Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Σασμός»: Ο Κώστας Νικούλι αποκαλύπτει πως θα ακολουθήσουν πολλά φονικά ακόμη (vid)

CALLER'S CHOICE

Επιφάνιος Μυλοποταμινός: Η σπάνια συνέντευξη του αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους που έφυγε από την ζωή

Eκοιμήθη σε ηλικία 64 ετών, ο γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός, ο Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Ο μοναχός Επιφάνιος γεννήθηκε στο Παγγαίο Καβάλας το 1956 και τελειώνοντας το Λύκειο, το 1973, πήγε στο Άγιον Όρος, στη Μονή Αγίου Παύλου. Ανέλαβε διάφορα διακονήματα.

Στην κουζίνα κάθισε οκτώ χρόνια, πράγμα που γενικά δεν συνηθίζεται (τα διακονήματα αλλάζουν κάθε χρόνο, ώστε οι μοναχοί να αποκτούν σφαιρική εμπειρία των εργασιών σε ένα κοινόβιο). Του άρεσε η μαγειρική και, όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής: «απ’ ό,τι φαίνεται, άρεσε και σε αυτούς που έτρωγαν. Έκτοτε, και άλλη δουλειά να είχα, σε γιορτές και πανηγύρια με φώναζαν να μαγειρέψω. Στα πανηγύρια πρέπει να μαγειρέψεις για πολύ κόσμο, κάποιες φορές πάνω από 1.000 άτομα. Για να τα βγάλεις πέρα, δεν αρκεί να έχεις γνώσεις μαγειρικής. Πιο πολύ πρέπει να είσαι διοικητής, να διευθύνεις 20 ανθρώπους – ένας να σου κάνει λάθος, σου έχει καταστρέψει το φαγητό».

Σε μία άλλη συνέντευξή του στην Κική Τριανταφύλλη για τα ΝΕΑ ο Επιφάνιος Μυλοποταμινός είχε αναφέρει για την μαγειρική: «Μ’ άρεσε να στέκομαι κοντά στη μάνα μου και να βλέπω πώς μαγειρεύει, να δοκιμάζω και να μυρίζω τα φαγητά, να καθαρίζω πατάτες και γενικά να τη βοηθάω. Ήμουν ο μόνος από τα πέντε αδέλφια που το έκανα».

Ποιο πιάτο προτιμούσαν οι επισκέπτες του; Όπως έλεγε ο ίδιος «ροφό αγιορείτικο με άσπρη σάλτσα. Αφήνω τα κομμάτια του ψαριού σε ημίχοντρο αλάτι για 3-4 ώρες (ή από την προηγουμένη). Το βράζω σε πολύ δυνατή φωτιά, ξαφρίζω, προσθέτω κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, σκελίδες σκόρδου, κόκκους πιπεριού, λάδι και αφήνω να βράσει περίπου μία ώρα. Στο τέλος ρίχνω χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό».

«Κάθε τόπος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, ενδιαφέρον όμως έχει η τάση που υπάρχει σήμερα από τους σωστούς σεφ να συνδυάζουν την παράδοση με τα διεθνή πρότυπα. Πιστεύω ότι αν αυτό συνεχιστεί για μια δεκαετία θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Αυθεντικό είναι ό,τι είναι γνήσιο. Επειδή μαγειρεύω τακτικά στο εξωτερικό, βλέπω πατάτες προτηγανισμένες και συσκευασίες με κρεμμύδια παρασκευασμένα με δέκα διαφορετικούς τρόπους. Αυθεντικό όμως είναι να καθαρίσεις τα κρεμμύδια μόνος σου, να τα κόψεις και να τα σοτάρεις για να φτιάξεις τη δική σου σάλτσα» είχε πει ακόμη ο Επιφάνιος Μυλοποταμινός.

Όσο για το ποια γεύση νοσταλγούσε; «Τα φαγητά που έκανε η μάνα μου και η γιαγιά μου που έφτιαχνε τα μακαρόνια με πολύ λίγο νερό. Δεν της άρεσε να τα στραγγίζει, ούτε τα έκανε αλ ντέντε. Φτιάχνανε και σάλτσα με πελτέ ή με φρέσκες ντομάτες το καλοκαίρι ή τα τρώγαμε άσπρα με λίγο τριμμένο τυρί από πάνω».

Ποια ήταν τα αγαπημένα του υλικά στην κουζίνα; «Οταν δεν έχω κρεμμύδι, νομίζω ότι είναι δεμένα τα χέρια μου. Χρησιμοποιώ επίσης τακτικά λάδι και λεμόνι και αγαπάω το κρασί, το οποίο είναι τρόφιμο, δεν πίνεται για απόλαυση».

