Αθήνα

 

27 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Mad VMA 2022: Σάλος με βίντεο που δείχνει τον Γιώργο Αρσενάκο να σπρώχνει εργαζόμενο

CALLER'S CHOICE

Αύριο θα κριθεί η νομιμότητα κράτησης του Τούρκου στρατιωτικού -Εξέταση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο

Σε ένα ακόμη - πιο σκληρό ίσως αυτή τη φορά- μπραντ -ε -φερ ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα αναμένεται να εξελιχθεί μέσα στο επόμενο διάστημα το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του προπερασμένου Ιουλίου στην γείτονα χώρα. 

Σε ένα ακόμη – πιο σκληρό ίσως αυτή τη φορά- μπραντ -ε -φερ ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα αναμένεται να εξελιχθεί μέσα στο επόμενο διάστημα το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του προπερασμένου Ιουλίου στην γείτονα χώρα. 


Αύριο τελικά θα εξετασθεί αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών η νομιμότητα της απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Αλλοδαπών για τη κράτηση ενός εκ των 8 αξιωματικών, Suleyman Ozkaynakcim, για τον οποίο διατάχθηκε από την πρόεδρο του Θ’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών το προσωρινό «πάγωμα» της απόφασης για χορήγηση ασύλου.

Την ίδια στιγμή, συνεχώς αυξάνονται οι αντιδράσεις νομικών, επιστημόνων και άλλων διεθνών και μη, φορέων για τη παράνομη κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών ενώ από τα τέλη του ερχόμενου μήνα, σταδιακά οι «8» θα περνούν την πόρτα εξόδου του Αστυνομικού Τμήματος του Ολυμπιακού Χωριού στο οποίο φιλοξενούνται μετά την μεταγωγή τους από τον Έβρο στην Αθήνα. Και αυτό γιατί, για τους Τούρκος αξιωματικούς εκπνέουν τμηματικά οι περιοριστικές προθεσμίες για την κράτησή τους, πέρα από τις οποίες δεν είναι εφικτή η παραμονή τους στο Αστυνομικό Τμήμα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, που θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει εκ νέου το ήδη αρνητικό κλίμα μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της κυβέρνησης Ερντογάν. Παρ’ όλα αυτά, νομικοί θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση μπροστά σε νέο επικείμενο αδιέξοδο θα «κατασκευάσει»… δικούς της δικονομικούς κανόνες προκειμένου να παρατείνει την παραμονή των αξιωματικών στο Αστυνομικό Τμήμα, ώστε να αγοράσει χρόνο και να καταφέρει να εκτονώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Άγκυρα.

Πάντως, πιθανή παράνομη παράταση κράτησης των «8» αναμένεται να προκαλέσει νέο «κύμα» αντιδράσεων διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ήδη, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και εκπρόσωπός του στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) Παναγιώτης Περάκης ετοιμάζει την έκθεσή του προκειμένου οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του να ενημερωθούν για τις δραματικές εξελίξεις τόσο για τον αξιωματικό Suleyman Ozkaynakcim όσο και για τους υπολοίπους επτά συγκρατούμενούς του.

Σε νομικό «οργασμό» όμως βρίσκονται και οι δικηγόροι του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, οι οποίοι ετοιμάζονται να ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα που τους παρέχει η νομοθεσία για τη πιθανότητα που η κυβέρνηση προσπαθήσει να παρατείνει την κράτηση των «8» παράνομα. Οι επικεφαλής της ομάδας των νομικών του Συμβουλίου είναι ο δικηγόρος Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος έδωσε και τη «μάχη» ενώπιον της προέδρου του Θ΄ Τμήματος   Ευγενίας Μυλωνοπούλου που τελικά ανέστειλε προσωρινά την απόφαση χορήγησης ασύλου του Suleyman Ozkaynakcim, κάτι που οδήγησε σε σύλληψή του κάτω από συνθήκες που παραπέμπουν σε άλλες, σκοτεινές, εποχές.

Τι θα κριθεί αύριο

Κομβικής σημασίας είναι εν τω μεταξύ, η αυριανή εξέταση από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών της νομιμότητα της απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Αλλοδαπών για τη κράτηση ενός εκ των «8».  Θα κριθεί η βασιμότητα και η νομιμότητα της επίμαχης αστυνομικής απόφασης, αν δηλαδή ο Suleyman Ozkaynakcim καλώς επαναφέρθηκε σε συνθήκες κράτησης και μάλιστα διοικητικής κράτησης, όπως είθισται να λέγεται.

Σύμφωνα με νομικούς είναι οι μικρές οι πιθανότητες ο προϊστάμενος υπηρεσίας  να αποφανθεί ότι είναι εσφαλμένη η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. Η διαδικασία είναι τυπική, ο δικαστής δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης αλλά περιορίζεται στην εξέταση των τυπικών προϋποθέσεων. Ωστόσο, οι δικηγόροι του Τούρκοι αξιωματικού από τη δικονομία έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ακρόαση από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας πριν ο ίδιος αποφανθεί επί  της νομιμότητας της απόφασης του αστυνομικού διευθυντή. Παράλληλα, οι νομικοί παραστάτες του Suleyman Ozkaynakcim έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αντιρρήσεις όπως δικονομικά χαρακτηρίζονται σε περίπτωση που ο προϊστάμενος επικυρώσει ουσιαστικά την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. για κράτησή του. Οι αντιρρήσεις αυτές πρέπει να εξεταστούν από την ελληνική Δικαιοσύνη και μετά από αυτό να οριστικοποιηθεί η νομιμότητα της απόφασης περί κράτησης.

