
CALLER'S CHOICE
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με το εορτολόγιο.
Σήμερα το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν το όνομα Ακίνδυνος, Ακίνδυνη, Ανεμπόδιστος, Ανεμπόδιστη, Αφθόνιος, Αφθονία, Ελπιδοφόρος, Ελπιδοφόρα, Πήγασος, Πηγασία.
Άγιοι Ακίνδυνος, Αφθόνιος, Πηγάσιος, Ελπιδηφόρος (ή Ελπιδοφόρος) και Ανεμπόδιστος
Ήταν όλοι αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαπώρ του Β’. Το 330 μ.Χ., επειδή, ομολόγησαν ότι, είναι χριστιανοί, συνελήφθησαν και μαστιγώθηκαν σκληρά. Έπειτα, τους έριξαν στις φλόγες μιας μεγάλης φωτιάς. Αλλά οι θερμές δεήσεις τους προς το Θεό προκάλεσαν φοβερή θύελλα με βροχή, που έσβησε τη φωτιά.
Αυτό προκάλεσε φόβο στους Πέρσες , και τον ίδιο το Σαπώρ, με αποτέλεσμα να αναβάλει, το θάνατο των γενναίων χριστιανών. Αλλά μετά μερικές μέρες, τους έφερε και πάλι στο κριτήριο. Αφού είδε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει το χριστιανικό τους φρόνημα, αποκεφάλισε πρώτο τον Αφθόνιο.
Έπειτα, απευθυνόμενος στον Ελπιδηφόρο, του είπε να φανεί λογικός, σαν εγγράμματος που ήταν και μπορούσε να διακρίνει το ψέμα από την αλήθεια. Ο Ελπιδοφόρος του αποκρίθηκε ότι γι’ αυτό ακριβώς πιστεύει στο Χριστό, διότι Αυτός είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (Ευαγγέλιο Ιωάννου, ιδ’ 6). Δηλαδή ο σωστός δρόμος, που οδηγεί στην απόλυτη αλήθεια και στην πραγματική και πηγαία ζωή, που αξίζει κανείς να πεθάνει γι’ αυτή. Η απάντηση του Ελπιδοφόρου εξαγρίωσε τον Σαπώρ και αμέσως τον αποκεφάλισε.
Οι θυσίες αυτές ενθάρρυναν ακόμα περισσότερο τους υπόλοιπους, και έμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους. Τότε ο Σαπώρ διέταξε να τους ρίξουν μέσα σε αναμμένο καμίνι.
Μέσα στις φλόγες οι τρεις Άγιοι Ακίνδυνοι, ο Ακίνδυνος, ο Πηγάσιος και ο Ανεμπόδιστος μαζί με όλους τους φρουρούς και τη μητέρα του βασιλιά παρέδωσαν το πνεύμα τους. Σε λίγο μέσα στις φλόγες φάνηκε χορός Αγγέλων που παρέλαβαν τις ψυχές των Αγίων Μαρτύρων, ενώ συγχρόνως όλος ο τόπος γύρω γέμισε από άρρητη ουράνια ευωδιά. Έτσι όλοι θαύμαζαν και μακάριζαν τους Αγίους Μάρτυρες Ακινδύνους.
Η μνήμη των Αγίων Ακινδύνων τιμάται στις 2 Νοεμβρίου εκάστου έτους.
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Καιρός: Η εβδομάδα ξεκινάει με ηλιοφάνεια αλλά και υγρασία
Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι ΚΑΔ που μπορούν να ενταχθούν στο νέο πακέτο των μέτρων
Ροή Ειδήσεων

18/06/2025 | 23:45
Μαρία Αναστασοπούλου: «Είναι μεγάλο φορτίο όλο αυτό για μια δημοσιογράφο που είναι στα 38 της χρόνια»
18/06/2025 | 23:30
Στα 8,6 δισ. ευρώ η συνολική συνεισφορά του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην ελληνική οικονομία

18/06/2025 | 23:16
Κ. Μητσοτάκης στο ΕΒΕΑ: Να τολμήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις υπέρ της ενίσχυσης της ανάπτυξης, που θα μας φέρει πιο κοντά στην Ευρώπη
18/06/2025 | 23:15
O Νετανιάχου «ευχαρίστησε τον φίλο του Ισραήλ» Ντόναλντ Τραμπ για την «υποστήριξη» στον πόλεμο με το Ιράν
18/06/2025 | 23:15
Γ. Καραμέρος: Επικίνδυνες οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη για είσοδο της χώρας στην αποκαλούμενη «πυρηνική συμμαχία»
18/06/2025 | 23:13
Ιράν: Ο Γερμανός πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ λόγω των δηλώσεων του καγκελάριου Μερτς υπέρ του Ισραήλ
18/06/2025 | 23:00
Στα 3,9 δισ. τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Απρίλιο με «πρωταθλητές τα νοσοκομεία» – Τι είπε ο Κ. Πιερρακάκης
18/06/2025 | 22:20
Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντάει στο Ισραήλ: «Αβάσιμες συκοφαντίες και κατάπτυστα ψέματα κατά της χώρας και του προέδρου μας»
18/06/2025 | 22:10
Στα «ύψη» πετρέλαιο και ασφάλιστρα – «Φωτιά» και στους ναύλους βάζει ο πόλεμος Ιράν – Ισραήλ

18/06/2025 | 07:30
Τάσος Τρύφωνος για τις τελευταίες στιγμές της μητέρας του: «Της κρατούσα το χέρι, θεωρώ ότι άκουσε, ότι κατάλαβε ότι ήρθα»
18/06/2025 | 07:28
Νέα ισραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη – Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» από το Ιράν
18/06/2025 | 08:30
Οι Χούθι διαμηνύουν ότι θα παρέμβουν για να υποστηρίξουν το Ιράν στη σύγκρουση με το Ισραήλ
18/06/2025 | 08:40
Φαίη Σκορδά – Η τρυφερή εξομολόγηση για τον Γιώργο Παπαδάκη: «Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ»

18/06/2025 | 07:45
Ο Μακρόν αντιτάσσεται σε ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν
18/06/2025 | 08:00
Χριστίνα Μπόμπα: «Είχα αρχίσει να σκέφτομαι πράγματα τρελά, εκεί αρχίζουν οι φοβίες, οι παρανοϊκές σκέψεις»
18/06/2025 | 08:10
Τραμπ: «Το Ιράν βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση πυρηνικού όπλου» – Aντικρούει τις εκτιμήσεις της επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

18/06/2025 | 12:50