Αθήνα

2 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Παρακολουθώ με έκπληξη τις δηλώσεις της Μπεκατώρου…»: Η επιστολή παραίτησης του Αδαμόπουλου στον Καπράλο

CALLER'S CHOICE

Η έκκληση-προτροπή Λαλιώτη προς την “ελιτ” της χώρας για τα εθνικά ζητήματα που έγινε viral!

Όταν ο Κώστας Λαλιωτης ξεκινά να γράφει, πάντα προκαλεί το ενδιαφέρον όχι μόνο όσων τον παρακολουθούν για χρόνια αλλά ακόμα και όσων έχουν διαφωνήσει και συγκρουστεί μαζί του στο παρελθόν. Ο λόγος είναι απλός: Όταν παρεμβαίνει έχει πάντα κάτι να πει και ο λόγος είναι πάντα μια τομή που διαπερνά τις εξελίξεις. Μπορεί κάποιοι λοιπόν […]

Όταν ο Κώστας Λαλιωτης ξεκινά να γράφει, πάντα προκαλεί το ενδιαφέρον όχι μόνο όσων τον παρακολουθούν για χρόνια αλλά ακόμα και όσων έχουν διαφωνήσει και συγκρουστεί μαζί του στο παρελθόν. Ο λόγος είναι απλός: Όταν παρεμβαίνει έχει πάντα κάτι να πει και ο λόγος είναι πάντα μια τομή που διαπερνά τις εξελίξεις.

Μπορεί κάποιοι λοιπόν να ξαφνιάστηκαν όταν άνοιξαν το thecaller.gr πριν λίγες μέρες και είδαν οτι το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Αντώνη Τριφύλλη συνέγραψαν ένα κείμενο (διαβάστε εδώ) για τις “σκοτεινές ώρες” του Ουίνστον Τσόρτσιλ με αφορμή την βραβευμένη με όσκαρ (πια) ταινία “The Darkest Hours”.

Το κείμενο αυτό (με ορισμένες περικοπές) έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό “the books’ journal” (Μάρτιος 2018) και το thecaller.gr  το  ανήρτησε με την αναλυτική και ολοκληρωμένη μορφή του. Το κείμενο αφορούσε τα καπρίτσια» της ιστορίας, τις αμφιθυμίες των Ηγετών, τις «σκοτεινές ώρες» των μεγάλων αποφάσεων, τα μεγάλα διλήμματα για τα «εάν» της ιστορίας, με αναφορά τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Όσοι βιάστηκαν να πουν οτι ο Λαλιώτης άρχισε να ασχολείται με κριτική κινηματογράφου μάλλον βιάστηκαν και εκτέθηκαν…

Γιατί όσοι έφτασαν στο τέλος του κειμένου αντιλήφθηκαν οτι ο π. υπουργός ( …λίγες μέρες πριν την επέτειο της ελληνοτουρκικής κρίσης του 1987) έξυπνα αξιοποίησε όλα τα παραπάνω ως  μια… ιστορική εισαγωγή-υπόμνηση για να “χτυπήσει εθνικά καμπανάκια κινδύνου” και να διατυπώσει τελικά μια αγωνιώδη αλλά και ψύχραιμη έκκληση – προτροπή προς την «ελίτ» της χώρας η οποία εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται τις ιστορικές εξελίξεις στα ανοιχτά μέτωπα των εθνικών θεμάτων αλλά και τις ιστορικές της ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό του οποίου τις απόψεις καταγράφει η πολύ ενδιαφέρουσα πρόσφατη δημοσκόπηση της Kapa Research (δείτε εδώ).

Το κείμενο όπως ήταν φυσικό συζητήθηκε και αυτό έντονα,  έγινε viral, γεμίζοντας… τοίχους στο Facebook με ανακοινοποιήσεις ενώ αναδημοσιεύτηκε σε εκατοντάδες μεγάλα και μικρά sites της χώρας.

