Αθήνα

31 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ιωάννα Παλιοσπύρου στην Κατερίνα Καινούργιου: «Είναι σα να έχεις πεθάνει, μόνο καλύτερα μπορεί να πάς με το χειρουργείο, οπότε δε φοβάσαι» (vid)

CALLER'S CHOICE

Έρευνα της Opinion Poll για νέο ασφαλιστικό: Υπάρχει έντονη καχυποψία αλλά όχι σφοδρές αντιδράσεις

Πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία εμφανίζει έρευνα της OPINION POLL για το νέο ασφαλιστικό. 

Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σήμερα Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας για το νέο Ασφαλιστικό. Την έρευνα διεξήγαγε η OPINION POLL και στο πάνελ των ομιλητών, εκτός από τους υπεύθυνους της εταιρείας, ήταν ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, τραπεζίτης, πολιτικός και συγγραφέας κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης και ο δικηγόρος και πρώην Υπουργός κ. Λουκάς Αποστολίδης.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας. Όπως εξήγησε –μεταξύ άλλων- ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., από τα ευρήματα προκύπτει ότι κυριαρχεί η ανασφάλεια των ερωτηθέντων για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, ότι ένα σημαντικό ποσοστό θεωρεί ότι ο νέος νόμος δεν αντιμετωπίζει πειστικά αδικίες και ανισότητες προηγούμενων ετών και ότι δεν διασφαλίζει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ούτε και ικανοποιητικές συντάξεις στο μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου «η κοινωνία έχει ανάγκη από ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα διορθώσει τα κακώς κείμενα και κυρίως θα είναι βιώσιμο».

Ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης επεσήμανε ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν έχει την αποδοχή της κοινωνίας, θα αποτύχει.

Ο κ. Λουκάς Αποστολίδης τόνισε ότι αξίζει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα της έρευνας, όχι για αντιπολιτευτικούς πολιτικούς λόγους αλλά για καλύτερη κατανόηση του κοινωνικού προβλήματος που έχει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία και η Πολιτεία και που αφορά το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προγραμματιστεί να γίνει σε ξεχωριστή ανοιχτή εκδήλωση η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αποστολίδη «Κράτος Δικαίου – Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και το «Δίκαιο της ανάγκης». Όμως λόγω των εξελίξεων με τον κοροναϊό και τη λήψη προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του, η παρουσίαση αναβλήθηκε.

Ο Υπεύθυνος Ερευνών της OPINION POLL κ. Ζαχαρίας Ζούπης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Πανελλαδικής  Έρευνας για το Ασφαλιστικό σημείωσε αρχικά: «Τα αποτελέσματα της Έρευνας με ξάφνιασαν. Πρώτον γιατί οι Έρευνές μας δείχνουν ότι η Κυβέρνηση απολαμβάνει υψηλών ποσοστών ικανοποίησης τόσο για την συνολική Πολιτική της, όσο και για επιμέρους Πολιτικές της. Δεύτερο, γιατί το νέο Ασφαλιστικό πέρασε χωρίς σημαντικές αντιδράσεις, χωρίς κάποια εκδηλωμένη κοινωνική αμφισβήτηση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της Έρευνας δείχνουν να υπάρχει ένα μίγμα επιφύλαξης, καχυποψίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον του Ασφαλιστικού, όπως επίσης και ότι το Κυβερνητικό αφήγημα δεν έχει πείσει τουλάχιστον σε βασικά σημεία του. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα υπόβαθρο αμφισβήτησης και έλλειψης ελπίδας που σε κατάλληλες συνθήκες μπορεί να τροφοδοτήσει αντίδραση στο μέλλον και κοινωνική κινητικότητα».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που πραγματοποίησε η OPINION POLL:

–          Μόλις το 18.4% θεωρεί ότι με το νέο Ασφαλιστικό θα αλλάξει κάτι στην ζωή του προς το καλύτερο. Το 30.2% θεωρεί ότι θα αλλάξει προς το χειρότερο και το 33.8% ότι δεν θα αλλάξει κάτι ιδιαίτερα.

–          Το 23.3% κρίνει ότι ο νέος Νόμος είναι καλύτερος από τον προηγούμενο, ενώ το 29.5% τον θεωρεί χειρότερο  και το 24.6% κρίνει ότι είναι περίπου ο ίδιος

–          Μόνο το 24.6% αισθάνεται περισσότερη σιγουριά και ασφάλεια με τον νέο Νόμο, ενώ το 52.9% έχει αντίθετη αίσθηση.

–          Μόλις το 22.9% πιστεύει ότι με τον νέο Νόμο αντιμετωπίζονται αδικίες και ασφαλιστικές ανισότητες των προηγουμένων ετών.

–          Μόνο το 19.3% πιστεύει  ότι ο νέος Νόμος διασφαλίζει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών και ότι οι συντάξεις είναι αρκετές για τον ατομικό και οικογενειακό λογαριασμό, ενώ το 61.3% έχει αντίθετη άποψη.

–          Μόνο το 21.9% πιστεύει ότι με τον νέο Νόμο οι παροχές στην Υγεία είναι ικανοποιητικές, με το 67.4% να έχει αρνητική άποψη.

