• Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου
  • 18:41

Αθήνα

8 oC

ελαφρές νεφώσεις

Έφυγε o Γιάγκος Σκουλάς - Ενας σεμνός αγωνιστής, από τους πρώτους που αντιστάθηκαν στη χούντα

Αδερφός των πολιτικών Νίκου και Θανάση Σκουλά και πατέρας της ηθοποιού Μαρίας Σκουλά

Ένας από τους πιο σεμνούς κρητικούς, αν και ήταν από τους πρώτους-και λίγους- που αντιστάθηκαν στη χούντα των συνταγματαρχών, έφυγε από τη ζωή.

Ο Γιάγκος Σκουλάς σε ηλικία 76 ετών πέθανε χθες και κηδεύτηκε σήμερα Παρασκευή από το ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στα Νέα Αλάτσατα, στο Ηράκλειο.

Ο Σκουλάς μέλος της οικογένειας των Σκουλάδων (ο αδερφός του Νίκος υπήρξε πρώην υπουργός, ο Θανάσης βουλευτής) είχε τρεις κόρες την Εμμανουέλα, τη Χρυσούλα αλλά και τη Μαρία, γνωστή και καταξιωμένη πλέον ηθοποιός.

Υπήρξε πολύ σεμνός και σπάνια μιλούσε για την αντιστασιακή του δράση. Αν και υπήρξε από τους πρώτους που συμμετείχαν σε πράξεις αντίστασης κατά της χούντας.

Ήταν και στην πρώτη μαζική αντίσταση στο Ηράκλειο την πρώτη μέρα 21 Απριλίου 1967, για την οποία καταδικάστηκαν από το έκτακτο Στρατοδικείο Χανίων σε ποινές φυλάκισης 3 και 4 ετών οι Γιάγκος Σκουλάς, Κάτια Ιωαννίδου, Μάριος Ιωαννίδης, Μιχάλης Γιαννακάκης, Τ. Μαρματάκης και Ηρ. Ξενικάκης .

Ο αδερφός του Νίκος Σκουλάς τον αποχαιρέτισε με τα παρακάτω συγκινητικά λόγια:

"Αγαπημένε Αδερφέ Γιάγκο. Πάντα έτρεχες μπροστά και μας έδειχνες τον δρομο της σεμνότητας, της πρεπιάς και του αγώνα. Πρώτος στην 21η του Απρίλη, πρώτος σ´ όλα τα σπουδαία, αποποιούμενος την αναγνώριση, χωρίς να δέχεσαι αντίδωρο. Σιωπηλό σύμβολο εσύ, πάλι βιάστηκες και μας άφηκες ορφανούς.
Καλοτάξιδος στο δρόμο να συναντήσεις τον Θανάση, την Ουρανία και την Ελένη. Να με περιμένετε...

Με τη σύντροφο της ζωής σου, την αρχόντισσα Φραντζέσκα και τις θυγατέρες και τα εγγόνια σου θα φυλάσσομε και θα τιμούμε τη μήμη σου."

cretalive.gr

Send this to a friend