Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Χ. Αλεξανδράτος στο TheCaller: Ο δάσκαλος από την Κεφαλονιά που διεκδικεί με όραμα μια θέση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Ο Χαράλαμπος Αλεξανδράτος επιμένει να δηλώνει δάσκαλος και όχι -γενικόλογα- εκπαιδευτικός. Από την ευγένεια της φωνής του και τη ροή του λόγου του, μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει ότι το όραμά του για την Αττική είναι «ζυγισμένο» και έχει σαν γνώμονα να παραδοθεί ένα σημαντικό έργο στις επόμενες γενιές, σε όλα εκείνα τα παιδιά που δίδαξε στις σχολικές αίθουσες της Αθήνας και του Πειραιά.

Ο Χαράλαμπος Αλεξανδράτος επιμένει να δηλώνει δάσκαλος και όχι -γενικόλογα- εκπαιδευτικός. Από την ευγένεια της φωνής του και τη ροή του λόγου του, μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει ότι το όραμά του για την Αττική είναι «ζυγισμένο» και έχει σαν γνώμονα να παραδοθεί ένα σημαντικό έργο στις επόμενες γενιές, σε όλα εκείνα τα παιδιά που δίδαξε στις σχολικές αίθουσες της Αθήνας και του Πειραιά.

ΓΡΑΦΕΙ Η Τόνια Ζαραβέλα

Ο Χαράλαμπος Αλεξανδράτος έχει πείρα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έτσι, αποτέλεσε, θα λέγαμε, μονόδρομος η συμπόρευσή του με έναν ακόμη έμπειρο αυτοδιοικητικό, τον Γιώργο Πατούλη, που τον ενέταξε αμέσως στο ψηφοδέλτιο της «Νέας Αρχής» για την Περιφέρεια Αττικής στον Δυτικό Τομέα.

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, Χαράλαμπος Αλεξανδράτος μίλησε στο TheCaller για την υποψηφιότητά του, την μετάβαση από την πατρίδα του, την Κεφαλονιά στην Αθήνα και «ξεδίπλωσε» το όραμά του για την Αττική.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη που παραχώρησε στην Τόνια Ζαραβέλα:

Έχετε υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση από διάφορα πόστα, ανάμεσά τους και εκείνο του Νομαρχιακού Συμβούλου Αθηνών. Πόσο διαφορετικό από το 2006 θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής;

Σαφώς είναι κατά πολύ διαφορετικό, εν πολλοίς μεγαλύτερο και διαφορετικότερο. Γεωγραφικά αναφερόμαστε στην πρώην Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς, που συμπεριελάμβανε την Νομαρχία Αθηνών και τη Νομαρχία Πειραιώς, καθώς και τις πρώην Νομαρχίες Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής. Ο Νόμος 3852/2010 (πρόγραμμα Καλλικράτης), ενοποίησε τις παραπάνω Νομαρχίες σε μια Περιφέρεια, την Περιφέρεια Αττικής, εισάγοντας πέραν των άλλων καινοτομιών και αλλαγών στον Α και Β βαθμό Τοπικής  Αυτοδιοίκησης που επέφερε, και την υπαγωγή στην Περιφέρεια Αττικής όλων των «καλλικρατικών» Δήμων της Αττικής, αυξάνοντας την πληθυσμιακή και χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας συγκριτικά με τις Νομαρχίες. Ειδικά όσον αφορά τον πληθυσμό, μιλάμε σχεδόν για τη μισή Ελλάδα. Επιπλέον υπάρχουν ιδιαιτερότητες από Τομέα σε Τομέα και από Δήμο σε Δήμο, που άπτονται ιδιαίτερης προσοχής και ενδιαφέροντος.

