Αθήνα

 

34 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

geysh nerou anoigma
Νερό: Η Αττική κινδυνεύει να διψάσει – Εναλλακτική λύση τα νερά από την Πάρνηθα

CALLER'S CHOICE

Δένδιας στο TheCaller: «Οφείλουμε να αντιταχθούμε στον λαϊκισμό, ακόμα και όταν εμφανίζεται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας “ανοίγει τα χαρτιά” του στο ΤheCaller και μιλά για όλα όσα σήμερα απασχολούν τους πολίτες και επικρίνει την κυβέρνηση που άλλα υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό και άλλα συνεχίζει να πράττει καθημερινά.

«Θα συζητήσουμε από την αρχή με τους εταίρους και εκτιμώ ότι θα κατανοήσουν ότι με αυτά τα θηριώδη πλεονάσματα υπονομεύεται η επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη»

«Σε ένα μεγάλο και πολυσυλλεκτικό κόμμα, όπως η ΝΔ, θα ήταν δύσκολο να απουσιάζουν παντελώς φαινόμενα μίμησης του  λαϊκισμού»

«Ακόμα και αν διαθέτει αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή η ΝΔ, θα είναι χρήσιμο να συνεργασθεί με όσες πολιτικές δυνάμεις θέλουν και μπορούν να συμβάλλουν στην εφαρμογή μεγάλων μεταρρυθμίσεων»

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή

Ο κ. Δένδιας είναι από τους βουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των πολιτικών που είναι ρεαλιστές και δεν «πετάνε» στον ουρανό λέγοντας ψεύδη στους πολίτες. Άλλωστε και ο ίδιος ευθέως απευθυνόμενος και στη δική του παράταξη, καταδικάζοντας τον λαϊκισμό, λέει: “Σε ένα μεγάλο και πολυσυλλεκτικό κόμμα, όπως η ΝΔ, θα ήταν δύσκολο να απουσιάζουν παντελώς φαινόμενα μίμησης του  λαϊκισμού, έστω και ως αντίδραση στην πρακτική ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το διάστημα που βρισκόντουσαν στην αντιπολίτευση. Από την δική μας πλευρά οφείλουμε να αντιταχθούμε στον λαϊκισμό, ακόμα  και όταν εμφανίζεται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι… τονίζει ο πρώην υπουργός που απ’ όποιο πόστο και αν πέρασε στην κυβέρνηση του κ. Α. Σαμαρά, δεν έχουν ούτε  οι πολιτικοί αντίπαλοι του να του προσάψουν το παραμικρό”.

Ο κ. Δένδιας τονίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξή του, ότι το πρώτιστο καθήκον είναι η ασφάλεια των πολιτών ενώ σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, ο κ. Δένδιας υποστηρίζει ότι ως αυριανή κυβέρνηση η ΝΔ θα διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους με τους δανειστές στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων που είναι αρκετά υψηλά , αντιαναπτυξιακά.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Δένδια στο ΤheCaller:

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τους δανειστές σε πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022 σε 3,5% και από το 2022 έως το 2060 σε πρωτογενή πλεονάσματα 2%. Αν υπολογίσουμε ότι στις επόμενες εκλογές  η ΝΔ όπως δείχνουν  οι δημοσκοπήσεις θα είναι κυβέρνηση, πως εσείς ως η επόμενη κυβέρνηση θα μειώσετε τα πλεονάσματα αυτά  με τους  δανειστές;  Τι θα κάνετε δηλαδή που δεν μπορούσε να κάνει ο σημερινός πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τους θεσμούς.

“Η μελλοντική κυβέρνηση  ΝΔ θα διαθέτει ένα τεράστιο κεφάλαιο, το οποίο ονομάζεται αξιοπιστία. Θα συζητήσουμε από την αρχή με τους εταίρους και εκτιμώ ότι θα κατανοήσουν ότι με αυτά τα θηριώδη πλεονάσματα, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις στο διηνεκές, υπονομεύεται η επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη. Μετά από τόσο χρόνια, άλλωστε, οικονομικής κρίσης,  δεν αρκεί απλώς  η επιστροφή σε θετικό πρόσημο του ΑΕΠ για  να θεραπεύσει η χώρα τις «πληγές» της σε όλα τα επίπεδα, αλλά πρέπει να «τρέξει» η εθνική οικονομία και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι οι εταίροι φέρουν  σημαντικές ευθύνες  για το πρόγραμμα των μέτρων,  το οποίο τους εισηγήθηκε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και οι ίδιοι το αποδέχθηκαν”.

