ένα αρνητικό μήνυμα”

24/09/2021 | 22:46

H Μάγδα Φύσσα ξεσπά για γυναικοκτονίες, Ζακ Κωστόπουλο και φασισμό (BINTEO)

24/09/2021 | 22:35

«Το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξη»: Μια εκδήλωση της Π3

24/09/2021 | 22:27

Ρόδος: Προσπαθούσε ο 40χρονος να σκηνοθετήσει άλλοθι για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του; (ΒΙΝΤΕΟ)

24/09/2021 | 22:11

Big Brother: Δείτε την τραγουδίστρια που «εισέβαλε» στο σπίτι- Άφωνοι οι παίκτες (ΒΙΝΤΕΟ)

24/09/2021 | 22:07

Συγκινεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Θα γύριζα στα Σεπόλια να πουλάω cd για να έχω τον πατέρα μου»

24/09/2021 | 21:55

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Από το 1995 η Ελλάδα έχει την απειλή του casus belli- Θα προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

24/09/2021 | 21:48

Μητσοτάκης για Άγκελα Μέρκελ: «Η Άγκελα Μέρκελ αποτέλεσε πάντα μια φωνή σταθερότητας, ωριμότητας, ψυχραιμίας»

24/09/2021 | 21:36

Κίνημα Αλλαγής: Βγήκαν τα πρώτα «μαχαίρια» ανάμεσα στους υποψηφίους
H Μάγδα Φύσσα ξεσπά για γυναικοκτονίες, Ζακ Κωστόπουλο και φασισμό (BINTEO)
Χατζηνικολάου: Μίλησε για τους γιους του στον «αέρα» του δελτίου ειδήσεων – «Βιώνω μια στενοχώρια»
Ρόδος: Επιμένει ο θείος του 40χρονου! «Εμείς είμαστε χριστιανική οικογένεια – Ο Κώστας μας ήταν θύμα κακοποίησης» (vid)
Ρόδος: «Ήταν ήσυχο και καλό παιδί, πως το έκανε αυτό;», λένε συγγενείς και φίλοι του 40χρονου δολοφόνου και αυτόχειρα (vid)
Έξαλλη on air η Ματίνα Παγώνη: Σε ποιόν τα «έχωσε»; (ΒΙΝΤΕΟ)
Πρετεντέρης: Καλύτερα τα κόμματα να τσακώνονται για την οικονομία παρά για άλλα ακατανόμαστα