Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

Η ευημερία δεν μπορεί να αποκατασταθεί με επιδρομές!

Η ευημερία δεν μπορεί να αποκατασταθεί με επιδρομές!

Τόσα χρόνια μετά την εφαρμογή προγραμμάτων η ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη σε τρία συγκεκριμένα προβλήματα:  Ύφεση,  Στασιμότητα και Ανεργία!

Γράφει ο Γιώργος Παρίσης*

Από πλευράς Κυβέρνησης μια εμφανής αβεβαιότητα ζωτικής όμως σημασίας για τον Ελληνικό λαό, κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα οικονομικών αποφάσεων, ενώ οι  προκλήσεις για την οικονομία και την κοινωνία είναι μεγάλες και συνεχώς αυξανόμενες μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο και ασταθές ευρωπαϊκό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η  πραγματικότητα που δεν αλλάζει γύρω μας :

  1. Οι νέοι με μεγάλη δυσκολία βρίσκουν θέση εργασίας.
  2. Όλο και περισσότεροι άνεργοι δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας και αναγκάζονται να εργαστούν σε συνθήκες επισφάλειας με άτυπες σχέσεις εργασίας.
  3. Το ποσοστό των πολιτών που ζουν σε συνθήκες στέρησης και απόλυτης φτώχειας αυξάνεται.

Την ίδια στιγμή η διακυβέρνηση σε κάθε επίπεδο, οικονομικό, κοινωνικό, κ.ο.κ., του μορφώματος «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», όπως διαμορφώθηκε στη διάρκεια των τελευταίων ετών, δεν δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον.

Με παρωχημένες Ιδεολογικές εμμονές έχουν εγκλωβίσει το σύνολο της πολιτικής στη λογική της «επεκτατικής» λιτότητας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και της αποδόμησης του εργατικού δικαίου και του κοινωνικού κράτους.  Η επιλογή της συρρίκνωσης του βιοτικού επιπέδου και των εργασιακών δικαιωμάτων ως μέσου βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης υπονομεύει τα θεμέλια της Ελληνικής Δημοκρατίας και τις δημοκρατικές αξίες της.

Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή ότι η κυβέρνηση των «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» δεν έκανε και συνεχίζει να μην κάνει τα αναγκαία βήματα τόσο για την οριστική έξοδό της Χώρας από την κρίση όσο και για την δημιουργία συνθηκών και προϋποθέσεων εξόδου από τον αποπληθωρισμό και την ανεργία.

Σήμερα στην χώρα δεν υπάρχει αναπτυξιακή δυναμική, πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν διατηρήσιμες συνθήκες επέκτασης της ζήτησης και της προσφοράς. Υπάρχουν συνεπώς πολλές και σαφείς ενδείξεις ότι η στρατηγική της οικονομικής προσαρμογής, με κύριους άξονες τη δημοσιονομική λιτότητα, την εσωτερική υποτίμηση και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, έχει αποτύχει σε όλους τους βασικούς στόχους διευρύνοντας το αναπτυξιακό κενό της ελληνικής οικονομίας από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και απομακρύνοντάς την από τους στόχους μίας επιτυχημένης στρατηγικής .

Μετά από την εμπειρία της κρίσης όλα αυτά τα χρόνια όσοι έχουν επιβιώσει την αγορά μέσα από την δουλειά τους μπορούν  να καταλάβουν ότι η δημιουργική  οικονομική τακτική μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε περιόδους ύφεσης, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να συνεχίσει τις εμπορικές συναλλαγές με άλλα κράτη , αντί να καταφεύγει σε αυστηρά προστατευτικά μέτρα που θα επιδεινώνουν την  κρίση.

Στην Ε.Δ.Ε.Μ πιστεύουμε πως ο  επαναπροσδιορισμός της τρέχουσας διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από μια νέα πολιτική στους βασικούς άξονες της Οικονομίας, της Δημοσιονομικής Ανασυγκρότησης και της Εξωτερικής Πολιτικής με επίκεντρο τον άνθρωπο, για τον άνθρωπο και για το συμφέρον της Χώρας.

* Ο Γιώργος Παρίσης είναι Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ε.Δ.Ε.Μ. (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης)- Δημοκρατική Συμπαράταξη

Send this to a friend