• Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου
  • 12:07

Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Δημήτρης Στάμου: Η «φωνή» του ANT1 που κατεβαίνει στην πολιτική με το ΚΙΝΑΛ - Οι αποστολές στο εξωτερικό και η σχέση ζωής με την επί 30 χρόνια σύζυγό του

Η φωνή του Δημήτρη Στάμου εισέβαλε στα σπίτια μας μέσα από την συχνότητα του ΑΝΤ1 στο ξεκίνημα της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ρεπόρτερ, παρουσιαστής από όπου κι αν χρειάστηκε να υπηρετήσει το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, το έκανε πάντα με κύρος και αξιοπρέπεια.

Η φωνή του Δημήτρη Στάμου εισέβαλε στα σπίτια μας μέσα από την συχνότητα του ΑΝΤ1 στο ξεκίνημα της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ρεπόρτερ, παρουσιαστής από όπου κι αν χρειάστηκε να υπηρετήσει το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, το έκανε πάντα με κύρος και αξιοπρέπεια.

ΓΡΑΦΕΙ Η Ειρήνη Αρβανίτη

Με αυτό το κύρος και την αξιοπρέπεια, να τον ακολουθούν σε κάθε του βήμα, θέλησε να μεταπηδήσει στον χώρο της πολιτικής και μάλιστα στην κεντρική πολιτική σκηνή, διεκδικώντας μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ για το Βόρειο Τομέα της Β' Αθηνών.

Εμείς σήμερα σας παρουσιάζουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα της ζωής του:

«Η δημοσιογραφία προφανώς αποτελούσε ενδόμυχο στόχο γιατί ασχολήθηκα από τα φοιτητικά μου χρόνια.

«Άρχισα επαγγελματικά στην ΕΡΤ επιτυγχάνοντας σε έναν πρωτοφανή για την εποχή διαγωνισμό και συνέχισα τα επόμενα χρόνια στον ΑΝΤΕΝΝΑ, με ταυτόχρονες συνεργασίες σε εφημερίδες και περιοδικά.

«Η γοητεία του ρεπορτάζ ήταν ίδια για όλες τις μορφές, πλην όμως η τηλεόραση, και μάλιστα τα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής, είχε αλησμόνητες εντάσεις και εμπειρίες. Ώρες ατέλειωτες μέσα στο στούντιο για την παρουσία προγραμματισμένων και έκτακτων δελτίων με τα οποία καλύπταμε τα μεγάλα γεγονότα, τόσο της ελληνικής επικαιρότητας, αλλά και κοσμοϊστορικές εξελίξεις που σηματοδότησαν την πορεία της Ευρώπης και του κόσμου».

«Χαράματα, θυμάμαι, μπήκα στο στούντιο για την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος και έφυγα από το σταθμό μετά από δελτία και έκτακτες εκπομπές στις 2 τα ξημερώματα της επομένης. Η ικανοποίηση όμως ήταν τέτοια που υπερίσχυε της κούρασης».

«Οι δημοσιογραφικές αποστολές, ιδιαίτερα εκείνα τα χρόνια, ήταν πρόκληση. Συμμετείχαμε στα γεγονότα, αποκτώντας εμπειρία και γνώση, καθώς η ιντερνετική ενημέρωση αποτελούσε επιστημονική φαντασία. Αξιώθηκα να ταξιδέψω από τα Βαλκάνια επί σοσιαλιστικών καθεστώτων μέχρι τη μακρινή Αυστραλία».

«Μπροστά από το κτίριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στο γλυπτό που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο, το όπλο με τη δεμένη κάνη, που συμβολίζει την αποστολή του Οργανισμού για τον τερματισμό των συγκρούσεων και την ειρήνη, πλην όμως ανεπιτυχώς σε πολλά μέτωπα. Ενημερώθηκα στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης και σε όλους τους χώρους για την ιστορία του Οργανισμού».

«Από το ταξίδι της Αυστραλίας, στη χώρα των καγκουρό και των κοάλα, ως απεσταλμένος της ΕΡΤ για την επίσκεψη του τότε πρόεδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, οι εμπειρίες ήταν μοναδικές. Δεχθήκαμε πρώτη φορά τις βίαιες επιθέσεις Σκοπιανών, που πλαστογραφώντας την ιστορία φώναζαν συνθήματα εναντίον της ελληνικής αποστολής».