–          Το 77.5% δηλώνει ότι φοβάται και του δημιουργείται ανασφάλεια για το μέλλον του Ασφαλιστικού, λόγω της πρόβλεψης να μειωθεί ο πληθυσμός της χώρας από τα 10.5 εκατομ στα 8 εκατομ.

–          Το 82.4% δηλώνει ότι φοβάται ότι στα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, με μόνο το 14.4% να μην αισθάνεται αυτόν τον φόβο.

–          Το ίδιο ισχύει και με τις εισφορές, αφού το 77.8% έναντι μόλις ενός 13.3% δηλώνει ότι φοβάται ότι στα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν.

–          Το 67% κρίνει αρνητικά την μη πρόβλεψη της 13ης σύνταξης και των δώρων στον Νόμο, με το 26.1% να παίρνει θέση ότι η μη πρόβλεψη είναι δικαιολογημένη λόγω της οικονομικής κατάστασης και ένα 3.7% να το κρίνει

Δείτε την ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ροή Ειδήσεων

21/09/2021 | 16:40

Κατερίνα Καραβάτου: H εξομολόγηση στην Ελένη Μενεγάκη και οι αιχμηρές δηλώσεις

21/09/2021 | 16:23

Τα «μαζεύει» ο Στέλιος Κούλογλου: «Αναγκαιότητα να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα»

21/09/2021 | 16:23

Έφη Σαρρή: «Eπέλεξα να μην κάνω παιδί, παρόλο που είχα σύζυγο γυναικολόγο-μαιευτήρα για 17 χρόνια» (vid)

21/09/2021 | 16:16

«Πόλεμο» α λά 2007 από «συγκεκριμένα συμφέροντα» βλέπουν στο ΚΙΝΑΛ, πίσω από τις επιθέσεις στη Γεννηματά

21/09/2021 | 16:06

Τα σενάρια για «μίνι lockdown» στην Θεσσαλονίκη και η… ΔΕΘ του ΣΥΡΙΖΑ στο Stigma της Ημέρας

21/09/2021 | 16:02

Χήρα λαϊκού τραγουδιστή συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή

21/09/2021 | 15:52

Τραγωδία στο Αγρίνιο: Νεκρός 35χρονος που έπεσε από μπαλκόνι διαμερίσματος δευτέρου ορόφου – Πρόσφατα έγινε πατέρας

21/09/2021 | 15:32

Βαλέρια Κουρούπη: «Να καθησυχάσω τους σεξιστές φίλους μας, δεν μένουμε πλέον μαζί με τον πρώην σύζυγό μου» (vid)

21/09/2021 | 15:28

Ξεκινά η νέα εφαρμογή του Erasmus+ με την ενσωματωμένη ευρωπαϊκή φοιτητική κάρτα

21/09/2021 | 15:15

Μητρόπολη Πειραιά: Ανούσιες οι εκδηλώσεις τιμής στον Μίκη – Δεν υπήρξε ποτέ συνεπής μαρξιστής – Οι ιαχές «αθάνατος» δεν έχουν καμία αξία

21/09/2021 | 15:14

ΚINAΛ: Αύριο το πρώτο (άτυπο) debate των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος- Δεν θα συμμετέχει η Γεννηματά

21/09/2021 | 15:12

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: E όχι εμείς καλοφτιαγμένες, να προσέχουμε σιλουέτα και οι άντρες με μπατσοκοιλιές και ντυμένοι ό,τι να ‘ναι

21/09/2021 | 14:58

Συνάντηση Μπακογιάννη-Ιμάμογλου: «Τα προβλήματα μπορούν να τα λύσουν οι λαοί» – «Η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η μοναδική λύση»

21/09/2021 | 14:53

Ο Μίλτος Τεντόγλου και τα άλλα μέλη του γκρουπ Πομάσκι επιστρέφουν στην προετοιμασία για τη νέα σεζόν

21/09/2021 | 14:40

Βάρκιζα: 5 συλλήψεις για τη 2χρονη που άφησαν μόνη της για 5 ώρες σε σχολικό – Σε κατάσταση σοκ το παιδάκι όταν ξύπνησε
Rafale: Αυτά είναι τα 2 πρώτα ελληνικά Rafale – Βίντεο από την εκπαίδευση των πιλότων στη Γαλλία
Λαϊκό Νοσοκομείο: Κόρη ασθενούς με κορονοϊό απείλησε την γιατρό και είπε ότι θα θεραπεύσει με… αλόη τον πατέρα της! (vid)
Κορονοϊός – Έρευνα: Οι ταυτότητες των αρνητών και των συνωμοσιολόγων
«Γυαλιά Καρφιά» στη ΔΕΘ: Gamers διέλυσαν δεκάδες παλιές οθόνες και PC – Τι λέει το Gameathlon (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)
Κριτική… Παγώνη για την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ! «Όπως πάντα, δεν είπε τίποτα καινούργιο, τα γνωστά για τον Μητσοτάκη, κουραστικά όλα αυτά» (ΒΙΝΤΕΟ)
Πάτρα: Βίντεο που κόβει την ανάσα με το καρτ να «καρφώνεται» στο σημείο που καθόταν ο 6χρονος