• Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου
  • 12:30

Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Στοιχεία «κόλαφος» για την πεντατία Καραμανλή! Πως διπλασιάστηκε η φαρμακευτική δαπάνη την περίοδο 2004-2009

Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή (2004-2009), υπήρξε ένας πρωτοφανής δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας, που οδήγησε στην είσοδο της Ελλάδας στο Μηχανισμό Στήριξης και τα Μνημόνια.

Γράφει η Ευδοκία Λελεδάκη

Κατά την περίοδο αυτή, η φαρμακευτική δαπάνη υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2004, αφού ανήλθε στα 5,4 δις ευρώ, ξεπερνώντας το 2% του ΑΕΠ!

Η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή σχετικά με την υπόθεση Novartis και τις μίζες σε πολιτικά πρόσωπα, ξεκινά (σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει) από τα πεπραγμένα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, υπουργού Υγείας στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή από το 2006 μέχρι το 2009 -όταν έγιναν δηλαδή, οι μαζικές προμήθειες εμβολίων.

Το θέμα για τις φαρμακευτικές δαπάνες, άνοιξε το 2010 επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, όταν ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε αναλυτικά στοιχεία, από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηλία Μόσιαλο.

Με την σειρά του, ο κ. Μόσιαλος, παρέδωσε στον κ. Λοβέρδο, δύο εκθέσεις-«φωτιά», που αφορούσαν σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις και υπερσυνταγογραφήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες εκθέσεις, αποκάλυπταν την τακτική που ακολουθούσαν κάποιες πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς και μέρος εκπροσώπων του ιατρικού κλάδου, που είχε κάνει την χώρα μας "πρωταθλήτρια" της Ευρώπης στη φαρμακευτική δαπάνη. Σημειώνεται, ότι σε διάστημα 9 ετών η αντίστοιχη δαπάνη στους ασφαλιστικούς οργανισμούς είχε αυξηθεί τέσσερις έως πέντε φορές, όταν, σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δεν ξεπερνούσε το 50%.

Μεταξύ της περιόδου 2010–2012, το υπουργείο Υγείας εφάρμοσε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο στο χώρο του φαρμάκου, με στόχους την επάρκεια της αγοράς, την κάλυψη των αναγκών των πολιτών και φυσικά, την προσαρμογή στις δανειακές ανάγκες και δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Ως αποτέλεσμα, η Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη μειώθηκε το 2012 στα 2,88 δισ. €, δηλαδή περίπου 50% σε σχέση με την εκτροχιασμένη δαπάνη της Καραμανλικής περιόδου...

Send this to a friend