 Λέτε ως κόμμα ότι οι εκλογές είναι η λύση για τη χώρα. Αν όμως ο κ. Τσίπρας πάει μέχρι τέλους το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών το αίτημα της ΝΔ δεν θα καταστεί πλέον ανεπίκαιρο και ανεφάρμοστο τελικά;

“Αυτό που λέμε είναι ότι δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα να παραμένει απαθές μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, όπως και ενώπιον των τεράστιων προβλημάτων σε  πολλούς και σημαντικούς τομείς –  και όχι μόνο στην οικονομία.  Τα «άβατα» και η εικόνα κατάρρευσης της δημόσιας Ασφάλειας,  τα προβλήματα στην δημόσια διοίκηση, την υγεία και την παιδεία, όπως επίσης το ζήτημα που προέκυψε λόγω  των κυβερνητικών χειρισμών με τους συμβασιούχους και η συσσώρευση όγκων σκουπιδιών  στα αστικά κέντρα και όχι μόνο (μια εικόνα που μεταξύ άλλων αποτελεί «βόμβα»  κατά του Τουρισμού), είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που το αποδεικνύουν.  Σε αυτά προστίθενται μάλιστα  οι αντιθεσμικές απόπειρες της Κυβέρνησης για έλεγχο του Τύπου ή οι παρεμβάσεις της στη Δικαιοσύνη δημιουργώντας μια κατάσταση που απέχει κατά πολύ από αυτή μιας πραγματικά  – και όχι κατ’ όνομα – ευρωπαϊκής χώρας. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος μάλιστα οδήγησε την χώρα σε πρόωρες εκλογές με την αντιθεσμική του στάση  στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στα τέλη του  2014, οφείλει συνεπώς  να δώσει την δυνατότητα στην κοινωνία να εκφραστεί και να γυρίσει σελίδα”.

Προσωπικά είστε ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν πέφτετε στην παγίδα των «σειρίνων»  του λαϊκισμού. Τι είναι κατά τη γνώμη σας «Λαϊκισμός» σήμερα και τι φιλελευθερισμός κ. Δένδια.  Η Νέα Δημοκρατία δεν διαθέτει στοιχεία και από τα δύο αυτά στοιχεία;  

“Η Νέα Δημοκρατία έχει ως ιδεολογία της τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, με απόφαση του Συνεδρίου της. Μια ιδεολογία η οποία  δίνει έμφαση στον συνδυασμό της  απρόσκοπτης ανάπτυξης των ατομικών ικανοτήτων με την κοινωνική μέριμνα για τους  οικονομικά ασθενέστερους, μέσω ενός μικρότερου αλλά καλύτερου Κράτους. Ο ίδιος ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει ισχυρά διαπιστευτήρια προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις. Όσον  αφορά τον λαϊκισμό,  σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέρος της ιδεολογίας μας ή της πολιτικής πρακτικής μας. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, σε ένα μεγάλο και πολυσυλλεκτικό κόμμα, όπως η ΝΔ, θα ήταν δύσκολο να απουσιάζουν παντελώς φαινόμενα μίμησης του  λαϊκισμού, έστω και ως αντίδραση στην πρακτική ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το διάστημα που βρισκόντουσαν στην αντιπολίτευση. Από την δική μας πλευρά οφείλουμε να αντιταχθούμε στον λαϊκισμό, ακόμα  και όταν εμφανίζεται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Είμαστε η παράταξη του μέτρου και της ευθύνης  και έτσι πρέπει να παραμείνουμε”.

 Ποιες από τις μεταρρυθμίσεις τις κυβέρνησης θα μπορούσατε να επικροτήσετε.  Και ποιες από τις θέσεις της ΔΗΣΥ θα υιοθετούσατε  και θα μπορούσατε να συνυπάρξετε πολιτικά σε μια μετεκλογική συμπόρευση.

“Παρότι υπάρχουν μεμονωμένες ενέργειες της Κυβέρνησης στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των αγορών και των αποκρατικοποιήσεων,  με τις οποίες μπορούμε  να συμφωνήσουμε, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται υπό όρους διαφάνειας, είναι προφανές ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν πιστεύουν σε αυτές και προσπαθούν, σε αρκετές περιπτώσεις, να τις υπονομεύσουν στην πράξη. Τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν με το ζήτημα της COSCO και τα  όσα συμβαίνουν σήμερα με το Ελληνικό το αποδεικνύουν.  Σχετικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε σενάρια και συγκεκριμένα κόμματα. Πάγια θέση μου όμως είναι ότι ακόμα και αν διαθέτει αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή η ΝΔ,  εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο άλλωστε σύμφωνα με την τάση που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, θα είναι χρήσιμο να συνεργασθεί με όσες πολιτικές δυνάμεις θέλουν και μπορούν να συμβάλλουν στην εφαρμογή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και στην οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση”.

Η ασφάλεια των πολιτών είναι πολύ σημαντικό θέμα. Ποιές κατά τη γνώμη σας θα ήταν οι πολιτικές που θα εξασφάλιζαν την ασφάλεια των πολιτών  σε υψηλό ποσοστό και θα μείωναν την παραβατικότητα ειδικά  σε περιοχές που η αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει εύκολα. Εξάρχεια, Μενίδι. Ασπρόπυργο και αλλού.

