Αθήνα

 

3 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Η τραγωδία της Θύρας 7: Η στιγμή που πάγωσε ο χρόνος – Οι 21 νεκροί της πιο μαύρης μέρας του ποδοσφαίρου

CALLER'S CHOICE

Διαδικτυακή Ακαδημία Γονέων ιδρύει ο Μανώλης Σφακιανάκης

Δωρεάν πρόγραμμα διαδικτυακής επιμόρφωσης γονέων, προκειμένου να μπορούν να επιτηρούν τις ιντερνετικές δραστηριότητες των παιδιών τους, θα προσφέρει το Ινστιτούτο που ίδρυσε ο πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.

Δωρεάν πρόγραμμα διαδικτυακής επιμόρφωσης γονέων, προκειμένου να μπορούν να επιτηρούν τις ιντερνετικές δραστηριότητες των παιδιών τους, θα προσφέρει το Ινστιτούτο που ίδρυσε ο πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.

Το πρόγραμμα που θα παρέχεται  καταρχήν πιλοτικά από τον Ιανουάριο, θα διοργανωθεί από το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security International Institute), που ίδρυσε ο κ. Σφακιανάκης, όταν απομακρύνθηκε από τη θέση του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο άνθρωπος που είναι ταυτισμένος με τη δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα, δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ότι αυτή τη στιγμή το πιο σοβαρό πρόβλημα διαδικτυακής ασφάλειας για τα παιδιά, είναι τα ραντεβού στα τυφλά.

Όπως τονίζει, σχεδόν ποτέ οι άνθρωποι που συναντούν τα παιδιά, δεν είναι αυτοί που αρχικά εμφανίζονται στις διαδικτυακές συνομιλίες. Κι αυτό όπως λέει έχει αποτέλεσμα να γίνονται αποπλανήσεις, κακοποιήσεις, και να δημιουργούνται σοβαρά τραύματα στις παιδικές ψυχές. Τραύματα ανείπωτα, αφού όπως επισημαίνει η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων, δεν δηλώνεται από τα παιδιά.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου, αναφέρει επίσης ότι το CSI από το 2018 θα προσφέρει επίσης δωρεάν διαδικτυακή σχολή εκμάθησης προγραμματισμού και ρομποτικής, στους μαθητές όλης της χώρας. Πρόγραμμα που ήδη λειτουργεί πιλοτικά με το πιο προηγμένο σύστημα e-learning, το οποίο χρησιμοποιεί το Harvard, και πριν από λίγες μέρες αγόρασε και η Nasa.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Μανώλης Σφακιανάκης στο Πρακτορείο 104,9 FM:        

-Πόσο καιρό λειτουργεί το Ινστιτούτο και ποιος είναι πρωταρχικός σας σκοπός;

Οκτώ μήνες έχω φύγει από την ελληνική αστυνομία την οποία τιμώ και αγαπώ πάντα. Το ινστιτούτο μας έχει λάβει σάρκα και οστά, από τον Ιούλιο του 2017. Είναι μη κερδοσκοπικό και πρωταρχικός σκοπός μας είναι η γνώση περί του διαδικτύου.

-Τι ακριβώς εννοείτε; Έχετε καταγράψει αναρίθμητες επιτυχίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Υπηρεσία με την οποία έχετε ταυτισθεί στην κοινή γνώμη. Αναρωτιέμαι τι επιτυχίες σκοπεύετε να καταγράψετε με αυτό το Ινστιτούτο.

