Αθήνα

19 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: «Είχε παράλληλη σχέση με την Καρολάιν και με την άλλη…», λέει φίλος του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

CALLER'S CHOICE

Το «Big Bang» για την αναγέννηση της Αθήνας! Πως η δράση του δήμου Αθηναίων «Κατάστημα στο Κέντρο» ξαναζωντανεύει την πόλη

Μπορεί από μόνη της μια δράση του δήμου Αθηναίων για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας...

Μπορεί από μόνη της μια δράση του δήμου Αθηναίων για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, να λύσει το πρόβλημα με τα κλειστά καταστήματα στην πόλη, που είναι αποτέλεσμα της κρίσης που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια;

Σαφώς και όχι, όπως εξάλλου, παραδέχθηκε και ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, παρουσιάζοντας το «Κατάστημα στο Κέντρο». Μπορεί όμως αυτή η δράση να αποτελέσει το «Βig Bang» για την αναγέννηση της Αθήνας, το έναυσμα, δηλαδή, για επιχειρηματίες, κατοίκους, νέους δημιουργούς και γενικά όσους ζουν και εργάζονται στο κέντρο της πόλης και θέλουν να δραστηριοποιηθούν, ούτως ώστε μακροπρόθεσμα να αλλάξει άρδην η εικόνα του κέντρου.

Mε το 20% του μόνιμου πληθυσμού της Αθήνας να έχει αποχωρήσει από το κέντρο της τις τελευταίες δυο δεκαετίες, η ιδέα είναι ότι εφόσον οι παρεμβάσεις γίνονται με την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή της κοινότητας, των τοπικών επιχειρήσεων και ομάδων πολιτών, ακόμα κι αν είναι ήπιες μπορούν να επιφέρουν θετικό αποτέλεσμα στη λειτουργικότητα και την εικόνα της πόλης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμος Αθηναίων έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά από ενέργειες που έχουν ως στόχο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση περιοχών στην Αθήνα που έχουν πληγεί έντονα από την κρίση, με αποτέλεσμα την λεγόμενη ερημοποίησή τους, όπως το ευρύτερο «εμπορικό τρίγωνο».

Ο λόγος γίνεται για την μοναδική πρωτοβουλία- για τα ελληνικά δεδομένα- τη δράση με τίτλο «Κατάστημα στο Κέντρο», που αποτελεί το στοίχημα του δήμου Αθηναίων αφενός για να δώσει ζωντάνια και πνοή σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που έχουν πληγεί από την κρίση και αφετέρου την ευκαιρία στο «επιχειρείν». Αυτό δηλαδή που δεν μπορεί να κάνει η κεντρική εξουσία, έρχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα ο δήμος Αθηναίων να το προσπαθήσει.

Τι είναι το «Κατάστημα στο Κέντρο»

Εξάλλου, η απουσία επιχειρηματικής δραστηριότητας στο κέντρο της πόλης, η εγκατάλειψη καταστημάτων και κτιρίων και η μη αξιοποίηση του δημόσιου χώρου είναι ορατά σημάδια που δείχνουν πόσο έχει πληγεί η Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί, πως εν μέσω κρίσης το σύνολο των κλειστών ισόγειων επαγγελματικών στεγών στην Αθήνα ανέρχονται σε 1.747, που αντιστοιχεί στο 26,4% του συνόλου, ενώ αν σε αυτή την «εξίσωση» βάλουμε και το ποσοστό κενών κτιρίων σε πολλούς λιγότερο εμπορικούς δρόμους που ξεπερνά το 30%, την ίδια στιγμή που στους γνωστούς εμπορικούς δρόμους ξεπερνά το 15%, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πιο εύκολα την ερημοποίηση που έχει επέλθει.

Τι είναι όμως το «Κατάστημα στο Κέντρο» και πως μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση και να αλλάξει την καθημερινότητα του μέσου Αθηναίου πολίτη;  Το «Κατάστημα στο Κέντρο», λοιπόν, αποτελεί μέρος της δράσης «ΠΟΛΗ² [ΠΟΛΗ στο ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ]», ενός πιλοτικού προγράμματος του δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της στρατηγικής για βιώσιμη αστική ανάπτυξη, που υλοποιείται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών και υπογράφεται από το This is Athens. Η άλλη δράση που εντάσσεται στο «ΠΟΛΗ²»  είναι οι «Παρεμβάσεις στην Πόλη» , ένα πρόγραμμα που προσφέρει οικονομική και τεχνική υποστήριξη σε κατοίκους και επιχειρήσεις ώστε να υλοποιήσουν δικές τους προτάσεις για ήπιες, μικρής κλίμακας παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο , στις γειτονιές, σε δρόμους αλλά και σε κτίρια.

