Αθήνα

 

17 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του

CALLER'S CHOICE

Επιφάνιος Μυλοποταμινός: Η σπάνια συνέντευξη του αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους που έφυγε από την ζωή

Eκοιμήθη σε ηλικία 64 ετών, ο γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός, ο Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Ο μοναχός Επιφάνιος γεννήθηκε στο Παγγαίο Καβάλας το 1956 και τελειώνοντας το Λύκειο, το 1973, πήγε στο Άγιον Όρος, στη Μονή Αγίου Παύλου. Ανέλαβε διάφορα διακονήματα.

Στην κουζίνα κάθισε οκτώ χρόνια, πράγμα που γενικά δεν συνηθίζεται (τα διακονήματα αλλάζουν κάθε χρόνο, ώστε οι μοναχοί να αποκτούν σφαιρική εμπειρία των εργασιών σε ένα κοινόβιο). Του άρεσε η μαγειρική και, όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής: «απ’ ό,τι φαίνεται, άρεσε και σε αυτούς που έτρωγαν. Έκτοτε, και άλλη δουλειά να είχα, σε γιορτές και πανηγύρια με φώναζαν να μαγειρέψω. Στα πανηγύρια πρέπει να μαγειρέψεις για πολύ κόσμο, κάποιες φορές πάνω από 1.000 άτομα. Για να τα βγάλεις πέρα, δεν αρκεί να έχεις γνώσεις μαγειρικής. Πιο πολύ πρέπει να είσαι διοικητής, να διευθύνεις 20 ανθρώπους – ένας να σου κάνει λάθος, σου έχει καταστρέψει το φαγητό».

Σε μία άλλη συνέντευξή του στην Κική Τριανταφύλλη για τα ΝΕΑ ο Επιφάνιος Μυλοποταμινός είχε αναφέρει για την μαγειρική: «Μ’ άρεσε να στέκομαι κοντά στη μάνα μου και να βλέπω πώς μαγειρεύει, να δοκιμάζω και να μυρίζω τα φαγητά, να καθαρίζω πατάτες και γενικά να τη βοηθάω. Ήμουν ο μόνος από τα πέντε αδέλφια που το έκανα».

Ποιο πιάτο προτιμούσαν οι επισκέπτες του; Όπως έλεγε ο ίδιος «ροφό αγιορείτικο με άσπρη σάλτσα. Αφήνω τα κομμάτια του ψαριού σε ημίχοντρο αλάτι για 3-4 ώρες (ή από την προηγουμένη). Το βράζω σε πολύ δυνατή φωτιά, ξαφρίζω, προσθέτω κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, σκελίδες σκόρδου, κόκκους πιπεριού, λάδι και αφήνω να βράσει περίπου μία ώρα. Στο τέλος ρίχνω χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό».

«Κάθε τόπος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, ενδιαφέρον όμως έχει η τάση που υπάρχει σήμερα από τους σωστούς σεφ να συνδυάζουν την παράδοση με τα διεθνή πρότυπα. Πιστεύω ότι αν αυτό συνεχιστεί για μια δεκαετία θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Αυθεντικό είναι ό,τι είναι γνήσιο. Επειδή μαγειρεύω τακτικά στο εξωτερικό, βλέπω πατάτες προτηγανισμένες και συσκευασίες με κρεμμύδια παρασκευασμένα με δέκα διαφορετικούς τρόπους. Αυθεντικό όμως είναι να καθαρίσεις τα κρεμμύδια μόνος σου, να τα κόψεις και να τα σοτάρεις για να φτιάξεις τη δική σου σάλτσα» είχε πει ακόμη ο Επιφάνιος Μυλοποταμινός.

Όσο για το ποια γεύση νοσταλγούσε; «Τα φαγητά που έκανε η μάνα μου και η γιαγιά μου που έφτιαχνε τα μακαρόνια με πολύ λίγο νερό. Δεν της άρεσε να τα στραγγίζει, ούτε τα έκανε αλ ντέντε. Φτιάχνανε και σάλτσα με πελτέ ή με φρέσκες ντομάτες το καλοκαίρι ή τα τρώγαμε άσπρα με λίγο τριμμένο τυρί από πάνω».

Ποια ήταν τα αγαπημένα του υλικά στην κουζίνα; «Οταν δεν έχω κρεμμύδι, νομίζω ότι είναι δεμένα τα χέρια μου. Χρησιμοποιώ επίσης τακτικά λάδι και λεμόνι και αγαπάω το κρασί, το οποίο είναι τρόφιμο, δεν πίνεται για απόλαυση».