Το μήνυμα Λαλιώτη είναι ξεκάθαρο μέσω της απάντησης που δίνει στο επιμύθιο στο ιστορικό δίλημμα : “Τί κάνεις εάν και όταν το κεφάλι σου είτε είναι είτε πρόκειται να μπει στο στόμα μιας τίγρης…”

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα από το άρθρο των Κ. Λαλιώτη-Α. Τριφύλλη

«Οι Σκοτεινές ΄Ωρες του Τσόρτσιλ»

«Τα εάν της Ιστορίας και η σύγχρονη ανάγνωσή τους»

«… Μια έκκληση και προτροπή προς την «Ελίτ» της Ελλάδας»

 

….. Αδιαμφισβήτητα τα «καπρίτσια» της Ιστορίας, τα «εάν» της Ιστορίας, οι «σκοτεινές ώρες» των μεγάλων αποφάσεων, οι «αμφιταλαντεύσεις», οι «αμφιθυμίες» των Ηγετών, των Κομμάτων και των Πολιτών δεν αποτελούν «εικονικά παιχνίδια» με άψυχους πολεμικούς κανόνες στην οθόνη. Δεν αποτελούν αφηρημένους αλγόριθμους βγαλμένους από τη «θεωρία των  παιγνίων».

Αντίθετα τα «καπρίτσια», τα «εάν», οι «σκοτεινές ώρες», τα «διλήμματα» και οι «αποφάσεις» της Ιστορίας και της Πολιτικής είναι συνυφασμένα με τις ζωές, τις διαδρομές και τη μοίρα Ανθρώπων και Πολιτών, Εθνών και Λαών, Δημοκρατιών και Κοινωνιών, είναι άρρηκτα δεμένα με το παρόν και το μέλλον τους.

 • Στις επίμονες επικλήσεις του λόρδου Χάλιφαξ για προώθηση μιας διπλωματικής προσπάθειας για συμβιβασμό με τη Γερμανία και συνθηκολόγηση με τον Χίτλερ και το ναζιστικό – φασιστικό άξονά του, ο Τσόρτσιλ εξαγριωμένος απαντούσε αφοπλιστικά και κατηγορηματικά, «… Δεν διαπραγματεύεσαι με μια τίγρη, έχοντας το κεφάλι σου στο στόμα της…».

Αυτή η φράση με τη συνακόλουθη νικηφόρα και ελπιδοφόρα εξέλιξη για τον Κόσμο, την Ευρώπη, τη Μεγάλη Βρετανία έχει πάντα μια αντιστοιχία διαχρονική και αφορά κάθε χώρα, κάθε λαό και κάθε κοινωνία σε κάθε ιστορική φάση με παρόμοια διλήμματα, με αναφορά στο Δίκαιο και την Ισχύ, με αναφορά στην Ειρήνη και τη Δημοκρατία.

Σε τέτοιες στιγμές οι αυταπάτες για τον κατευνασμό και την εξημέρωση του «άγριου θηρίου» οδηγεί αναπότρεπτα στην ταπείνωση, στον πόλεμο, στην ήττα και στην υποταγή.