Το πρόγραμμα «Κατάστημα στο Κέντρο», εν προκειμένω, είναι σχεδιασμένο ώστε να ενεργοποιήσει κατοίκους και επιχειρηματίες με έδρα στην Αθήνα για να υποβάλλουν προτάσεις και να υλοποιήσουν – σε ομάδες- ήπιες παρεμβάσεις σε στοχευμένα σημεία στον ιστό της πόλης. Επί της ουσίας μέσα από αυτό το πρόγραμμα καλούνται οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Αθήνας να συν –δημιουργήσουν την ταυτότητα της πόλης.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα προβλέπει την αξιοποίηση εγκαταλειμμένων καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας και έχει στόχο να κάνει «ενέσεις» ζωντάνιας και πνοής σε περιοχές που έχουν «πληγωθεί» από την κρίση. Στόχος της παρέμβασης είναι το πιλοτικό άνοιγμα κλειστών καταστημάτων που βρίσκονται συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένους δρόμους του Κέντρου, ώστε να στεγάσουν κάποια δραστηριότητα.

Τα κλειστά καταστήματα που πρόκειται ανοίξουν δεν θα είναι μεμονωμένα, αλλά θα αποτελούν κομμάτι μιας ευρύτερης διαδρομής στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργώντας θεματικές ενότητες αγοράς είτε  στον ίδιο δρόμο είτε σε πολύ κοντινή απόσταση. Ως περιοχή υλοποίησης του προγράμματος ορίζεται μια περιοχή στο ευρύτερο «εμπορικό τρίγωνο», μεταξύ Ομόνοιας, Συντάγματος και Μοναστηρακίου.

Η δράση θα τονώσει την υφιστάμενη και τη νέα οικονομική δραστηριότητα, συμβάλλοντας στη συντήρηση και βιωσιμότητα των παρεμβάσεων εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης της εικόνας περιοχών που αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης επισκεπτών και κατοίκων.

Το παράδειγμα άλλων πόλεων στο εξωτερικό

Εξάλλου, οι ενέργειες αυτές αποτελούν μια πιλοτική εφαρμογή καλών πρακτικών από άλλες πόλεις, στη λογική του «αστικού βελονισμού», στην υλοποίηση, δηλαδή, ήπιων, μικρής κλίμακας παρεμβάσεων στον αστικό ιστό, σε στοχευμένα σημεία. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του Λονδίνου (με το somewhere to και το meanwhile space), του Άμστερνταμ (με το incubator bureau), της Βουδαπέστης (με το Lakatlan) και της Νέας Υόρκης (με το miles).

Γιατί η δράση ξεκινά από την πλατεία Θεάτρου

Το «Κατάστημα στο Κέντρο» ξεκινά από μια ιστορική πλατεία της πόλης, την Πλατεία Θεάτρου. Εξάλλου, από εκεί ξεκίνησε την παρουσίαση της δράσης ο κ. Καμίνης, την περασμένη εβδομάδα, σε μια συμβολική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μέσα σ’ ένα από τα καταστήματα που αξιοποιούνται (το πρώην Guru Bar).

Η Πλατεία Θεάτρου είναι μια από τις παλαιότερες πλατείες της Αθήνας, όπου, από το 1840 λειτούργησε το πρώτο λιθόκτιστο θέατρο της πόλης (γνωστό ως «Θέατρο Μπούκουρα»). Εκεί Αθηναίοι διαφόρων κοινωνικών τάξεων έφταναν στην πλατεία με άμαξες για να παρακολουθήσουν όπερες και λυρικά δράματα και να συγχρωτιστούν στους λασπωμένους δρόμους, όπου μετά την παράσταση στηνόταν λαϊκή πανήγυρη. Το θέατρο κατεδαφίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και στη θέση του χτίστηκε, σύμφωνα με το όραμα του Αριστείδη Διπλάρη, μια σχολή με πρωταρχική αποστολή να παρέχει, σε ένα ευρύτερο φάσμα πολιτών, τη δυνατότητα εκμάθησης τεχνικών επαγγελμάτων.

