Αθήνα

18 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Στο νοσοκομείο η Ολυμπία Χοψονίδου (ΦΩΤΟ)

CALLER'S CHOICE

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 12 Νοεμβρίου

Θυμηθείτε να πείτε χρόνια πολλά σε αυτούς που γιορτάζουν.

Δείτε επίσης

Καιρός: Νεφώσεις και ισχυροί άνεμοι – Πού θα βρέξει
Κύρτσος για απαγόρευση κυκλοφορίας: Δεν καταλαβαίνω γιατί θα επιτρέπεται η βόλτα με σκύλο

Σήμερα Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα:

Νείλος

Καθώς είναι η γιορτή του Ιωάννου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας και Λέοντος πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, των Μαρτύρων Αντωνίου Γερμανού και Νικηφόρου, του Αρσακίου και του Αγίου Νείλου.

 

Η καταγωγή του Αγίου και το κάλεσμα του στον Μοναχισμό

Ο Άγιος Νείλος ο Αθωνίτης και Μυροβλύτης ήταν γέννημα θρέμμα της Κυνουριακής γης της Πελοποννήσου. Γεννήθηκε το έτος 1601 στο χωριό Άγιος Πέτρος Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας από γονείς πιστούς και ευσεβείς. Είχε την τύχη εκτός από πιστούς γονείς, να έχει από πολύ νέος πνευματικό καθοδηγητή, αλλά και δάσκαλο στην εκμάθηση των ιερών γραμμάτων, τον θείο του Μακάριο Τερζάκη, ο οποίος ήταν ιερομόναχος. Βλέπουμε δε, ότι ένα μεγάλο και καθοριστικό μέρος της πνευματικής τους πορείας, είναι κοινό.

Ο Ιερομόναχος Μακάριος ο αγιοπετρίτης, το γένος Τερζάκη, εμόνασε στο φημισμένο μοναστήρι της Μαλεβής, ένα αγιασμένο μοναστήρι που έχει ιστορία 1300 χρόνων (το οποίο ήταν πολλούς αιώνες Ανδρώα Ιερά Μονή και μόλις το 1949 μετετράπη σε γυναικεία Ιερά Μονή δια βασιλικού διατάγματος) παίρνοντας μαζί του όταν ήταν σε κατάλληλη ηλικία και τον ανεψιό του Νικόλαο Τερζάκη, που στη συνέχεια έλαβε το όνομα Νείλος.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Μαλεβής

Σ’αυτο το Μοναστήρι της Παναγίας της Μαλεβής εκεί που βρίσκεται η θαυμαστή, θαυματόβρυτη και Μυροβλύζουσα εικόνα της Κυρίας των Αγγέλων, κοντά στον Άγιο Πέτρο της Κυνουρίας, εκάρη Μοναχός ο Άγιος Νείλος.

Προικισμένος και στολισμένος από μεγάλο πλήθος αρετών, χειροτονήθηκε από τον Αρχιερέα του τόπου ιεροδιάκονος και εν συνεχεία ιερομόναχος. Εκεί κοντά υπάρχει ακόμα η σπηλιά όπου ασκήτευε ο Άγιος και διασώζεται με την ονομασία «το ασκηταριό του Αγίου Νείλου». Αλλά και το κελλάκι του εντός της Μονής, έχει μετατραπεί σε παρεκκλήσιο προς τιμήν του, τα εγκαίνεια του οποίου έγιναν στις 5 Ιουλίου 1969. Μάλιστα, την παραμονή των εγκαινίων μεταφέρθησαν με πανηγυρικό τρόπο άγια λείψανα του Αγίου από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους εις την Παναγία την Μαλεβή, όπου εκεί όλοι μαζί οι πιστοί, κλήρος και λαός, υπεδέχθησαν με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά και με μία λαμπρή τελετή, τμήμα του αγίου λειψάνου του Οσίου και συγκεκριμένα την κάτω σιαγόνα του.

Εις την τραπεζαρία της εν λόγω Μονής διασώζεται μέχρι και σήμερον, μεγάλη και ωραιότατη αγιογραφία που έφτιαξε ο ίδιος ο άγιος, μια που από νεαρά ηλικία είχε μεγάλη κλίση στην τέχνη της Αγιογραφίας.

Δεκαπέντε χρόνια λέει η Παράδοση ότι εγκαταβίωσαν στην Παναγία την Μαλεβή και στη συνέχεια οι δυό Μοναχοί, ο Μακάριος και ο Νείλος, κινούμενοι από θείο έρωτα και πόθο για ακόμη πιο σκληρή και ασκητική ζωή ανεχώρησαν για το Περιβόλι της Παναγίας μας, το ποτισμένο από τα αμέτρητα δάκρυα και αγιασμένο από τους άπειρους αγώνες αγωνιστών μοναχών αιώνες τώρα, το ευλογημένον Άγιον Όρος.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Βουλή: Ο πρωθυπουργός ενημερώνει για την επιδημιολογική κατάσταση – Ομιλίες αρχηγών

Συμφωνία Κομισιόν με Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων

Νυχτερινές… έξοδοι, τέλος! – Ο κύβος ερρίφθη από την κυβέρνηση, σύντομα θ’ αποφασιστεί εάν θα υπάρξουν κι άλλοι αυστηροί περιορισμοί

Καιρός: Νεφώσεις και ισχυροί άνεμοι – Πού θα βρέξει

Πρωτομαγιά 2021: Για πότε μεταφέρεται ο εορτασμός της – Τι θα γίνει με τις αργίες του Πάσχα
Κωνσταντίνα Ρασβάνη: Η μαθήτρια από τον Βόλο που έγινε δεκτή στο MIT με πλήρη υποτροφία
Βασιλακόπουλος για self test: Το αρνητικό έχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ψευδές – Δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα
«Θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα», λέει ο μαθητής από τη Θεσσαλονίκη που πήρε υποτροφία στο Yale
Εκδήλωση του Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου για την πανδημία
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 13 Απριλίου