Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μπομπ Ντίλαν: Με άρωμα Ελλάδας και... Όμηρο η διάλεξη του τραγουδοποιού για το Νόμπελ (Vid)

Μπομπ Ντίλαν: Με άρωμα Ελλάδας και... Όμηρο η διάλεξη του τραγουδοποιού για το Νόμπελ (Vid)

Από την Σουηδική Ακαδημία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας ο τραγουδοποιός Μπομπ Ντίλαν και εξέπληξε το ακροατήριο με την διαφορετική ομολογουμένως διάλεξη του.

Ο Ντίλαν έπρεπε να παραδώσει μια διάλεξη στην Ακαδημία, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, ώστε να παραλάβει το ύψους περίπου 800.000 ευρώ.

Έτσι, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία, ο τραγουδοποιός παρουσίασε μια ομιλία 4.000 λέξεων με αναφορές στον Θερβάντες, τον Τζόναθαν Σουίφτ, τον Ντάνιελ Ντεφόε, τον Μόμπι Ντικ αλλά και την Οδύσσεια του Ομήρου, καθώς περιέλαβε στην πασίγνωστη εναρκτήρια φράση: «Ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον» .

«Στην διάλεξή του προσπάθησα να εξηγήσω την σχέση του έργου μου με την λογοτεχνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπομπ Ντίλαν διαβάζοντας ο ίδιος το κείμενο, ενώ τον συνόδευε μια απαλή μουσική από πιάνο.

«Όταν τιμήθηκα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας αναρωτήθηκα ποια ακριβώς είναι η σχέση μεταξύ των τραγουδιών μου και της λογοτεχνίας. Ήθελα να το σκεφτώ και να εντοπίσω τη σύνδεση. Εδώ θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τις σκέψεις μου» ανέφερε.

Ακούστε όλη την ομιλία του τραγουδοποιού…

Send this to a friend