Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ευρώπη «βλέπει» η Ελλάδα για την ένταση με Τουρκία και περιμένει… τηλεφώνημα Μέρκελ για αποκλιμάκωση

CALLER'S CHOICE

Χριστιάνα Καλογήρου στο TheCaller: Πεπεισμένοι ότι ανταποκριθήκαμε στην ευθύνη μας, προχωράμε

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, κλήθηκε να στηρίξει τις νησιωτικές κοινωνίες, που δέχθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες, σηκώνοντας στις πλάτες της ένα βάρος που δεν της αναλογούσε.

Δείτε επίσης

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν άτομα που πέταξαν τρικάκια υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα
Κώστας Ευριπιώτης: Το συγκινητικό μήνυμα των γιων του ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής (ΕΙΚΟΝΑ)

«Έχουμε την ευθύνη κάθε φορά να βρίσκουμε τον απαιτούμενο χρόνο για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα», ξεκαθάρισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο TheCaller η Χριστιάνα Καλογήρου.

Η εκ νέου υποψήφια στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στέλνει το μήνυμα: «πεπεισμένοι ότι ανταποκριθήκαμε στην ευθύνη μας και πιστεύοντας ότι τα νησιά μας μπορούν να προχωρήσουν με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας των ανθρώπων, προχωράμε».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου στο TheCaller και την Τόνια Ζαραβέλα:

Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ξεκίνησαν να έρχονται μαζικά στη χώρα μας πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες της Ανατολής. Η Λέσβος και η Σάμος –κυρίως- έγιναν νησιά υποδοχής και κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος του προσφυγικού για τα επόμενα χρόνια. Δοκιμάστηκαν οι κοινωνίες και η οικονομία τους, είχαμε εντάσεις… Πώς μπορέσατε από τη θέση της Περιφερειάρχη να ισορροπήσετε στις έκρυθμες καταστάσεις και να κατευνάσετε τα πνεύματα;

Είναι γεγονός. Τα νησιά μας βρέθηκαν μπροστά σε ένα πρωτόγνωρης συνθετότητας -όπως θα επιμένω να λέω- ζήτημα. Πράγματι τα νησιά μας, η κοινωνία και η οικονομία δοκιμάστηκαν. Μέσα από τον ρόλο μας επιμείναμε και επιμένουμε στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, μια ανάγκη που παραμένει πάντα υπαρκτή και πιεστική. Συνολικά το μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων.

Ακριβώς επειδή η προσφυγική κρίση συνέπεσε με τη δική σας θητεία, θεωρείτε ότι η ενασχόληση με τα ζητήματα που προέκυπταν με τις συνθήκες στα ΚΥΤ και την οργάνωση τους σας στέρησαν χρόνο από τη διευθέτηση άλλων ζητημάτων της Περιφέρειας και την παραγωγή έργου; Υπάρχουν πράγματα που έμειναν πίσω;

Η διαχείριση των ΚΥΤ, όπως σημείωσα, ανήκει αποκλειστικά στα υπουργεία που έχουν την ευθύνη του μεταναστατευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να πω, ενώ το ζήτημα βρίσκεται ή είναι πάντα αντικείμενο της προσοχής μας, ότι μας στέρησε χρόνο από τη διευθέτηση άλλων ζητημάτων. Και αυτό να υπήρχε, έχουμε την ευθύνη κάθε φορά να βρίσκουμε τον απαιτούμενο χρόνο για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έπρεπε να υπερκεράσει όλες αυτές τις δυσκολίες και να δώσει εκ νέου την τουριστική εκκίνηση στα νησιά της. Ποια τα φανερά αποτελέσματα και ποια τα αισιόδοξα μηνύματα για το φετινό καλοκαίρι;

Ασφαλώς για εμάς ο τουρισμός είναι στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων μας. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υποστηρίζει τον τουρισμό μας σε κάθε μορφή του. Το φυσικό κάλλος του τόπου μας, η ιδιαιτερότητά του, η ποικιλομορφία του, κάθε νησί μας, κάθε θάλασσά μας, είναι μια πρόσκληση για τον επισκέπτη και όλα αυτά μαζί δίνουν αισιόδοξα μηνύματα και για το φετινό και τα επόμενα καλοκαίρια.

Πώς θα μπορούσατε να συμπυκνώσετε το έργο της θητείας σας και ποια είναι τα εχέγγυα που δίνετε στους πολίτες διεκδικώντας εκ νέου την υποψηφιότητά σας;

Το έργο μιας περιφερειακής αρχής περισσότερο απλώνεται παρά συμπυκνώνεται. Είναι σύνθετο, είναι πολύπλευρο, από τον τουρισμό μέχρι τον αγροτικό τομέα, από τις υποδομές μέχρι την Πολιτική Προστασία, από το νερό μέχρι το περιβάλλον και τόσα άλλα. Συνδέεται με τις μικρές και μεγάλες πρωτοβουλίες που βελτιώνουν σταθερά την καθημερινή ζωή στα νησιά μας και διαμορφώνουν τις συνθήκες, ώστε μέρα με τη μέρα τα πράγματα να καλυτερεύουν. Για τον λόγο αυτό ζητάμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας ώστε να προχωρήσουμε. Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο, η ευθύνη το εχέγγυο. Μόνο με εμπιστοσύνη και ευθύνη μπορεί κανείς να προχωρήσει.

Ποια ζητήματα θέτετε ως προτεραιότητα για την νέα σας θητεία;

Δεν θα έκανα κάποια ιεράρχηση με τη συμβατική ματιά που συνήθως ρίχνουμε στα πράγματα. Όλα ξέρετε έχουν μια ενότητα. Το ένα συνδέεται με το άλλο και με την έννοια αυτή εργαζόμαστε στην πράξη, ώστε τη ματιά, την προσοχή και το ενδιαφέρον μας, να την κερδίζει εξίσου και το μικρό και αυτό που συνήθως ονομάζουμε μεγάλο. Έχει αξία το μεγάλο, αποκτά, όμως, στην καθημερινή ζωή μεγαλύτερη αξία και το μικρό. Οδηγός είναι πάντα το αποτέλεσμα. Και η χρησιμότητά του.

Πώς εκτιμάτε την έκβαση των εκλογών και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους νέους ψηφοφόρους του Βορείου Αιγαίου;

Είμαστε αισιόδοξοι. Πεπεισμένοι ότι ανταποκριθήκαμε στην ευθύνη μας και πιστεύοντας ότι τα νησιά μας μπορούν να προχωρήσουν με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας των ανθρώπων, προχωράμε. Για τους νέους μας, αυτό είναι το μέλλον. Εργαζόμαστε γι’ αυτό και όταν λέμε ότι τα νησιά μας έχουν δύναμη και ψυχή, όλους αλλά κυρίως τους νέους μας έχουμε στη σκέψη.

Η Athens Voice απαντά στην κριτική για την κάλυψη της τραγωδίας της Εύβοιας: Η χυδαιότητα των fake news
Κορονοϊός: Χιλιάδες οι θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία
ΣΒΑΚ Πειραιά: Ο απολογισμός της 1ης Διαβούλευσης
Παγουλάτος: Οριοθέτηση απαιτεί συμφωνία με την Τουρκία και μια συμφωνία αναπόφευκτα προϋποθέτει αμοιβαίους συμβιβασμούς
Εύκολοι στόχοι τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis – Γιατί τα χαρακτηρίζουν «sitting ducks»
Κορονοϊός – Ηλίας Μόσιαλος: Δεν έχει γίνει η τρίτη φάση κλινικών δοκιμών για το ρωσικό εμβόλιο