Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κορωπί: Ανατροπή στο θρίλερ με την εξαφάνιση της 19χρονης Άρτεμις (vid)

CALLER'S CHOICE

Έλληνας καθηγητής στο Yale για τον κοροναϊό: «Η Κίνα χρησιμοποίησε “κοινωνικό πυρηνικό όπλο” για να φρενάρει τον ιό»

O ελληνικής καταγωγής καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Yale, Νικόλας Χρηστάκης, εξέφρασε τον βαθύ προβληματισμό του για το αν οι δυτικές δημοκρατίες μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα που πήρε η ηγεσία της Κίνας προκειμένου να φρενάρει τον κορωνοϊό, μέσω ενός μακροσκελούς «νήματος» στο Twitter.

Σε αυτό ο Χρηστάκης υπογράμμισε ότι στον αγώνα της κατά του επικίνδυνου ιού, η Κίνα χρησιμοποίησε «κοινωνικό πυρηνικό όπλο» ακραίων μέτρων, τα οποία άλλες χώρες θα δυσκολευτούν πολύ να αναπαράξουν.

«Στην Κίνα ταιριάζει να πολεμήσει μια πανδημία», έγραψε ο Χρηστάκης, υπογραμμίζοντας την κολεκτιβιστική κουλτούρα του λαού και την απολυταρχική διακυβέρνηση της χώρας, ως παράγοντες που επέτρεψαν την επιτυχημένη αντιμετώπιση του ιού.

Μάλιστα, ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας εντοπίζει την επιτυχία της Κίνας στις 23 Ιανουαρίου, όταν η κυβέρνηση επέβαλλε περιορισμούς μετακίνησης σε επαρχίες με συνολικό πληθυσμό άνω των 930 εκατομμυρίων κατοίκων.

Παράλληλα, επισήμανε την τακτική της «κλειστής διοίκησης» που σημαίνει έλεγχο στην κίνηση ανθρώπων και οχημάτων, έλεγχο της θερμοκρασίας των ανθρώπων, αποστείρωση οχημάτων, άδεια μετακίνησης σε ένα μόνο άτομο ανά νοικοκυριό, κλπ.

Παράλληλα, το εργατικό δυναμικό αξιοποιήθηκε για την μεταφορά φαγητού στους κατοίκους που ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις έλαβαν και άλλα μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης της ασθένειας.

Ο Χρηστάκης τόνισε ότι ο ιδιαίτερος πολιτικός και κοινωνικός χαρακτήρας της Κίνας της επέτρεψε να πετύχει με αυτά τα μέτρα και εξέφρασε αμφιβολία για το αν μπορούν αντίστοιχα μέτρα να εφαρμοστούν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Βρετανία.

Δείτε το πρώτο tweet του νήματος του Χρηστάκη:

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 7 Μαρτίου
Ο Διονύσης Πρώιος του MasterChef πρωταγωνιστής σε ερωτική ταινία – Έδωσε τα χέρια με Σειρηνάκη
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Ψυχοσάββατο 6 Μαρτίου
Συγγνώμη από ΕΡΤ για την είδηση με το πανό υπέρ Κουφοντίνα που δήθεν ανήκε στη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ
Ανάρτηση «φωτιά» από Κοκκινόπουλο: «Ο Λιγνάδης ξεκίνησε απεργία πείνας και απαιτεί να μεταφερθεί σε φυλακές ανηλίκων».
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 5 Μαρτίου