“Eίναι απαράδεκτο να υπάρχουν σήμερα «άβατα»,  σε οποιαδήποτε περιοχή,  όπως επίσης είναι απαράδεκτο να υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπεται καν η παρουσία  των  εντεταλμένων οργάνων της Ελληνικής Δημοκρατίας, που είναι επιφορτισμένα με διαφύλαξη του κοινωνικού αγαθού της  δημόσιας ασφάλειας. Αλλά δεν είναι επιχειρησιακό ζήτημα κυρίως,  όσο   ζήτημα πολιτικής βούλησης, η οποία σήμερα απουσιάζει. Δυστυχώς, υπάρχει μία συνολική παραίτηση της Πολιτείας στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  που οδηγεί σε φαινόμενα διακωμώδησής της, όπως π.χ. με την αυθαίρετη τοποθέτηση και διατήρηση κοντέινερ στην πλατεία Εξαρχείων, με την μορφή … «ΚΕΠ αναρχικών». Η ίδια παραίτηση από την διαφύλαξη του δικαιώματος των πολιτών στην ασφάλεια, έχει οδηγήσει και στην ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας”.

Ροή Ειδήσεων

danai mixalaki 150724

15/07/2024 | 11:10

Δανάη Μιχαλάκη: «Νιώθω ότι ξαναγεννήθηκα και εγώ με την κόρη μου»

15/07/2024 | 11:05

Καύσωνας: 5 συμβουλές για τις ευπαθείς ομάδες

15/07/2024 | 10:59

Δήμος Αθηναίων: Μην κατεβάζετε σκουπίδια μεταξύ 11:00-17:00 τις ημέρες του καύσωνα
doherty2 150724

15/07/2024 | 10:53

Ο αποχαιρετισμός της Σάνεν Ντόχερτι από τους συμπρωταγωνιστές της στη σειρά «Beverly Hills»

15/07/2024 | 10:46

Φωτιά στο Ηράκλειο της Κρήτης κοντά σε σπίτια – Εστάλη μήνυμα από το 112

15/07/2024 | 10:42

Χαρδαλιάς: Αλλάζουν θέση και οι 148 υπάλληλοι του υγειονομικού στην Περιφέρεια – Παύονται διευθυντές και τμηματάρχες
karameros loverdos 150724

15/07/2024 | 10:36

Μεγάλη ένταση στον αέρα του MEGA – «Πόσο χαμηλά θα πέσετε για τις ψήφους; Είστε ψεύτης!»

15/07/2024 | 10:24

Σαουθγκέιτ: «Μας έλειπε κάτι… είμαι συντετριμμένος»

15/07/2024 | 10:11

Σε πορτοκαλί συναγερμό η χώρα λόγω ζέστης – Το «μελτέμι» σώζει Αττική και Κυκλάδες
cidney 150724

15/07/2024 | 10:03

Σίντνεϊ Σουίνι: Στην Πάρο η διάσημη χολιγουντιανή ηθοποιός

15/07/2024 | 09:54

Επανέρχονται μάσκες και Rapid test για Covid-19 στο Νοσοκομείο Μεταξά

15/07/2024 | 09:47

ΑΑΔΕ: Λειτουργία νέων Υπηρεσιών Φορολογικής Εξυπηρέτησης στην Αττική
police2 171023

15/07/2024 | 09:39

Γαλλία: Πρώην στρατιωτικός, επίλεκτος σκοπευτής, σκότωσε 3 ανθρώπους σε πάρτι γενεθλίων

15/07/2024 | 09:29

Νεαρός «τρώει άκυρο» από κοπέλα λίγο πριν την αναχώρηση για Πάρο – «Μέσα από τις ήττες μαθαίνουμε»

15/07/2024 | 09:18

Άνδρας έπεσε από τα Ενετεικά τείχη στο Ηράκλειο και σκοτώθηκε
doherty2 150724
Ο αποχαιρετισμός της Σάνεν Ντόχερτι από τους συμπρωταγωνιστές της στη σειρά «Beverly Hills»
nearos paros 150724
Νεαρός «τρώει άκυρο» από κοπέλα λίγο πριν την αναχώρηση για Πάρο – «Μέσα από τις ήττες μαθαίνουμε»
karpathos paralia 270624
Κορυφαίος αυθεντικός ελληνικός προορισμός η Κάρπαθος σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ
tselikas kafes 110724
Όταν ο Γιώργος Τσελίκας… έριξε τον καφέ ταξιδιώτη στο Λιμάνι του Πειραιά
spain 110724
Οι ανατροπές των ημιτελικών του Euro και το ρεκόρ των Ισπανία – Αγγλία
«Υπέροχη περιήγηση στα ελληνικά νησιά»: Αφιέρωμα στις Κυκλάδες από γαλλικό περιοδικό