Αθήνα

6 oC

αίθριος καιρός

Ένας χρόνος από την εθνική τραγωδία στο Μάτι – Οι διάλογοι και τα ντοκουμέντα που ράγισαν καρδιές

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

Οι μνήμες ζωντανεύουν ξανά και για όσους έζησαν τον εφιάλτη και κατάφεραν να ζήσουν, οι στιγμές αυτές έχουν «στοιχειώσει» το μυαλό τους. Οι κάτοικοι έχασαν συγγενείς, φίλους και γείτονες, ενώ ο παράδεισος τους μετατράπηκε μέσα σε λίγα λεπτά σε μια πύρινη κόλαση, που κατέστρεψε εκατοντάδες στρέμματα και δεκάδες σπίτια. Ο χρόνος για αυτούς έχει σταματήσει στο απόγευμα της 23ης Ιουλίου…

Οι συνομιλίες πυροσβεστών, αστυνομικών και τραυματιοφορέων του ΕΚΑΒ αποκαλύπτουν όσα έγιναν και δεν έγιναν την μοιραία ημέρα, κοστίζοντας τόσες ζωές.

Οι διάλογοι που ράγισαν καρδιές…

Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στην δικογραφία και είδαν το φως της δημοσιότητας, στελέχη της Πυροσβεστικής, ακούγονται να αναρωτιούνται αν «η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά της Νέας Μάκρης» ή αν «η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά του Νταού»...

Μάλιστα, στα τηλεφωνήματα των απεγνωσμένων πολιτών που κινδύνευαν από τη φωτιά οι χειριστές απαντούσαν με εκνευρισμό και ειρωνία. Δείτε ενδεικτικούς διαλόγους που παρατίθενται στην εισαγγελική διάταξη:

«Έρχονται κυρία μου, έρχονται, το κέρατο μου, έρχονται», «αυτό σας λέω κυρία μου, ό,τι μπορούμε κάνουμε, 15 αυτοκίνητα, 20 έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε και άλλα»,

- «Δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε... όχι, όχι τι είστε εσείς, τι δεν καταλάβατε, πολίτης είμαι, έχετε υποχρέωση, τι είσαστε, μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική, δεν το κατάλαβα; ... και εγώ δεν το κατάλαβα».

- «Εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος, θα το δούμε έτσι; Θα ρθει», «Καπνό ... την Αττική ο καπνός μην παραπονιέστε και φωνάζετε όλοι».

Οι παραπάνω τηλεφωνητές είχαν ανάλογη συμπεριφορά απέναντι και σε εμπλεκόμενους φορείς όπως λ.χ σε συνομιλία με την Άμεση Δράση.

«Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα.... στη Ραφήνα έχω φωτιές από εκεί πέρα,.... τι είναι αυτό στο Ν. Βουτζά, χεστήκαμε. Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα, μ@λ@κα είναι να πεθάνει ο παππούς.... θέλω τροχαία στη διασταύρωση για Ραφήνα».

Σοκ προκαλεί και η συνομιλία του αξιωματικού του Π.Σ. με τον αξιωματικό υπηρεσίας του "199" όταν είπε χαρακτηριστικά για τους κινδυνεύοντες στην περιοχή της Κινέτας: «Τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό ρε φίλε....Ναι μπορεί να έχουμε 50 νεκρούς για πλάκα για τον κάθε βλάκα τώρα....Τα όρνια να μείνουν εκεί».

Ένας ακόμη διάλογος μιας οικογένειας που βρισκόταν στο Νέο Βουτζά και επικοινώνησε με το 199 την ώρα που η αυλή τους φλεγόταν: «Γύρω γύρω τώρα καίγονται όλα, έχουν καεί όλα εμείς είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό... χάλασε το αυτοκίνητό μας, κάηκε, τί λετε τώρα;...».

Ο χειριστής τους απαντάει: «Σιγά σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Έχετε αυτοκίνητο;»

Τότε μία γυναίκα ακούγεται να απαντά: «Όχι ρε παιδιά αφού έχω μωρό 13 μηνών και πόσο θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω, κάντε κάτι».

- Δυο λεπτά αργότερα χειριστής - τηλεφωνητής «αντί να προβεί στην αποστολή δυνάμεων για τη διάσωση των κινδυνευόντων στην ως άνω οικεία διαβιβάζει το συμβάν στο ΚΕΠΠ αναφέροντάς του: «ο Δήμος δεν μπορεί να βάλει ένα αυτοκίνητο για να βοηθήσει, τα δικά μας σβήνουν». Το ΚΕΠΠ του απαντά: «Ναι παιδιά όμως δεν γίνεται όλοι εσείς να παίρνετε μόνο το δικό μου τηλέφωνο, έχει και δίπλα τρία τέσσερα εδώ πέρα» και συνεχίζοντας, αναφέρει: «αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλέφωνο το 100 να πάει ένα περιπολικό; Αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο 100;».

Send this to a friend