Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Έρευνα: Σε ποια ηλικία παύουν να πιστεύουν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη

Ο Άγιος Βασίλης μπορεί να είναι για τα παιδιά ο αγαπημένος τους …επισκέπτης των Χριστουγέννων, ωστόσο πριν ακόμη τελειώσουν το δημοτικό σχολείο παύουν να πιστεύουν στην ύπαρξή του.

Ο Άγιος Βασίλης μπορεί να είναι για τα παιδιά ο αγαπημένος τους …επισκέπτης των Χριστουγέννων, ωστόσο πριν ακόμη τελειώσουν το δημοτικό σχολείο παύουν να πιστεύουν στην ύπαρξή του.

Τουλάχιστον αυτό δείχνει νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ γονιών από διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και Ελλήνων.

Σύμφωνα με αυτήν, ένας στους τρεις ενήλικες εύχονται να μπορούσαν να πιστεύουν ακόμη στον Αγιο Βασίλη, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που έγινε με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Κρις Μπόιλ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Το 15% δηλώνουν ότι ένιωσαν προδομένοι από τους δικούς τους γονείς, όταν ανακάλυψαν την πεζή αλήθεια, ενώ ένας στους δέκα (10%) εξοργίστηκε μαζί τους.

Τα περισσότερα παιδιά υποπτεύονται ότι κάτι δεν πάει καλά με τον Αγιο Βασίλη, όταν οι γονείς δεν τους δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις στις επίμονες ερωτήσεις τους. Το 65% προσποιούνται ότι συνεχίζουν να πιστεύουν σε αυτόν, ακόμη κι όταν έχουν πια καταλάβει ότι δεν θα κατέβει από την καμινάδα.

Το 34% των γονιών δήλωσαν ότι η πίστη στον Άγιο Βασίλη είχε βελτιώσει τη συμπεριφορά τους ως παιδιά, ενώ το 47% όχι. Το 30% ανέφεραν ότι η εμπιστοσύνη τους στους γονείς τους κλονίστηκε, όταν έμαθαν την αλήθεια, ενώ το 56% δεν είχε τέτοιο πρόβλημα.

Το 31% των γονιών, όταν ερωτώνται από τα παιδιά τους, αρνούνται ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει, ενώ το 40% παραδέχονται την αλήθεια, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε το ΑΠΕ. Επίσης, σχεδόν τρεις στους τέσσερις γονείς (το 72%) χαίρονται να λένε ιστορίες για τον Άγιο Βασίλη στα παιδιά τους, ενώ οι υπόλοιποι γονείς αποφεύγουν να το κάνουν για να μην καλλιεργούν μύθους στα παιδιά τους ή γιατί δεν ξέρουν να λένε ωραίες ιστορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες φορές τα παιδιά υποψιάζονται την αλήθεια εξαιτίας κάποιου λάθους που κάνουν οι γονείς τους, όπως για παράδειγμα όταν βρίσκουν κρυμμένο το δώρο που θα «φέρει» αργότερα ο Αγιος Βασίλης. ‘Η όταν μείνει ξεχασμένη η τιμή του δώρου. Από την άλλη, υπάρχουν φορές που ένας φίλος ή δάσκαλος «γκρεμίζει» τον μύθο.

Send this to a friend