Τέλος, η συμβουλή του Επιφάνιου σε έναν ερασιτέχνη μάγειρα ήταν: «Να μη ρίχνει πολύ αλάτι γιατί δεν βγαίνει από το φαγητό. Και το κυριότερο: δεν έφτιαχνε ποτέ κρεατικά -και ήταν κάθετα αντίθετος στην σόγια και στα ζωικά λίπη. Αγαπούσε την ιταλική κουζίνα για τις έντονες γεύσεις της όπως και την γαλλική, έβρισκε ενδιαφέρον στην κινέζικη και την μεξικάνικη, εκτιμούσε τον συνάδελφό του σεφ Λευτέρη Λαζάρου «για τον τρόπο που χειρίζεται τα υλικά».

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για να αλλάξει η Τουρκία συμπεριφορά

Πέτσας: Ανοίγουν τη Δευτέρα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία – Με click away το λιανεμπόριο

Ανοιχτές οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα και τα Φώτα – Τι θα γίνει με τη Θεία Κοινωνία

Ροή Ειδήσεων

23/09/2021 | 21:39

Ποιους «φωτογραφίζει» η Γεννηματά; «Κάποιοι φτάνουν σε ακροδεξιές αντιλήψεις»

23/09/2021 | 21:35

Σασμός: Ο Μαθιός στηρίζει τη Βασιλική και το twitter τον αποθεώνει

23/09/2021 | 21:18

Ρόδος – Σπάει τη σιωπή της η πρώην σύντροφος του δολοφόνου – «Θα μπορούσα να είμαι εγώ στη θέση της»

23/09/2021 | 21:07

Δύσκολες ώρες για τον Υπάτιο Πατμάνογλου 4,5 χρόνια μετά την απώλεια συζύγου και γιου στο τροχαίο με την πόρσε του Βακάκη

23/09/2021 | 20:50

Γιώργος Μαρκόπουλος: Ο Δήμαρχος Γαλατσίου έσπασε την κατάληψη σχολείου

23/09/2021 | 20:43

Γιατί στραβά αρμενίζουμε;

23/09/2021 | 20:40

Ο Ευτύχης Μπλέτσας ξεκαθαρίζει αν ζητά χρήματα για να προβάλλει στην εκπομπή του προορισμούς και εστιατόρια

23/09/2021 | 20:28

Ακυρώνεται η συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου στο Ground Zero

23/09/2021 | 20:26

Σπύρος Μπιμπίλας για Ελισάβετ Κωνσταντινίδου: «Παραμένει φίλη μου – Την ξέρω πριν γίνει ηθοποιός»

23/09/2021 | 20:20

Κορονοϊός- ΕΟΔΥ: Σημεία δωρεάν ελέγχου για αύριο, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

23/09/2021 | 20:06

Ηράκλειο: Νοσηλευτής απείλησε με μαχαίρι δύο γυναίκες που είχε μαζί τους παράλληλο δεσμό

23/09/2021 | 19:49

Ανδρουλάκης: Είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ γιατί πιστεύω ότι μπορώ να μεγαλώσω την παράταξη

23/09/2021 | 19:37

Ευχάριστα νέα: Ξύπνησε από το κώμα ο 6χρονος Φώτης που είχε από τραυματιστεί από καρτ

23/09/2021 | 19:29

Σάσα Μπάστα: Έχω πάρει 22.000 ευρώ για γυμνό εξώφυλλο- Το Bachelor προσβάλλει το γυναικείο φύλο

23/09/2021 | 19:23

Μαγιορκίνης: Σε φάση σταθεροποίησης και ίσως μικρής συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα
Κομάντα και Δράκοι: Ποιος είναι ο «Ντόντο» που ενθουσίασε τους τηλεθεατές με την ερμηνεία του
Κομάντα και δράκοι: «Χαμός» στο twitter για το ελληνικό «Stranger Things»
Βύρωνας: Τα αδέλφια Αντετοκούνμπο πήγαν στην ταβέρνα του Τζίμη για να γιορτάσουν την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας
Εντυπωσίασε η Μόνικα Μπελούτσι στην παράσταση «Μαρία Κάλλας» – Μπακογιάννης, Ιμάμογλου, Κοσιώνη, Λαζόπουλος στο Ηρώδειο(ΕΙΚΟΝΕΣ)
Μουτίδου: Άγριο «κράξιμο» στο Twitter για τα όσα είπε για τους γκέι- Στο πλευρό της η Λατινοπούλου
Νίκη Λυμπεράκη: Πώς την καλωσόρισε ο Νίκος Ευαγγελάτος on air (BINTEO)