Πλέον τις επιτυχίες θα τις συνεχίσει η Ελληνική Αστυνομία, ως οφείλει και πρέπει να τις κάνει, για να είμαστε και εμείς απόλυτα ασφαλείς. Εμείς θα συνεχίσουμε το ακαδημαϊκό μας έργο, το οποίο έχει να κάνει με την επιμόρφωση, μέσω του CSI. Την δωρεάν διαδικτυακή επιμόρφωση, καθώς θα αναπτύξουμε ένα σχολείο πληροφορικής για όλη την Ελλάδα, για τα παιδιά που θέλουν να μάθουν κάτι παραπάνω από το σχολείο τους. Μετά τις πέντε το απόγευμα θα μπορούν όσα παιδιά θέλουν (αφού φυσικά τα έχουμε δει πρώτα και έχουμε δημιουργήσει τις ομάδες που πρέπει) μέσω του CSI, να μπαίνουν σε μία ηλεκτρονική ψηφιακή πλατφόρμα, και στην πλατφόρμα αυτή να συνδέονται με το μοναδικό στον κόσμο σύστημα blackboard, το οποίο σύστημα πριν από λίγες μέρες αγόρασε και η ΝASA. Είναι σύστημα του Πανεπιστημίου Harvard, το οποίο προσφέρει και διαδικτυακά μαθήματα (e-learning). Και με αυτό το σύστημα στο Ινστιτούτο μας έχουμε ήδη αρχίσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης κώδικα προγραμματισμού και ρομποτικής. Όμως από τον Ιανουάριο αυτό θα απλωθεί σε όλη τη χώρα, σε 52 νομούς. Γιατί όπως είπε και ο Ομπάμα λίγο πριν αποχωρήσει από την προεδρία της Αμερικής, όποιο παιδί δεν γνωρίζει κώδικα τα χρόνια που έρχονται, εκτός από τα Αγγλικά, θα έχει πρόβλημα και θα είναι ανένταχτο στις νέες κοινωνίες.

-Τι εννοείτε κώδικα;

Κώδικας είναι να μάθει το παιδί να κάνει τα προγράμματα που δουλεύουν οι υπολογιστές. Να μάθει προγραμματισμό δηλαδή.

-Για ποιο λόγο αν δεν ενδιαφέρεται, να σπουδάσει κάτι σχετικό;

Γιατί σου καθαρίζει το μυαλό. Τις γνώσεις αυτές μπορεί κανείς να τις μάθει παράλληλα με τις σπουδές του. Είναι γλώσσες προγραμματισμού πολύ απλές, που δεν είναι απαραίτητο να έχουν σχέση με την επιλογή της ακαδημαϊκής μόρφωσης που επιθυμεί να πάρει ένα παιδί .

-Παιδιά σε ποιες ηλικίες θα μπορούν να παρακολουθήσουν αυτά τα δωρεάν ιντερνετικά μαθήματα;

Από 11-18.

-Όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας τι δραστηριότητες θα αναπτύξετε;

Ήδη έχουμε μιλήσει με εταιρεία τηλεπικοινωνίας που θα αναλάβει όλο το κόστος, και πρόκειται να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα επιμόρφωσης που έχει να κάνει με ενημέρωση-εξειδίκευση των γονέων πάνω στο διαδίκτυο. Έχουμε διαπιστώσει ότι το πρόβλημα το έχουν οι γονείς και είναι αρκετά μεγάλο, γιατί το παιδί ξέρει τα πάντα για το διαδίκτυο, ο γονιός δεν ξέρει σχεδόν τίποτα, με αποτέλεσμα το παιδί να κάνει ότι θέλει μέσα στο σπίτι κι ο γονιός να μην έχει ιδέα. Έτσι λοιπόν από τον Ιανουάριο ιδρύουμε την πρώτη Ακαδημία γονέων, όπου θα γίνεται διαδικτυακό εργαστήριο. Θα ξεκινήσουμε με 300 γονείς πιλοτικά. Μέλημα μας είναι να το επεκτείνουμε σε όσους περισσότερους μπορούμε, για να τους εξειδικεύσουμε σε ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει να κάνει με τη γνώση μέσα από το διαδίκτυο, για τα παιδιά τους. Θα μάθουν πώς ένας γονιός θα μπορεί να επιτηρεί το παιδί του για αυτά που κάνει στο διαδίκτυο. Θα μάθουμε στους γονείς ποια συστήματα πρέπει να γνωρίζουν, για να είναι μαζί με τα παιδιά τους, όχι να τα ελέγχουν αλλά να είναι επί της ουσίας δίπλα τους.

