Αθήνα

28 oC

αίθριος καιρός

Απίστευτο! Εταιρείες ρούχων πολυτελείας καίνε τα αποθέματά τους για να μην πωλούνται σε... φτωχούς

Γνωρίζαμε ότι η μόδα είναι μια αρκετά σπάταλη βιομηχανία, με τόνους αποβλήτων ετησίως. Τι συμβαίνει, όμως, με εκείνα τα ρούχα που απλώς μένουν ως απόθεμα (stock) τη στιγμή που απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδημάτων; Η απάντηση είναι μέχρι και εξοργιστική. 

Brands πολυτελείας, όπως ο οίκος Burberry, προτιμούν να καίνε τα αποθέματα των ρούχων τους που αξίζουν εκατομμύρια, προκειμένου να μην καταλήξουν στους...φτωχούς αυτού του πλανήτη.

Μόνο ο εν λόγω οίκος, κατέστρεψε περισσότερα από 28 εκ. λίρες ανεπιθύμητων προϊόντων το περασμένο έτος, ποσό που -ακόμη και για τις δικές του πολύ υψηλές τιμές- αντιστοιχεί σε περισσότερα από 1450 από τα χαρακτηριστικά καρό παλτό του.

Εκπρόσωπος του οίκου, μιλώντας στο περιοδικό Forbes παραδέχτηκε ότι καίνε τα απούλητα αποθέματα, αλλά ότι συνεργάζονται με εταιρείες εξειδικευμένων αποτεφρωτήρων, προκειμένου να αξιοποιήσουν την παραγόμενη ενέργεια. Αυτό που, ωστόσο, αφήνουν να εννοηθεί από την εταιρεία είναι πως προχωρούν στην καύση των αποθεματικών προϊόντων τους, ώστε να προστατευτούν τα «πνευματικά δικαιώματα και οι αξίες του brand». Οι σχεδιαστές του brand δεν επιθυμούν να πωλούνται τα προϊόντα τους οπουδήποτε σε «τιμές προσφοράς» ή σε «λάθος ανθρώπους», γιατί αυτό θα οδηγήσει στην υποτίμηση του εμπορικού σήματος.

Η εταιρεία υπεραμύνθηκε αυτής της πρακτικής λέγοντας ότι εφαρμόζεται ευρέως στη βιομηχανία της Μόδας.

Send this to a friend