Η πλατεία μετατράπηκε από πολιτιστικό, σε παιδαγωγικό και τεχνολογικό κέντρο, με πυρήνα τη Διπλάρειο Σχολή της Ελληνικής Βιοτεχνικής Εταιρείας, που λειτουργεί εκεί από το 1932. Λόγω της εγγύτητας με την υπαίθρια δημοτική αγορά, παράλληλα  άνθισε  και το εμπόριο– με τα γνωστά τσαγκαράδικα και δερματάδικα να δίνουν τον τόνο στην περιοχή. Αν και αυτή η έντονη δραστηριότητα έχει πλέον εκλείψει, τα ίχνη της παλιάς χρήσης της πλατείας, τα νεοκλασικά κτίρια, οι παραδοσιακές ταβέρνες, η Διπλάρειος  – που εξακολουθεί να λειτουργεί ως παιδαγωγικό και πολιτιστικό κέντρο  – αλλά δημοφιλής χώροι διασκέδασης, είναι ακόμα εκεί, έτοιμα να επανενεργοποιηθούν.

Το πρόγραμμα θα αξιοποιήσει τη συμβολική σημασία της πλατείας Θεάτρου ως χώρου συνάντησης, εργασίας και ανταλλαγής, ώστε η πλατεία να αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας. Στην ουσία, δημιουργείται, με την υποστήριξη του Δήμου, ένα μεγάλο, συλλογικό, ανοιχτό εργαστήριο, όπου καλλιτέχνες και δημιουργοί θα μπορούν να δικτυώνονται και να συνεργάζονται, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης.

Στη συγκεκριμένη γειτονιά, ο δήμος Αθηναίων θέλει να προάγει τη δημιουργική δραστηριότητα καλλιτεχνικών ομάδων και ομάδων επιμελητών, που θα «στήσουν» πολυσυλλεκτικούς χώρους δημιουργίας και ένταξης για να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την περιοχή. Με λίγα λόγια, η δράση «Κατάστημα στο κέντρο» στην Πλατεία Θεάτρου προκρίνει ως προτεινόμενες χρήσεις όσες εμπίπτουν στη θεματική του Πολιτισμού, δηλαδή δημιουργία χώρων που θα φιλοξενούν πολιτισμικά προγράμματα, εκθέσεις, βιβλιοθήκες και εργαστήρια δημιουργικών ομάδων.

Η δράση στην Πλατεία Θεάτρου με μια… ματιά!

  • Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ανακοινώθηκε στις 24 Μαΐου 2018 και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι τις 14 Ιουνίου.
  • Διάρκεια παραχώρησης καταστήματος: 6 μήνες, από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.
  • Η αξιολόγηση και επιλογή των ωφελούμενων θα γίνει από πενταμελή Επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους του δήμου Αθηναίων και της Ε.Α.Τ.Α. και από δυο ειδικούς στον τομέα του πολιτισμού.
  • Κάθε κατάστημα θα στεγάζει μια ή και περισσότερες επιχειρήσεις, με δυνατότητα συστέγασης/συνεργασίας. Η επιλογή θα γίνεται ώστε να ευνοεί μελλοντικές συνεργασίες/συμπράξεις.
  • Η δράση απευθύνεται σε φυσικά νομικά πρόσωπα, καθώς και σε ενώσεις φυσικών και νομικών προσώπων της θεματικής δραστηριότητας.
  • Οι υπεύθυνοι/χρήστες θα έχουν την δυνατότητα δημιουργίας νέας έδρας και πώλησης προϊόντων ή υπηρεσιών, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να ασκούν εμπορική δραστηριότητα.
  • Οι υπεύθυνοι/χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το κατάστημα ως χώρο εργασίας ή χώρο παραγωγής των προϊόντων τους, καθώς και για παραγωγή εκδηλώσεων ή εκθέσεων, αρκεί οι χρήσεις να είναι σε συμφωνία με τις προβλεπόμενες χρήσεις του καταστήματος.
  • Οι υπεύθυνοι/χρήστες θα αναλαμβάνουν την πλήρη λειτουργία του καταστήματος κατά το εγκεκριμένο ωράριο καταστημάτων.
  • Οι υπεύθυνοι/χρήστες θα αποδέχονται τη λειτουργία του καταστήματος με βάση τις κατευθύνσεις του προγράμματος και την ενιαία σήμανση και σηματοδότηση της πρωτοβουλίας.
  • Τα καταστήματα θα λειτουργούν ως εργαστήρια που θα προάγουν τις συνεργατικές διαδικασίες, ενώ οι ωφελούμενοι θα πρέπει να προτείνουν κι ένα πρόγραμμα εργαστηρίων και εκδηλώσεων, που θα είναι ανοιχτά προς το κοινό, ως ελάχιστη προσφορά στην κοινότητα. Πρακτικά αυτό προϋποθέτει το λιγότερο ένα εργαστήριο κάθε μήνα, που θα προσφέρεται δωρεάν προς το κοινό.