Το θέμα, των Τούρκων αξιωματικών και ειδικά η τελευταία εξέλιξη με το πάγωμα της χορήγησης ασύλου στον Suleyman Ozkaynakcim έχει προκαλέσει πανευρωπαϊκές αντιδράσεις με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» να κατακεραυνώνει την κυβέρνηση Τσίπρα για τους χειρισμούς της.

Σε άρθρο του, υπό τον τίτλο «Όταν η εύνοια του Ερντογάν είναι σημαντικότερη από τα ανθρώπινα δικαιώματα», το περιοδικό κάνει λόγο για διάψευση των ελπίδων του Τούρκου αξιωματικού ότι τα βάσανά του θα τελείωναν μετά από   μήνες κράτησης δεδομένου ότι «εντελώς απρόσμενα η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε το δικαστήριο να αναθεωρήσει την απόφασή του για χορήγηση ασύλου ώστε να μην προκληθεί ρήξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»!

Από την πλευρά τους, πάντως, οι «8» επαναλαμβάνουν ότι είναι αθώοι αν και για φαίνεται να έχει ξυπνήσει για τα καλά για τους ίδιους ο «εφιάλτης» της έκδοσης τους στην Τουρκία.

(πηγή: Πρώτο Θέμα)

Ροή Ειδήσεων

25/06/2022 | 22:35

Παντρεύτηκαν στη Τζια οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Χρήστος Ζωγράφος και Κύρα Κάπη

25/06/2022 | 22:14

Θύμιος Μπουγάς: Δείχνει για πρώτη φορά το προσωπό του πριν το ατύχημα – Συγκλονίζει για την δύσκολη ζωή του

25/06/2022 | 22:00

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας

25/06/2022 | 21:47

Συγκλονίζει η Κωνσταντίνα: «Ακόμα περιμένουμε ένα νέο από τον αγνοούμενο πατέρα μου»

25/06/2022 | 21:36

Ο Πούτιν εξοπλίζει την Λευκορωσία με πυρηνικά πυραυλικά συστήματα

25/06/2022 | 21:25

Σοκ στο Αγρίνιο: Διευθυντής σχολείου καταγγέλλεται για σεξουαλική παρενόχληση

25/06/2022 | 21:15

Ρένια Λουιζίδου: «Κινδύνεψα σοβαρά να πεθάνω πάνω στη δουλειά, θα μπορούσα να κινηθώ νομικά»

25/06/2022 | 21:06

Γρηγόρης Λέων: Επιβεβαιώνεται πλήρως ο ασφυκτικός θάνατος της Μαλένας από τον πρώτο γιατρό που την εξέτασε

25/06/2022 | 20:40

Μύκονος: Σαρωτικοί έλεγχοι από το Τμήμα Εκβιαστών – Οκτώ προσαγωγές

25/06/2022 | 20:34

Εκτελέστηκε χιμπατζής στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο «βάσει πρωτοκόλλου» επειδή το έσκασε – Κύμα αντιδράσεων

25/06/2022 | 20:11

Σοκαριστικό τροχαίο στην Κρήτη: Νεκρή γυναίκα που καθόταν στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου

25/06/2022 | 19:57

Το σήκωσε στις Βαλεαρίδες ο Τσιτσιπάς

25/06/2022 | 19:51

Τουρκική προβοκάτσια: Σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ – Τι απαντά η Αθήνα

25/06/2022 | 19:47

Δημήτρης Αρβανίτης: «Ο Γιώργος Τράγκας ήταν η χειρότερη εμπειρία της ζωής μου – Συμπεριφερόταν τρομακτικά άσχημα»

25/06/2022 | 19:31

Σπύρος Μαρτίκας για Βρισηίδα: «Στο Survivor ένιωσα έλξη και έρωτα, περάσαμε απίστευτα μαζί για δυόμιση μήνες»
Πάτρα 3 παιδιά – Λύτρας: Δεν πιστεύω πως η Ρούλα Πισπιρίγκου σκότωσε τα παιδιά της
Τουχτσέ Καζάζ: «Μπείτε στα ελληνικά νησιά», λέει η Τουρκάλα ηθοποιός της «Λούφας και Παραλλαγής» και πρ. σύζυγος του Σεϊταρίδη
Γιαμαρέλλου για εμβόλιο: Όσοι νόσησαν μετά την τρίτη δόση, δεν χρειάζεται να κάνουν την 4η δόση
Γιώργος Τράγκας: Η Ηρώ Καριοφύλλη μίλησε για τη βόμβα κατά του δημοσιογράφου – «Είχε τοποθετηθεί μέσα σε ένα αρκουδάκι»
Σπάνια σύνοδος πέντε πλανητών στον ουρανό: Τι θα παρατηρήσουμε στον ουρανό μέχρι και τη Δευτέρα
Γιώργος Παπαδάκης: Έμεινε «παγωτό» με την έκπληξη των συνεργατών του – «Παναγία μου, Χριστέ μου»