Αθήνα

3 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ξυλοδαρμός στο Μετρό: «Τα παιδιά μου είναι διαμάντια», λέει ο πατέρας – Οι διάλογοι που «καίνε» τον ειδικό φρουρό

CALLER'S CHOICE

Κορονοϊός-Εμβόλιο: Τι είπε ο Δ. Κούβελας και τι η Αμερικανική Ρευματολογική Εταιρία για ασθενείς που παίρνουν βιολογικούς παράγοντες και κορτιζόνη

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας μίλησε στην ΕΡΤ3 για το εμβόλιο για τον κορονοϊό και έκανε δηλώσεις σχετικά με σχετική ανακοίνωση της Αμερικανικής Ρευματολογικής Εταιρίας και συγκεκριμένα σχετικά με το αν ασθενείς με αυτοάνοσες παθήσεις οι οποίοι λαμβάνουν ειδική αγωγή θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό.

Δείτε επίσης

Πρόστιμο 1.500 ευρώ σε ναό στο Κορωπί! Οργή της Μητρόπολης Μεσογαίας: «Να επιβληθεί σε αυτόν που έκανε την απαράδεκτη καταγγελία»
Άδωνις Γεωργιάδης: Αν ανοίγαμε την λιανική θα είχαμε 1.000 νεκρούς την ημέρα

Στο εν λόγω απόσπασμα, λοιπόν, της συνέντευξης ακούγονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Δημοσιογράφος: Θα ξεκινήσω από το πιο επίκαιρο κύριε καθηγητά, άκουσα τώρα τον κ. Πολάκη να λέει ότι, στη συζήτηση στη Βουλή, να επικαλείται την Αμερικανική Ρευματολογική Εταιρία λέγοντας πως όσοι ασθενείς παίρνουν βιολογικό παράγοντα ή κορτιζόνη δε μπορούν να κάνουν το εμβόλιο. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Δημήτρης Κούβελας: Ναι, φυσικά ισχύει, η Αμερικανική Ρευματολογική Εταιρία έβγαλε μια ανακοίνωση ότι όλοι οι ασθενείς που είναι σε θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες δε μπορούν να εμβολιαστούν γιατί δε ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούν ανοσιακά και επίσης όλοι οι ασθενείς που είναι ήδη σε ανοσοκαταστολή.

Δημοσιογράφος: Επειδή διάβασα πολύ προσεκτικά την ανακοίνωση της Αμερικανικής Ρευματολογικής Εταιρείας λέει ότι αυτοί που παίρνουν βιολογικούς παράγοντες και κορτιζόνη καλό είναι να μην κάνουν το εμβόλιο με εξασθενημένο ιό. Αυτό είναι το εμβόλιο το ρωσικό. Όσο για τα εμβόλια που βασίζονται σε mRNA του ιού, όπως είναι αυτό της Pfizer το οποίο πρόκειται να έρθει και στη χώρα μας, λέει πως απλώς δεν είναι γνωστοί οι πιθανοί κίνδυνοι και ότι υπάρχουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα, δεν έχει τέτοια οδηγία όμως να μην κάνουν τον εμβολιασμό.

Δημήτρης Κούβελας: Λοιπόν το [εμβόλιο] απενεργοποιημένου ιού δεν είναι της Ρωσίας, αυτό δεν το εξετάζουμε καθόλου γιατί δεν έχει ακολουθήσει διαδικασίες Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι της AstraZeneca με την Oξφόρδη αυτό που πάει να προχωρήσει. Όταν η ιατρική κοινότητα δηλώνει ότι δεν είναι γνωστό, ουσιαστικά είναι μία ευθεία δήλωση ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτή τη στιγμή.

Η σχετική ανακοίνωση της Αμερικανικής Εταιρίας Ρευματολογίας αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια τα οποία έχουν περάσει αυστηρούς ελέγχους και διαδικασίες αδειοδότησης, τα οφέλη του εμβολιασμού (δηλαδή η πρόληψη ή η μείωση της σοβαρότητας μιας λοίμωξης) αναμένεται να υπερτερούν κατά πολύ το οποιοδήποτε ρίσκο μπορεί να εμφανίσει η διαδικασία. Αναμένουμε πως σύντομα θα προτείνουμε σε όλους τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών με ρευματικά προβλήματα, να λάβουν ένα εγκεκριμένο εμβόλιο για την νόσο COVID-19.

Αν αναπτυχθεί εμβόλιο που θα χρησιμοποιεί ζωντανό, αποδυναμωμένο ιό SARS-CoV-2 – να επαναλάβουμε πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο εμβόλιο που να βρίσκεται σε 3η φάση κλινικής δοκιμής στις ΗΠΑ – θα ήταν εξαίρεση. Σε γενικό πλαίσιο, οι ασθενείς οι οποίοι παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά πρεδνιζόνη σε συγκέντρωση 10mg/d ή υψηλότερη, καθώς και ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες, θα ήταν καλό να αποφύγουν εμβόλια ζωντανών, αποδυναμωμένων ιών μέχρι να αποδειχθεί η ασφάλεια τους γι αυτές τις ομάδες του πληθυσμού”.

Όπως αναφέρει και το ellinikahoaxes, εξετάζοντας τις δηλώσεις του κ. Κούβελα και τη σχετική ανακοίνωση της Αμερικανικής Ρευματολογικής Εταιρίας καθίσταται σαφές πως ο ισχυρισμός ότι ο εν λόγω φορέας σύστησε αποχή από τον εμβολιασμό για την COVID-19 σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες είναι εσφαλμένος.

Η ανακοίνωση του εν λόγω φορέα, και του αντίστοιχου ελληνικού, αναφέρουν ξεκάθαρα ότι θα γίνει και επίσημη σύσταση για εμβολιασμό όλων των ασθενών με ρευματικά προβλήματα με κάποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια για την COVID-19, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το mRNA εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. Η μόνη προειδοποίηση που δίνεται στην ανακοίνωση είναι για την λήψη εμβολίων με ζωντανό, αποδυναμωμένο ιό ωστόσο κανένα τέτοιο εμβόλιο δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε 3η φάση κλινικής δοκιμής πόσο μάλλον σε κυκλοφορία.

*Το περιεχόμενο του εν λόγω άρθρου έχει ανανεωθεί και διορθωθεί σύμφωνα με τους κανόνες του Facebook

Lockdown: Έρευνα για social media εν μέσω καραντίνας – Αυτή η κίνηση προκαλεί θλίψη και μοναξιά
Άγιος Αθανάσιος: Ο βίος του θαυματουργού επισκόπου και η λατρεία του στο Θεό από μικρό παιδί
Ροναλντίνιο: Πρωταγωνιστής σε τραπ βίντεο-κλιπ με λεφτά και ημίγυμνα μοντέλα
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου
Με αφορμή το Καπιτώλιο ο Π. Καψής θυμάται τις απόλυτα οργανωμένες επιχειρήσεις τρομοκράτησης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ
Κανέλλη στη Μπεκατώρου: «Σοφάκι θα σ’ έλεγα αν ήσουν κόρη μου, κόπιασες, πάλεψες με τα μέσα σου κι έξω λυσσασμένα κύματα»