 1. Στο δραματικό δίλημμα τί κάνεις για να μην μπει το κεφάλι σου στο στόμα της τίγρης είτε τί κάνεις εάν και όταν το κεφάλι σου είναι ή πρόκειται να μπει στο στόμα μιας τίγρης, έχουν χρέος να απαντούν κάθε φορά με συναίσθηση της ιστορικής τους ευθύνης Έθνη και Λαοί, Δημοκρατίες και Κόμματα, Πολιτικοί Ηγέτες και Πολίτες.
 • Για το  λόγο  αυτό  (τηρουμένων των αναλογιών)  προτείνουμε  και συνιστούμε στα  πρόσωπα, που θεσμικά συγκροτούν την «πολιτική Ελίτ» και την «κοινωνική και  κρατική Ελίτ» της χώρας μας να δουν και να ξαναδούν την ταινία «Η Πιο Σκοτεινή Ώρα», όπως και τις συμπληρωματικά αναφερόμενες ταινίες για τη Βρετανία και τον Τσόρτσιλ κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να στοχαστούν και να αναστοχαστούν για τις ιστορικές αντιστοιχίες αλλά και τις διαφορές των συγκυριών.
 • Είναι σαφές  οι  ταινίες  αυτές με το σημαίνοντα και τα σημαινόμενά τους σίγουρα  μπορούν και πρέπει  :
  • να προβληματίσουν σοβαρά για την απαιτούμενη εγερτήρια εγρήγορσή μας, τόσο την πολιτική-πνευματική-κοινωνική και οικονομική «Ελίτ» της χώρας, όσο και τον Ελληνικό λαό στο σύνολό του, για τις υπαρκτές απειλές, τις πολεμικές ιαχές και τις κλιμακούμενες επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας μιας «φίλης και σύμμαχης χώρας», αλλά και για τις «ισοδύναμες» απαντήσεις του Ελληνισμού,
  • να ανασύρουν στο προσκήνιο ουσιαστικές συζητήσεις και γόνιμες αναζητήσεις, αλλά τις «κρίσιμες» απαντήσεις μας για τα πολλαπλά ισοδύναμα του Ελληνισμού (γεωπολιτικά και γεωοικονομικά, αμυντικά και αποτρεπτικά, πολιτικά και διπλωματικά, τεχνολογικά και αναπτυξιακά, εκπαιδευτικά και πολιτισμικά, πληθυσμιακά και δημογραφικά ισοδύναμα), με αναφορές στη «μνήμη του παρελθόντος», στο παρόν και κυρίως στη «μνήμη του μέλλοντός» μας,
 • να αφυπνίσουν τις εθνικές ευαισθησίες μας και τον πατριωτισμό μας, την ομόθυμη και ομόψυχη ενότητά μας, τις αγωνίες και τις ελπίδες μας, για το κοινό μας παρόν και το κοινό μας μέλλον και να ενεργοποιήσουν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όλα τα δίκτυα του Ελληνισμού και του Φιλελληνισμού σε κάθε γωνιά του Κόσμου,
 • να αναδείξουν και να εμπλουτίσουν μια συνεκτική και ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική με ιεραρχημένους στόχους αξιοποιώντας στο έπακρο τα γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και γεωοικονομικά πλεονεκτήματα της χώρας μας,
 • να κατοχυρώσουν και να προεκτείνουν τα κατοχυρωμένα διεθνή πολιτικά και διπλωματικά μας ερείσματα στον ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στις διμερείς σχέσεις μας με άλλες χώρες, σε συνδυασμό πάντα με τις διασφαλίσεις μας, που απορρέουν από τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και με την ισχύ μας που πηγάζει από το ειρηνικό και αποτρεπτικό Εθνικοαμυντικό ισοδύναμο της Ελλάδας και του Ελληνισμού,
 • να ενισχύσουν την ιστορική αυτογνωσία μας για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό με αυτοπεποίθηση, με διορατικότητα και αποφασιστικότητα, για τους πολλαπλούς συσχετισμούς δυνάμεων, για το ισχυρό αντίπαλο δέος, για τις σθεναρές αρνήσεις μας σε «τετελεσμένα» εισβολής και κατοχής όπως στη Βόρεια Κύπρο το 1974, για την ετοιμότητά μας σε ισοδύναμα «τετελεσμένα» δίχως τυχοδιωκτικά παιχνίδια με συγκυριακές, ανόητες και ανέξοδες «ψευδοπατριωτικές» ρητορείες, αλλά και χωρίς «αδύναμους σχεδιασμούς» με διαρκείς φοβίες, ηττοπάθειες και «παραχωρητικές αυταπάτες»,
 • να κατοχυρώσουν τις αρχετυπικές αναφορές μας με την πίστη στην πατρίδα, την ταυτότητα και τα σύμβολά της, με τη σθεναρή στάση μας στην ακεραιότητά μας και την ασφάλειά μας, στην Εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, με τους όρους μιας πατριωτικής ανάτασης και ειρήνης, με τους όρους του Διεθνούς Δικαίου, με τους όρους του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, με τους όρους της Δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Γιατί εμβολιάστηκε ενώ είναι μόλις 64 ετών; (ΒΙΝΤΕΟ)
ERTflix: Σαρώνει σε τηλεθέαση και πλέον είναι προσβάσιμο σε όλες τις android τηλεοπτικές συσκευές
Κανέλλη στη Μπεκατώρου: «Σοφάκι θα σ’ έλεγα αν ήσουν κόρη μου, κόπιασες, πάλεψες με τα μέσα σου κι έξω λυσσασμένα κύματα»
Σοφία Μπεκατώρου-Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου: Νέα παραίτηση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας μετά την καταγγελία της Ολυμπιονίκη
Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 17 Ιανουαρίου 2021
Με αφορμή το Καπιτώλιο ο Π. Καψής θυμάται τις απόλυτα οργανωμένες επιχειρήσεις τρομοκράτησης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