Αποφασίσατε να συστρατευτείτε στο πλευρό του Γιώργου Πατούλη. Τι σηματοδοτεί για εσάς η υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής και ποια «Νέα Αρχή» πιστεύετε ότι θα φέρει;

Συστρατεύτηκα με τον Γιώργο Πατούλη, γιατί ο ίδιος έχει αποδείξει ότι είναι ένας έμπειρος και ικανός Αυτοδιοικητικός. Στο Δήμο Αμαρουσίου απέδειξε ότι ξέρει και  μπορεί να αποδώσει έργο, κάτι που αναγνωρίστηκε από τους δημότες του Δήμου Αμαρουσίου με τις συνεχείς επανεκλογές του. Το ίδιο βεβαίως πιστεύω ότι μπορεί να κάνει και στην Περιφέρεια  Αττικής. ‘Άλλωστε το πρόγραμμα του συνδυασμού μας, που ηγείται ο Γιώργος Πατούλης, δηλαδή της «Νέας Αρχής» για την Αττική, προσεγγίζει και δίνει εφικτές και υλοποιήσιμες λύσεις σε όλα τα καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν τον  Πολίτη.

Ποια είναι η σχέση του Χαράλαμπου Αλεξανδράτου με την Αθήνα και την Αττική και πώς ένας Κεφαλλονίτης βρέθηκε στην πρωτεύουσα;

Φυσικά και αγαπάω το νησί μου την Κεφαλονιά, και γι αυτό έχω φτιάξει σπίτι και εκεί έχω την πατρική και μητρική μου περιουσία, το οποίο επισκέπτομαι πάρα πολύ συχνά. Όμως στην Αττική ζω μόνιμα από το 1976, όταν τελειώνοντας το  τότε εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Αργοστολίου, ήλθα από την Κεφαλονιά για να σπουδάσω Δάσκαλος. Ως σπουδαστής στη αρχή και ως εργαζόμενος αργότερα, διαμένω μόνιμα  έως σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής, απουσιάζοντας μικρά μόνο διαλείμματα, δηλαδή όταν υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία  και όταν διορίστηκα δάσκαλος στην Αρκαδία. Έχω υπηρετήσει σε διάφορα σχολεία του Πειραιά στην αρχή και της Δυτικής Αθήνας αργότερα ως Δάσκαλος, Υποδιευθυντής και Διευθυντής Σχολείων, φτάνοντας έως τη θέση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχοντας την ευθύνη λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της περιοχής του σημερινού Δυτικού Τομέα Αθηνών. Ο Δυτικός Τομέας Αθηνών αποτελείται από τους Δήμους Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού. Μετά από τόσα χρόνια μόνιμης διαβίωσης στην Περιφέρεια Αττικής και ιδιαίτερα στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, (είμαι κάτοικος Ιλίου από το 1990), και έχοντας θητεύσει τόσο  στην Εκπαίδευση όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Β βαθμού ως Νομαρχιακός Σύμβουλος,  είμαι εις θέση να γνωρίζω τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους .

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτετε εάν εκλεγείτε στον Δυτικό Τομέα;

Πρώτα από όλα να παρέχουμε στους πολίτες όσον το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ένα, όσο το δυνατόν,  ασφαλέστερο περιβάλλον. Κανείς μας δεν συμβιβάζεται πλέον με την υποβάθμιση της καθημερινότητάς μας.

Γενικότερα:

Να διεκδικήσουμε σθεναρά και αποτελεσματικά, την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας Κράτους και Αυτοδιοίκησης.

Να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο και να υλοποιήσουμε έργα ,  σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες. Επιπλέον η Περιφέρεια μπορεί να αναλάβει το συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αττικής, γιατί η Αττική μπορεί να καταστεί ελκυστικός τουριστικός, αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός, 12 μήνες το χρόνο. Πεποίθησή μας είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ανάπτυξη όλης της χώρας

Αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας. Πχ Πολιτικές  για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, Μέτρα Πρόληψης για την Υγεία, Στρατηγική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε συνεργασία με τους Δήμους αλλά και τους κρατικούς φορείς κτλ

Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν ότι η Περιφέρεια Αττικής διαδραματίζει καίριο ρόλο για την πολιτική προστασία και την ασφάλεια όλων μας. Πράξεις ή παραλείψεις της μπορούν να κάνουν τη διαφορά για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Είναι χρέος μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να νιώθουν όλοι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου προστατευμένοι και ασφαλείς. Να δουλέψουμε συστηματικά για την πρόληψη καταστροφών, αλλά και για την ψύχραιμη εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Κρίσεων, ώστε την κρίσιμη ώρα να ξέρουμε όλοι μας ποιος πρέπει να κάνει τι.