Οι θεματικές και τα πρώτα καταστήματα στην πλατεία Θεάτρου

ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ – CRAFTS & PRODUCT DESIGN/ MAKERSPACE

Καταστήματα που προορίζονται για να στεγάσουν δραστηριότητες με έμφαση στη νέα επιχειρηματικότητα, στο χώρο της χειροτεχνίας και του βιομηχανικού προϊόντος.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ- PROJECTSPACE

Καταστήματα που θα φιλοξενούν αποκλειστικά εναλλασσόμενα πολιτιστικά προγράμματα, όπως εκθέσεις σύγχρονης τέχνης όλων των εφαρμογών εικαστικών, ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, γλυπτικής εγκατάστασης κ.α.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ- PERFORMANCESPACE

Καταστήματα που θα λειτουργήσουν ως χώρος εκδηλώσεων, δράσεων, συζητήσεων, παρουσιάσεων πειραματικής μουσικής, θεατρικών δρώμενων κα.

Καμίνης: «Καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια»

Όπως τόνισε σχετικά με το εν λόω πρόγραμμα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, «το νοικοκύρεμα που πετύχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια στα οικονομικά του Δήμου Αθηναίων, επιστρέφει στους κατοίκους και στην ίδια την πόλη. Όχι μόνο μέσω των υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος στους πολίτες, αλλά και μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα από τα οποία ωφελούνται όλοι οι Αθηναίοι».

Ο δήμαρχος Αθηναίων συμπλήρωσε ότι «το πιλοτικό πρόγραμμα ΠΟΛΗ² και συγκεκριμένα η δράση για την αξιοποίηση κλειστών καταστημάτων στο κέντρο, αφορά όλους όσους ζουν και εργάζονται στο κέντρο της πόλης μας, επιχειρηματίες, κατοίκους, νέους δημιουργούς. Αποτελεί μια, μοναδική στην ελληνική πραγματικότητα, πρωτοβουλία που, αν πετύχει, μπορεί να αλλάξει σημαντικά την εικόνα του κέντρου. Ασφαλώς, δεν πρόκειται να λύσουμε το πρόβλημα με τα κλειστά καταστήματα στην πόλη, που είναι αποτέλεσμα της κρίσης που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Όμως κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για να δώσουμε ξανά ζωντάνια σε περιοχές και πλατείες του κέντρου που έχουν ερημοποιηθεί και, κατ’ επέκταση, υποβαθμιστεί». Ο κ. Καμίνης έκανε μάλιστα κάλεσμα, λέγοντας: «Καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια και να διαμορφώσουμε από κοινού την ταυτότητα της σύγχρονης Αθήνας».

Γαληνός: «Μια ιστορική γειτονιά που μπορεί να ξαναγίνει ελκυστική και να μπει στο χάρτη για κατοίκους και επισκέπτες»

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων Αλέξης Γαληνός, ανέφερε επισήμανε ότι «το πρόγραμμα έρχεται να συμπληρώσει τις δράσεις που κάνει ο Δήμος για να αναζωογονήσει το κέντρο της Αθήνας».

