Αθήνα

12 oC

θύελλα με βροχοπτώσεις

Αιχμές Εκπροσώπου Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Η κυρία Θάνου δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει

Εναντίον της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, στράφηκε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Σεβαστίδης μιλώντας στον Realfm 97,8.

Με αφορμή την παρέμβαση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της Novartis, ο ίδιος έκανε λόγο για θεσμικό ατόπημα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και γίνεται πολιτική εκμετάλλευση και ταυτόχρονα μπαίνει στη μέση η Δικαιοσύνη για να ενισχύσει κάποιους ισχυρισμούς της μιας ή της άλλης παράταξης.

Προχθές η προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Θάνου έκανε μια δήλωση, λέγοντας ότι η πρωτοβουλία κάποιων συναδέλφων του Εφετείου να ζητήσουν τον ορισμό Eφέτη ανακριτή για την υπόθεση, είναι μη νόμιμη. Θέλω να τονίσω ότι αυτή τη δήλωση είναι ένα θεσμικό ατόπημα γιατί η κ. Θάνου, εκπροσωπώντας ουσιαστικά την εκτελεστική εξουσία, δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα για το οποίο είναι αποκλειστικά αρμόδια η Ολομέλεια του Εφετείου. Προφανώς και δεν έχει δικαίωμα με τη σημερινή της ιδιότητα γιατί δεν είναι μια πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου που δεν έχει καμία άλλη ιδιότητα που μίλησε. Εκεί θα μπορούσαμε να πούμε ότι αξιοποιούμε τη γνώση και την εμπειρία της. Όμως έχει συγκεκριμένη ιδιότητα, είναι προϊσταμένη του γραφείου του Πρωθυπουργού άρα εντάσσεται στην εκτελεστική εξουσία γενικότερα».

Υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι, βουλευτές και ευρωβουλευτές που θεωρούν ότι αυτό γίνεται για τη συγκάλυψη. Εδώ μιλάμε για τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Όχι μόνο δεν γίνεται για συγκάλυψη αλλά για να χυθεί άπλετο φως και να γίνει πιο ολοκληρωμένη δουλειά από έμπειρο δικαστή . Πώς λοιπόν συνδέουμε μια τέτοια διαδικασία με προσπάθεια συγκάλυψης; Αυτό είναι το πιο τραγικό όλων», συμπλήρωσε ο κ. Σεβαστίδης.

Όπως ανέφερε η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος και στοχοποίησης συναδέλφων του δεν γίνεται από μια πλευρά, αλλά από όλες τις πλευρές, και αναφέρθηκε στους προστατευόμενους μάρτυρες που υπάρχουν στην υπόθεση της Novartis.

«Αυτό που ακούγεται ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αντιθεσμικά, αφού έφυγε η δικογραφία, χαρακτήρισε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος είναι ανακριβές, είναι λάθος. Νομιμότατα διενήργησε, είχε δικαίωμα ακόμη και αν εκδιδόταν απόφαση θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το πρόσωπο ως δημοσίου συμφέροντος ώστε να του δώσει τη δυνατότητα να μην εμπλακεί ο ίδιος για τα στοιχεία που έδωσε σε κάποιο στοιχεία που έδωσε», είπε στην συνέχεια.

Send this to a friend