• Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου
  • 22:15

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Έρευνα: Οι υπέρβαροι σκύλοι έχουν υπέρβαρα αφεντικά

Έρευνα του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έδειξε ότι οι περισσότεροι υπέρβαροι σκύλοι έχουν και υπέρβαρα αφεντικά.

Έρευνα του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έδειξε ότι οι περισσότεροι υπέρβαροι σκύλοι έχουν και υπέρβαρα αφεντικά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Preventive Veterinary Medicine, και υποστηρίζει ότι το ποσοστό των υπέρβαρων σκύλων ήταν κατά τουλάχιστον δύο φορές υψηλότερο όταν οι ιδιοκτήτες τους ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (35%) σε σχέση με τους ιδιοκτήτες εκείνους που ήταν είτε αδύνατοι, είτε φυσιολογικού βάρους (14%).

Οι ερευνητές μελέτησαν τους παράγοντες που συνδέονταν με την παχυσαρκία των σκύλων, συμπεραίνοντας ότι το φαινόμενο εξηγείται εν μέρει από τον τρόπο που οι ιδιοκτήτες σκύλων χρησιμοποιούν τις λιχουδιές επιβράβευσης κατά την εκπαίδευσή τους. Συνολικά μελέτησαν 268 σκύλους από κτηνιατρικές κλινικές και από αυτούς το 20% ήταν υπέρβαροι.

Σύμφωνα με τη Σαρλότ Ρ. Μπιόρνβαντ του τμήματος Κτηνιατρικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, "ενώ οι ιδιοκτήτες που έχουν φυσιολογικό βάρος τείνουν να χρησιμοποιούν τις λιχουδιές για λόγους εκπαίδευσης, οι υπέρβαροι ιδιοκτήτες προτιμούν να τις χρησιμοποιούν χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο.

"Για παράδειγμα, όταν κάποιος χαλαρώνει στον καναπέ και μοιράζεται τις τελευταίες μπουκιές ενός σάντουιτς ή ενός μπισκότου με τον σκύλο του".

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα στις ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό των παχύσαρκων σκύλων κυμαίνεται από 34 ως 59%, που επηρεάζει την υγεία τους και μειώνει το προσδόκιμο ζωής τους.

Send this to a friend