«Εκτός επισήμου προγράμματος είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ γκέτο αυτοχθόνων αμπορίτζινις, που αντιδρούσαν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια σύστασης του κράτους με συνθήματα που έκαναν λόγο για γενοκτονία. Ήταν συγκινητική από την άλλη πλευρά και η συνάντηση με τις κοινότητες των Ελλήνων, που ζούσαν λες και δεν είχαν μεταναστεύσει».

«Αισθάνομαι ικανοποιημένος από τη δημοσιογραφία για όσα υλικά και συναισθηματικά μου προσέφερε, αλλά και ευγνώμων για τη συνάντησή μου στους δρόμους του ρεπορτάζ με τη σύζυγό μου, με την οποία πορευόμαστε 30 χρόνια οικογενειακής ζωής. Επαγγελματικά προτιμήσαμε χωριστούς δρόμους, παρά τις προτάσεις και τις προκλήσεις, πεπεισμένοι ότι η επαγγελματική συγκατοίκηση με αναπόφευκτες αντιπαλότητες και μικρότητες, ενδεχομένως να έβλαπτε την οικογενειακή μας συγκατοίκηση. Όσον αφορά στην πολιτική, συμπαρίσταται στον ενθουσιασμό που με διακατέχει. Και σε άλλα σημαντικά βήματα ζωής, τόσο εκείνη όσο και εγώ, παίρνουμε αποφάσεις με πνεύμα κατανόησης των επιθυμιών μας».

«Μονόδρομο αποτελούσε η συμμετοχή μου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στη συνέχεια στο Κίνημα Αλλαγής, όταν αποφάσισα - ολοκληρώνοντας την επαγγελματική μου δραστηριότητα- την εμπλοκή μου με την πολιτική, καθώς είναι ο χώρος που εκφράζει τις ιδεολογικο- πολιτικές μου απόψεις. Η Φώφη Γεννηματά είναι εκείνη που με θάρρος και τόλμη δημιούργησε το νέο φορέα, καλώντας τα κόμματα να κάνουν ένα βήμα πίσω, ώστε το νέο κόμμα να κάνει ένα άλμα μπροστά, σεβόμενη την ιστορία αλλά δίνοντας προοπτική στην κεντροαριστερά με νέες ιδέες και πρόσωπα. Είναι όντως δύσκολο το εγχείρημα ακόμη, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε, πεπεισμένοι ότι προσφέρουμε στην πολιτική και στη χώρα».

«Προσωπικά, είναι πολύ γοητευτική η πρώτη προεκλογική μου εκστρατεία, δεχόμενος παρατηρήσεις και επισημάνσεις από απλούς ανθρώπους. Πολλοί που με αναγνωρίζουν από τις δημόσιες εμφανίσεις μου και τηλεοπτική μου διαδρομή ή από τη χαρακτηριστική φωνή μου, όπως λένε, με συγχαίρουν και είναι αυτό είναι άκρως τιμητικό. Ορισμένοι δεν αποφεύγουν να μου καταλογίζουν αργοπορία συμμετοχής στον πολιτικό στίβο».

«Αν με τιμήσουν οι πολίτες του Βόρειου Τομέα της Β’ Αθήνας, εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι θα εκφράζω τη φωνή της λογικής, του κοινωνικού συμφέροντος και θα αγωνιστώ για τον εκσυγχρονισμό και το σεβασμό των θεσμών, κυρίως της πολιτικής ως έννοια και ως λειτουργία, που κάποιοι ευτελίζουν».

«Στον περίβολο του πανεπιστημίου στο Μιλάνο, τα χρόνια που όπως λέγαμε δεν περιμέναμε να χιονίσει για να δούμε άσπρη μέρα. Εκεί που οι σπουδές και οι εμπειρίες με καθόρισαν και άνοιξαν το δρόμο προς τη ζωή που ήθελα να ακολουθήσω. Ήταν τα χρόνια της αμφισβήτησης, τα ταραγμένα χρόνια για την Ιταλία στο τέλος της δεκαετίας του ΄70, που λειτούργησαν καταλυτικά τόσο πολιτικά όσο και πολιτισμικά».

Send this to a friend