Ειδικότερα για τη δυτική Αθήνα:

Προσπάθεια περιορισμού  των υψηλών ποσοστών της παραβατικότητας   και τόνωση του αισθήματος αφαλείας των πολιτών.  Η έμπρακτη στήριξη του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε μέσα και εξοπλισμό και  η χρηματοδότηση έργων στους Δήμους, για τη βελτίωση των δημοτικών υποδομών δημόσιου φωτισμού, θα είναι από τα πρώτα μέτρα για την αποτροπή της εγκληματικότητας.

Εδώ και 17 χρόνια, στο Λεκανοπέδιο λειτουργεί η μεγαλύτερη ανοιχτή χωματερή της Ευρώπης και αν δεν επέμβουμε άμεσα, θα γεμίσει η Αττική σκουπίδια.  Κι αυτό θα είναι καταστροφή για τη δημόσια υγεία, για την καθημερινότητά μας, για τη λειτουργία των πόλεων. Θα είναι Εθνική καταστροφή. Πρέπει να δώσουμε άμεσα λύση με σχέδιο και υπευθυνότητα, Το θέμα είναι επιτακτικά επείγον και μας αφορά περισσότερο από όλους, γιατί   πλήττονται περισσότερο οι δικές μας περιοχές, δηλαδή οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας.

Εκτεταμένο πρόγραμμα αναδάσωσης και δασοπροστασίας, για τα επόμενα 4 χρόνια, που θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις απασχόλησης στους κλάδους της δασοπονίας, δασοπροστασίας κι ανακύκλωσης. Ιδιαίτερα αφορά τα βουνά της δυτικής Αθήνας, δηλαδή το όρος Αιγάλεω και το Ποικίλο όρος, που είναι σχεδόν γυμνά από βλάστηση. Η δενδροφύτευσή τους, πέραν των ευεργετικών επιπτώσεων στο κλίμα και στο περιβάλλον, θα επιφέρει και αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.  Βεβαίως και θα υπάρχει το ανάλογο πρόγραμμα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, για να αποτρέπονται ή να περιορίζονται στο ελάχιστο οι πυρκαγιές .

Επιπλέον υπάρχει και το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», που θα μπορούσε να είναι πραγματικός πνεύμονας οξυγόνου  και όαση πρασίνου για την Δυτική Αθήνα και για όλη την Αττική. Επειδή τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη του,  πρέπει να λειτουργήσει σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχεδιασμό το, τροποποιώντας το αν κάπου χρειάζεται, και να  αποδοθεί στους πολίτες.

Και φυσικά ως εκπαιδευτικός με ενδιαφέρουν άμεσα τα σχολεία και η εκπαίδευση, γιατί  γνωρίζουμε ότι τα σχολεία είναι ένας από τους  πλέον νευραλγικούς  τομείς που πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά η Περιφέρεια.

Στις 20-3-2019  στους Αγίους Αναργύρους πραγματοποιήσαμε μία  θεματική ημερίδα που είχε θέμα  τα Σχολεία  και τη σχέση τους  με την Περιφέρεια. Η ημερίδα έγινε   με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών της περιοχής μας και του υποψηφίου Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα και προοπτικές για παρεμβάσεις , όπως είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων,  η βελτίωση των αύλειων χώρων, η εξοικείωση των μαθητών στην αναγκαιότητα της ανακύκλωσης, η δημιουργία σχολικών προνοιακών ομάδων για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως ο σχολικός εκφοβισμός (bullying), η εξάρτηση από ουσίες , η φύλαξη και ο καθαρισμός των σχολείων κτλ

Εν ολίγοις, μας ενδιαφέρουν το συντομότερο δυνατόν  οι συμπολίτες μας  να διαπιστώσουν ότι έχουν:

  • Καλύτερα σχολεία και παιδεία για τα παιδιά μας.
  • Αποτελεσματική προστασία του πολίτη.
  • Αναβάθμιση των σχέσεών τους με τις υπηρεσίες και το κράτος.
  • Καλύτερη ποιότητα της ζωής όλων μας.
  • Πιο ανθρώπινες και πιο φιλικές πόλεις.

Send this to a friend