-Τον τελευταίο καιρό έχετε κάνει πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες για θέματα του διαδικτύου. Η εμπειρία σας είναι τεράστια, δεδομένη και γνωστή. Θέλω λοιπόν να μου πείτε ποιο κρίνετε αυτή τη στιγμή ότι είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα στην ασφάλεια του διαδικτύου ειδικά για τα παιδιά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ραντεβού στα τυφλά με αγνώστους. Τα παιδιά γνωρίζουν ανθρώπους, μέσα από το ίντερνετ, βγαίνουν μαζί τους και 99% δεν είναι αυτοί που έχουν αρχικά παρουσιαστεί στα παιδιά. Με αποτέλεσμα να έχουμε αποπλανήσεις, κακοποιήσεις, και δυστυχώς πολλά παιδιά να είναι με ψυχολογικά προβλήματα, και η αιτία είναι ένα ραντεβού στα τυφλά. Να ξέρετε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η εγκληματικότητα είναι όπως το παγόβουνο. Είναι ελάχιστες περιπτώσεις καταγεγραμμένες και από κάτω είναι όλη η κρυφή εγκληματικότητα, αυτή που δεν δηλώνεται. Δηλαδή ένα κοριτσάκι που θα πάθει μία τέτοια ψυχική καταστροφή δεν θα πάει να το δηλώσει. Δυστυχώς είναι λίγα τα παιδιά που δηλώνουν αυτό το πάθημα. Και οι κακοποιήσεις είναι πολλές.

Ροή Ειδήσεων

2001

08/02/2023 | 23:23

Τρένο ο Ολυμπιακός, κατάπιε και την Άλμπα στο Βερολίνο

08/02/2023 | 23:10

Βουλή: Πέρασε με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ η τροπολογία για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

08/02/2023 | 22:56

Πυρκαγιά σε υπόγειο στην Αργυρούπολη – Επί τόπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις
ap23037236095994 1513x864

08/02/2023 | 22:41

Τουρκία-Συρία: Ο απολογισμός των νεκρών από τους σεισμούς ξεπερνά πλέον τις 12.000

08/02/2023 | 22:25

Νίκος Μουτσινάς: H… φοβερή απορία του για την εποχή του στον Πρωινό Καφέ

08/02/2023 | 22:14

Survivor – «Το κοινό βλέπει κι επιβραβεύει»: Ο Βασάλος απαντά για τον Παπαδόπουλο
seismos tourkia1

08/02/2023 | 22:09

Τουρκία: Ανοίγει άλλα δύο συνοριακά περάσματα για να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Συρίας

08/02/2023 | 21:23

Πέτρος Φιλιππίδης: Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για δύο απόπειρες βιασμού – Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

08/02/2023 | 21:16

Παρθένα Χοροζίδου: Η συγκίνησή της με όσα εξομολογήθηκε ο Αντώνης Λουδάρος

08/02/2023 | 21:02

Πέτρος Φιλιππίδης: Κάθειρξη έξι και πέντε ετών για τις απόπειρες βιασμού – Αναμένεται η απόφαση για τη συγχώνευση

08/02/2023 | 21:00

Νίκος Γκέλια: «Μιλάω ανοιχτά για τον ρατσισμό που έχω βιώσει»

08/02/2023 | 20:54

Τρομερός Μίλτος Τεντόγλου! Έκανε άλμα στα 8,40 μέτρα πετυχαίνοντας την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο
partheni evia

08/02/2023 | 20:44

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Ηλικιωμένος από το Παρθένι Ευβοίας αγνοείται στα χιόνια

08/02/2023 | 20:42

«Ρε θα με τρελάνεις…»: Εκτός εαυτού ο Αχιλλέας Μπέος με τα εκχιονιστικά μηχανήματα

08/02/2023 | 20:26

Γιώργος Σουξές: Η μεγαλύτερη απώλεια ήταν οι γονείς μου, ήμουν πολύ δεμένος μαζί τους και δεν το γνώριζα
201
Απίστευτο! Δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ «έφαγε» χιονόμπαλα από περαστικούς- Η αντίδρασή της
emak koritsi tourkia
Σεισμός στην Τουρκία: «Αγωνιούμε, μαθαίνουμε νέα τους από τις ειδήσεις» λέει σύζυγος Έλληνα διασώστη
seismos tourkia syria
Σεισμός στην Τουρκία: H ανατριχιαστική βοή των 7,8 Ρίχτερ – Βίντεο από τη στιγμή της φονικής δόνησης
screenshot 2023 02 08 090718
Ο γιος του πυροσβέστη Παναγιώτη Νίκα που είχε σώσει τον μικρό Ανδρέα στο σεισμό στο Αίγιο έσωσε παιδί στην Τουρκία – Δείτε φωτογραφίες
evia xioni
Κακοκαιρία – Εύβοια: «Οδύσσεια» για ασθενή – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αγροτικό 4Χ4 και εκχιονιστικό
ΕΣΡ: «Καμπάνα» 15.000 ευρώ στο ΑΡΤ TV για το αντιεμβολιαστικό πείραμα με το κλειδί στον ώμο