• Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου
  • 14:36

Αθήνα

10 oC

αραιές νεφώσεις

Έφη Λουγιάκη: Η μητέρα των δυο μοναδικών μαθητών στο σχολείο της Γαύδου μιλά συγκινημένη στο TheCaller για το αυτονόητο που έγινε πράξη

Να μάθουν τα παιδιά της Αγγλικά και Πληροφορική!

Το αυτονόητο πολλές φορές δεν σημαίνει ότι γίνεται και πράξη. Όταν όλα τα παιδιά σήμερα μαθαίνουν Αγγλικά από πολύ μικρή ηλικία, δυστυχώς υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη γνώση.

Το αυτονόητο πολλές φορές δεν σημαίνει ότι γίνεται και πράξη. Όταν όλα τα παιδιά σήμερα μαθαίνουν Αγγλικά από πολύ μικρή ηλικία, δυστυχώς υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη γνώση.

ΓΡΑΦΕΙ Η Ειρήνη Αρβανίτη

Συγκεκριμένα μιλάμε για το νησί της Γαύδου, το Νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, εκεί όπου υπάρχει μόνο δημοτικό σχολείο και οι μαθητές είναι δυο αδέλφια 8 ½ και 9 ½ που πηγαίνουν στην Δ’ Δημοτικού.

Η μητέρα τους είναι η ταχυδρόμος του νησιού και ο πατέρας τους κτηνοτρόφος, μαζί με τους λιγοστούς κατοίκους της Γαύδου κρατούν τον τόπο ζωντανό και ταυτόχρονα παλεύουν για το καλύτερο μέλλον των παιδιών τους.

Η Έφη Λουγιάκη, η μητέρα των δυο μοναδικών μαθητών του σχολείου της Γαύδου μιλά στο TheCaller για τις ελλείψεις που είχαν στο σχολείο, το δικαίωμα των παιδιών για γνώση και πώς ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος  Αρναουτάκης έκανε το όνειρο πραγματικότητα μιας και η Περιφέρεια δώρισε τα απαραίτητα μηχανήματα στο σχολείο για να μπορούν οι νεαροί μαθητές να κάνουν Αγγλικά, αλλά και Πληροφορική από απόσταση. Για την ακρίβεια ο διαδραστικός προτζέκτορας, οι υπολογιστές και ο λοιπός τεχνικός εξοπλισμός θα δώσουν τη δυνατότητα σε καθηγητές να διδάσκουν τα παιδιά από τα Χανιά με αμφίδρομο τρόπο, διορθώνοντας ζωντανά τα λάθη, όπως όταν ο δάσκαλος βρίσκεται στην τάξη.

«Εγώ δεν είμαι από την Γαύδο, είμαι από την Αθήνα αλλά παντρεύτηκα ντόπιο. Έχουμε τρια παιδιά. Τα δυο παιδιά πάνε στο Δημοτικό. Είμαι η ταχυδρόμος του νησιού και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Από την αρχή βλέπαμε τις ελλείψεις στο σχολείο. Μάλιστα το είχαμε συζητήσει και με τον διευθυντή της Πρωτοβάθμια και είπαμε ότι δεν πρέπει να μένει πίσω το σχολείο της Γαύδου. Πρέπει και οι μαθητές του πιο μικρού και απομακρυσμένου νησιού της Κρήτης να έχουν ίσα δικαιώματα στη μάθηση. Ευτυχώς ο περιφερειάρχης μας μάς στήριξε οικονομικά σ’ αυτό και φέραμε αυτό τον διαδραστικό πίνακα ώστε να κάνουν τα παιδιά τα μαθήματα που στερούνται. Είναι ένας πίνακας που δίνει τη δυνατότητα να κάνουν αγγλικά με τη δασκάλα να βρίσκεται στα Χανιά και ταυτόχρονα να του διορθώνει εκείνη την ώρα τα λάθη! Είναι πολύ σημαντικό αυτό που έγινε τα παιδιά ανυπομονούσαν να πάνε στο σχολείο. Ζητούσαν πάντα να κάνουν το κάτι διαφορετικό. Καταλαβαίνεις, ότι έκαναν τα βασικά, μαθηματικά, γλώσσα λες και ζούμε σε άλλες δεκαετίες. Είναι σημαντικό για τον τόπο μας να έχει ένα καλό σχολείο για να επιλέξουν και άλλοι να μείνουν στην Γαύδο και να μην μικραίνει κάθε χρόνο ο πληθυσμός. Για να πάνε τα παιδιά Γυμνάσιο και Λύκειο μετακομίζουν οι οικογένειες στην Κρήτη. Το νηπιαγωγείο μας φέτος είναι κλειστό γιατί δεν έχει παιδιά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτό ενώ είχαμε και τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη».

Send this to a friend