CALLER'S CHOICE
Eκοιμήθη σε ηλικία 64 ετών, ο γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός, ο Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.
Ο μοναχός Επιφάνιος γεννήθηκε στο Παγγαίο Καβάλας το 1956 και τελειώνοντας το Λύκειο, το 1973, πήγε στο Άγιον Όρος, στη Μονή Αγίου Παύλου. Ανέλαβε διάφορα διακονήματα.
Στην κουζίνα κάθισε οκτώ χρόνια, πράγμα που γενικά δεν συνηθίζεται (τα διακονήματα αλλάζουν κάθε χρόνο, ώστε οι μοναχοί να αποκτούν σφαιρική εμπειρία των εργασιών σε ένα κοινόβιο). Του άρεσε η μαγειρική και, όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής: «απ’ ό,τι φαίνεται, άρεσε και σε αυτούς που έτρωγαν. Έκτοτε, και άλλη δουλειά να είχα, σε γιορτές και πανηγύρια με φώναζαν να μαγειρέψω. Στα πανηγύρια πρέπει να μαγειρέψεις για πολύ κόσμο, κάποιες φορές πάνω από 1.000 άτομα. Για να τα βγάλεις πέρα, δεν αρκεί να έχεις γνώσεις μαγειρικής. Πιο πολύ πρέπει να είσαι διοικητής, να διευθύνεις 20 ανθρώπους – ένας να σου κάνει λάθος, σου έχει καταστρέψει το φαγητό».
Σε μία άλλη συνέντευξή του στην Κική Τριανταφύλλη για τα ΝΕΑ ο Επιφάνιος Μυλοποταμινός είχε αναφέρει για την μαγειρική: «Μ’ άρεσε να στέκομαι κοντά στη μάνα μου και να βλέπω πώς μαγειρεύει, να δοκιμάζω και να μυρίζω τα φαγητά, να καθαρίζω πατάτες και γενικά να τη βοηθάω. Ήμουν ο μόνος από τα πέντε αδέλφια που το έκανα».
Ποιο πιάτο προτιμούσαν οι επισκέπτες του; Όπως έλεγε ο ίδιος «ροφό αγιορείτικο με άσπρη σάλτσα. Αφήνω τα κομμάτια του ψαριού σε ημίχοντρο αλάτι για 3-4 ώρες (ή από την προηγουμένη). Το βράζω σε πολύ δυνατή φωτιά, ξαφρίζω, προσθέτω κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, σκελίδες σκόρδου, κόκκους πιπεριού, λάδι και αφήνω να βράσει περίπου μία ώρα. Στο τέλος ρίχνω χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό».
«Κάθε τόπος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, ενδιαφέρον όμως έχει η τάση που υπάρχει σήμερα από τους σωστούς σεφ να συνδυάζουν την παράδοση με τα διεθνή πρότυπα. Πιστεύω ότι αν αυτό συνεχιστεί για μια δεκαετία θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Αυθεντικό είναι ό,τι είναι γνήσιο. Επειδή μαγειρεύω τακτικά στο εξωτερικό, βλέπω πατάτες προτηγανισμένες και συσκευασίες με κρεμμύδια παρασκευασμένα με δέκα διαφορετικούς τρόπους. Αυθεντικό όμως είναι να καθαρίσεις τα κρεμμύδια μόνος σου, να τα κόψεις και να τα σοτάρεις για να φτιάξεις τη δική σου σάλτσα» είχε πει ακόμη ο Επιφάνιος Μυλοποταμινός.
Όσο για το ποια γεύση νοσταλγούσε; «Τα φαγητά που έκανε η μάνα μου και η γιαγιά μου που έφτιαχνε τα μακαρόνια με πολύ λίγο νερό. Δεν της άρεσε να τα στραγγίζει, ούτε τα έκανε αλ ντέντε. Φτιάχνανε και σάλτσα με πελτέ ή με φρέσκες ντομάτες το καλοκαίρι ή τα τρώγαμε άσπρα με λίγο τριμμένο τυρί από πάνω».
Ποια ήταν τα αγαπημένα του υλικά στην κουζίνα; «Οταν δεν έχω κρεμμύδι, νομίζω ότι είναι δεμένα τα χέρια μου. Χρησιμοποιώ επίσης τακτικά λάδι και λεμόνι και αγαπάω το κρασί, το οποίο είναι τρόφιμο, δεν πίνεται για απόλαυση».
Τέλος, η συμβουλή του Επιφάνιου σε έναν ερασιτέχνη μάγειρα ήταν: «Να μη ρίχνει πολύ αλάτι γιατί δεν βγαίνει από το φαγητό. Και το κυριότερο: δεν έφτιαχνε ποτέ κρεατικά -και ήταν κάθετα αντίθετος στην σόγια και στα ζωικά λίπη. Αγαπούσε την ιταλική κουζίνα για τις έντονες γεύσεις της όπως και την γαλλική, έβρισκε ενδιαφέρον στην κινέζικη και την μεξικάνικη, εκτιμούσε τον συνάδελφό του σεφ Λευτέρη Λαζάρου «για τον τρόπο που χειρίζεται τα υλικά».
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Πέτσας: Ανοίγουν τη Δευτέρα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία – Με click away το λιανεμπόριο
Ανοιχτές οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα και τα Φώτα – Τι θα γίνει με τη Θεία Κοινωνία
Ροή Ειδήσεων
19/04/2024 | 20:56
Θανάσης Αλευράς: «Διάβασα για την Eurovision όσο δεν έχω διαβάσει για τις Πανελλήνιες»
19/04/2024 | 20:18
ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο
19/04/2024 | 20:09
Κασσελάκης στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου: Δε θα καταφέρετε να με τσακίσετε!
19/04/2024 | 20:02
Ευρωεκλογές 2024: Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ
19/04/2024 | 19:54
Δόμνα Μιχαηλίδου: Στηρίζουμε τις μη μισθωτές μητέρες – Αποκαταστήσαμε μία μεγάλη αδικία
19/04/2024 | 19:46
Λάκης Γαβαλάς για το φόρεμα της Θεοδώρας: «Επέλεξες ένα χρώμα ίδιο με τη σημαδούρα στο σκάφος»
19/04/2024 | 19:38
Μαρινάκης στους παίκτες: «Πρέπει να κυνηγάτε τα όνειρά σας, μπορείτε να γράψετε ιστορία»
18/04/2024 | 09:29
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του
18/04/2024 | 08:27
Δημήτρης Παπανώτας: Εκτός Happy Day νωρίτερα ο δημοσιογράφος – Τι είπε η Σταματίνα Τσιμτσιλή
18/04/2024 | 09:03
Ανδρουλάκης για «βάπτιση» Κασσελάκη: «Όταν εγώ βαφτίστηκα στο Αρκαλοχώρι βγήκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ»
18/04/2024 | 09:52
Γιώργος Τσίπρας για το «θαύμα» στη βάπτιση του Στέφανου Κασσελάκη: «Αυτή η αναφορά ήταν σοκαριστική»
18/04/2024 | 14:59
Εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας μετά το σάλο για τις δηλώσεις του
18/04/2024 | 11:24
Ελένη Μενεγάκη: Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος αρνήθηκε να σχολιάσει την αποχώρησή της από το MEGA
18/04/2024 | 08:50
Ελεονώρα Μελέτη – Θανάσης Πάτρας: Η διαφορετική έναρξη στην εκπομπή και τα συγκινητικά λόγια
18/04/2024 | 10:08