• Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου
  • 07:20

Αθήνα

16 oC

αίθριος καιρός

Ασφάλεια των παιδιών και πρόληψη ατυχημάτων στο νερό και τα θαλάσσια σπορ από το Safe Water Sports

Ασφάλεια των παιδιών και πρόληψη ατυχημάτων στο νερό και τα θαλάσσια σπορ από το Safe Water Sports

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου η παρουσίαση των εκπαιδευτικών δράσεων, για την ενίσχυση της ασφάλειας των παιδιών στην θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ, του μη-κερδοσκοπικού σωματείου Safe Water Sports στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα (www.neraida.org) του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

[adsense]

Ομιλητές ήταν οι Δρ. Π. Πασχαλάκης, Πρόεδρος του Safe Water Sports, Π. Παρασκευάς, Υποναύαρχος Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και Κλαδάρχης Ναυτιλίας, Ν. Κακλαμανάκης, Χρυσός Ολυμπιονίκης Ιστιοσανίδας, Σ. Παπαδοπούλου, Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας, Α. Καραπατάκη, Αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης, Ν. Πλυτάς, Πρωταθλητής Θαλάσσιου Σκι, και Β. Ηλιόπουλος, Συγγραφέας.

safe_water_sports

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ενημέρωσης - εκπαίδευσης των παιδιών στην χώρα μας, ως βασικό παράγοντα για την μείωση των ατυχημάτων. Παράλληλα ο Πρόεδρος του Safe Water Sports τόνισε την άριστη συνεργασία του Οργανισμού με το Λιμενικό Σώμα, γεγονός που έδωσε μεγάλη ώθηση και δυναμική στην πρωτοβουλία για την ενημέρωση του παιδικού πληθυσμού.

Η Ελλάδα, με τα περίπου 2.500 νησιά, κατέχει την 11η θέση στον κόσμο με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού European Child Safety Alliance (www.childsafetyeurope.org) κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ και σε δραστηριότητες με σκάφη, ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για βρέφη και παιδιά έως την ηλικία των 14 ετών με περισσότερους από 5.000 θανάτους ετησίως και παράλληλα η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε πνιγμούς και ατυχήματα στη θάλασσα.

Το Safe Water Sports

Το μη-κερδοσκοπικό σωματείο Safe Water Sports έχει σαν βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης ατυχημάτων. Συνεργάζεται στενά με το Λιμενικό Σώμα πάνω σε δύο βασικούς άξονες: α) τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ασφάλειας στην χώρα μας, και β) την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών όλων των ηλικιών μέσω ειδικών προγραμμάτων στα σχολεία.

safe_water_sports2

Οι εκπαιδευτικές δράσεις

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης μαθητών στα σχολεία όλης της χώρας με τίτλο «ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα - Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας. Το πρόγραμμα, το οποίο έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, λαμβάνει χώρα στα σχολεία μέσα στη σχολική χρονιά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο σε τρείς ηλικιακές ομάδες α) Α΄ και Β΄ Δημοτικού, β) Γ’, Δ΄, Ε’ και ΣΤ΄ Δημοτικού, γ) 1η, 2α και 3η Γυμνασίου. Παράλληλα, σε κάθε σχολείο πραγματοποιείται και ημερίδα ενημέρωσης των γονέων μέσω των αντίστοιχων Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων.
Την προσεχή σχολική χρονιά το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί σε 30.000 – 50.000 μαθητές 350 σχολείων πανελλαδικά (σε όλες τις περιφέρειες). Το Λιμενικό Σώμα θα συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή τα στελέχη που εργάζονται στα 167 λιμεναρχεία της χώρας και οι οποίοι θα αναλάβουν τον ρόλο του εκπαιδευτή – παρουσιαστή, ενώ το Safe Water Sports θα παρέχει το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό ώστε να τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών.

Για τον λόγο αυτόν, με την ευγενική υποστήριξη του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα, δημιουργήθηκε μια σειρά εκπαιδευτικών video στα οποία συμμετέχουν οι ακόλουθοι Έλληνες Ολυμπιονίκες και αθλητές του υγρού στίβου

Νίκος Κακλαμανάκης – Χρυσός Ολυμπιονίκης Ιστιοσανίδας.
Σοφία Παπαδοπούλου – Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας.
Αγγελική Καραπατάκη – Αργυρή Ολυμπιονίκη Υδατοσφαίρισης.
Χρήστος Αφρουδάκης – Ολυμπιονίκης, Αρχηγός Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης.
Νικόλας Πλυτάς – Πρωταθλητής Θαλασσίου Σκι.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Safe Water Sports και ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος παρουσίασαν επίσης το νέο παιδικό βιβλίο του τελευταίου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, με τίτλο «Ο Χταπόδιος Σέιφ και οι τρεις Θαλασσοφύλακες» το οποίο παρουσιάζει το θέμα της ασφάλειας στην θάλασσα και τα σπορ μέσα από μια παραμυθένια ιστορία.

[adsense]

Άλλες δράσεις

Επιπλέον, το Safe Water Sports δημιούργησε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (website, apps), προσφέροντας μια σύγχρονη και εξειδικευμένη υπηρεσία για την ενημέρωση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών (μέσω Internet / εφαρμογών για κινητά) σχετικά με
τις 2.900+ παραλίες σε όλη την χώρα, με πρόσβαση, που μπορούν να κολυμπήσουν καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτών από την πλευρά της ασφάλειας (βαθιά/ρηχά νερά, είδος παραλίας, μήκος παραλίας, οργανωμένη ή μη, ύπαρξη ναυαγοσώστη, πρόσβαση ΑΜΕΑ κ.λπ.).
όλες και μόνο τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ (waterski, scuba diving, tubes, kitesurf κ.λπ.) που λειτουργούν στην Ελλάδα.
τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης σκαφών κάθε τύπου για αναψυχή.
τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας για κάθε δραστηριότητα στο νερό.
πολλές άλλες πληροφορίες που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με δραστηριότητες στην θάλασσα και το νερό.

Ο πολίτης, μέσω του Safe Water Sports, μπορεί επίσης να σχολιάσει και να αξιολογήσει (rating) τις επιχειρήσεις, και με τον τρόπο αυτό να συμβάλλει στην βελτίωση των υπηρεσιών και στην ενίσχυση της ασφάλειας.

Για περισσότερες πληροφορίες: Safe Water Sports 210-8029428 email: [email protected]
Τα εκπαιδευτικά βίντεο είναι διαθέσιμα στους ακόλουθους συνδέσμους:

Νίκος Κακλαμανάκης

Σοφία Παπαδοπούλου

Αγγελική Καραπατάκη

Χρήστος Αφρουδάκης

Νικόλας Πλυτάς

Send this to a friend