«Στην Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής, μας ενδιαφέρουν πολύ καλές πρακτικές άλλων πόλεων που ενεργοποιούν κατοίκους και επαγγελματίες, ώστε τα πρόγραμμα να έχει τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο», τόνισε ο κ. Γαληνός, συμπληρώνοντας πως «το ΠΟΛΗ² έχει ως στόχο να δώσει ζωή στο κέντρο της πόλης και παράλληλα να κάνει τις γειτονιές της πόλης πιο όμορφες και πιο λειτουργικές».

Ειδικότερα, για τη δράση Κατάστημα στο Κέντρο – στην Πλατεία Θεάτρου, σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, «το στοίχημα είναι μεγάλο αφού παρεμβαίνουμε σε μια ιστορική γειτονιά στην καρδιά της πόλης, που μπορεί να ξαναγίνει ελκυστική και να μπει στο χάρτη για κατοίκους και επισκέπτες, μέσα από τον επίσημο οδηγό της πόλης This is Athens».

Περισσότερες πληροφορίες για το «Κατάστημα στο Κέντρο» στην ιστοσελίδα: http://www.polis2.thisisathens.org αλλά και μέσω των social media Facebook: https://www.facebook.com/polistotetragono/ και Ιnstagram: https://www.instagram.com/polistotetragono/

Ροή Ειδήσεων

24/10/2021 | 09:29

Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η υπόθεση αξιολογείται ως άκρως σοβαρή

24/10/2021 | 09:12

Εξομολόγηση Φαίης Ξυλά: «Η πρώτη μου εγκυμοσύνη δεν είχε αίσιο τέλος…» (ΒΙΝΤΕΟ)

24/10/2021 | 08:48

Θρήνος στο Ηράκλειο: Ηλικιωμένη βρέθηκε νεκρή μέσα σε αποθήκη

24/10/2021 | 08:41

«Με την Τουρκία δεν θα αποφύγουμε το απευκταίο» προειδοποιεί ο Γιώργος Φίλης (ΒΙΝΤΕΟ)

24/10/2021 | 08:29

Πυροβολισμοί στην Κηφισιά: Του λέω: «Μας σκότωσες το παιδί, γιατί;» και μου απαντά: «Καλά τους έκανα» (BINTEO)

24/10/2021 | 08:17

ΕΦΚΑ: Έρχεται νομοσχέδιο για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του

24/10/2021 | 08:10

Ποιο ζευγάρι αποχώρησε από το J2US; (BINTEO)

24/10/2021 | 07:56

Φωτιά σε σούπερ μάρκετ στο Βύρωνα

24/10/2021 | 07:43

Μέτρα 500 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά: Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ρεύμα και διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης

24/10/2021 | 07:32

Νίκη Κεραμέως: Πέταξαν τρικάκια έξω από το σπίτι της Υπουργού Παιδείας

24/10/2021 | 07:26

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 24 Οκτωβρίου

24/10/2021 | 07:14

Ζώδια – Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 25-31 Οκτωβρίου 2021

24/10/2021 | 06:59

Καιρός: Bροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας σήμερα (24/10)

24/10/2021 | 01:46

ID.4 GTX: Το σπορ ηλεκτρικό SUV επιδόσεων της Volkswagen

23/10/2021 | 23:58

J2US – Φασουλής σε Σταμάτη: «Γιατί λες τόσες εξυπνάδες; Σκάσε λίγο!» (ΒΙΝΤΕΟ)
Ξέσπασε ο αληθινός γιός της «Καλλιόπης» με αφορμή τον «Σασμό»! «Είμαστε καζάνι που βράζει από τότε που άρχισε η σειρά» (vid)
Έλενα Ακρίτα: Πάλεψες γενναία, Ευάκι μου, δεν άντεξες πια (ΕΙΚΟΝΑ)
Ημαθία: «Δεν είχε κάνει εμβόλιο, αυτό είναι που μας “τρώει”», λέει ο πατέρας του αστυνομικού που πέθανε από κορονοϊό
Όσκαρ 2022: Η ταινία «Digger» με τον Βαγγέλη Μουρίκη και τον Αργύρη Πανταζάρα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα
Δώστε μια ευκαιρία στο μικρό Πικάσο
Halyna Hutchins: Ποια ήταν η 42χρονη που σκότωσε κατά λάθος ο Άλεκ Μπάλντουιν (ΕΙΚΟΝΕΣ)