Τέλος, η συμβουλή του Επιφάνιου σε έναν ερασιτέχνη μάγειρα ήταν: «Να μη ρίχνει πολύ αλάτι γιατί δεν βγαίνει από το φαγητό. Και το κυριότερο: δεν έφτιαχνε ποτέ κρεατικά -και ήταν κάθετα αντίθετος στην σόγια και στα ζωικά λίπη. Αγαπούσε την ιταλική κουζίνα για τις έντονες γεύσεις της όπως και την γαλλική, έβρισκε ενδιαφέρον στην κινέζικη και την μεξικάνικη, εκτιμούσε τον συνάδελφό του σεφ Λευτέρη Λαζάρου «για τον τρόπο που χειρίζεται τα υλικά».

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για να αλλάξει η Τουρκία συμπεριφορά

Πέτσας: Ανοίγουν τη Δευτέρα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία – Με click away το λιανεμπόριο

Ανοιχτές οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα και τα Φώτα – Τι θα γίνει με τη Θεία Κοινωνία

Ροή Ειδήσεων

nafplio arvanitia 210324

19/04/2024 | 20:58

Μονοήμερη στο Ναύπλιο: 6 προτάσεις για μία σούπερ εκδρομή

19/04/2024 | 20:56

Θανάσης Αλευράς: «Διάβασα για την Eurovision όσο δεν έχω διαβάσει για τις Πανελλήνιες»

19/04/2024 | 20:41

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες
xardalias 190424

19/04/2024 | 20:30

Ν.Χαρδαλιάς: Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα «φακελάκια»

19/04/2024 | 20:23

Παπανώτας κατά Πανόπουλου: «Βασιλικότερος του βασιλέως ο πιτσιρικάς;»

19/04/2024 | 20:18

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο
kasselakis 190424 (2)

19/04/2024 | 20:09

Κασσελάκης στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου: Δε θα καταφέρετε να με τσακίσετε!

19/04/2024 | 20:02

Ευρωεκλογές 2024: Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ

19/04/2024 | 19:54

Δόμνα Μιχαηλίδου: Στηρίζουμε τις μη μισθωτές μητέρες – Αποκαταστήσαμε μία μεγάλη αδικία
mystylerocks 190424

19/04/2024 | 19:46

Λάκης Γαβαλάς για το φόρεμα της Θεοδώρας: «Επέλεξες ένα χρώμα ίδιο με τη σημαδούρα στο σκάφος»

19/04/2024 | 19:38

Μαρινάκης στους παίκτες: «Πρέπει να κυνηγάτε τα όνειρά σας, μπορείτε να γράψετε ιστορία»

19/04/2024 | 19:29

Δώρα Τσαμπάζη για Δημήτρη Παπανώτα: «Στο αμοντάριστο υλικό βρίσκω και άλλα προβληματικά σημεία»
metro000

19/04/2024 | 19:21

Μετρό: Κλείνει προσωρινά ο σταθμός «Νίκαια» στη γραμμή 3

19/04/2024 | 19:12

Π.Μαρινάκης: Η χώρα δεν περιμένει θαύματα, αλλά σκληρή δουλειά με αποτέλεσμα

19/04/2024 | 19:04

Συμμετοχή της ΓΣΕΕ σε εργαστήριο για την Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση Friedrich-Ebert-Stiftung και DGB
bonucci 190424
«Επίθεση» των φίλων της Φενέρμπαχτσε στον Μπονούτσι στα social media: «Πήγαινε σπίτι σου, είσαι πρώην παίκτης»
shutterstock 1046634904
Ποιες είναι οι 198 «απάτητες παραλίες» – Τι θα επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
kyriaki 3 1024x575
«Μέσα σε πέντε λεπτά ξεφορτώθηκαν τη θυγατέρα μου» – Η μήνυση που κατάθεσε ο πατέρας της Κυριακής κατά των αστυνομικών
athina volta 180424
4+1 πεζόδρομοι για απολαυστικές βόλτες στο κέντρο
8 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι η ΕΕ έχει αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή – 7 στους 10 ότι η χώρα ωφελήθηκε από την ένταξη στην ΕΕ
romario 170424
Ο Ρομάριο επιστρέφει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!