Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

"Φως" στο μυστήριο: Γι'αυτό πέθαναν 200.000 αντιλόπες

Τον Μάιο του 2015 βρέθηκαν νεκρές 200.000  αντιλόπες saiga στο Καζακστάν. "Άφωνοι" οι επιστήμονες προκάλεσαν να λύσουν το μυστήριο του θανάτου τους. 

Πώς σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων, πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού του απειλούμενου είδους είχε πεθάνει;

Οι επιστήμονες ανέτρεξαν στο παρελθόν, όταν τον Μάιο του 1998, 270.000 αντιλόπες saiga πέθαναν υπό παρόμοιες συνθήκες.

Το φαινόμενο επαναλήφθηκε και τον Μάιο του 2010, όταν 12.000 βρέθηκαν νεκρές.

Τότε, οι ερευνητές συμπέραναν ότι αιτία θανάτου ήταν η βακτηριακή λοίμωξη «pasteurellosis». Μάλιστα, μια διεθνής ομάδα ερευνητών επιβεβαίωσε ότι τα ζώα πέθαναν από αιμορραγική σηψαιμία που προκλήθηκε από το βακτήριο Pasteurella multocida.

Σήμερα μια νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα. Όπως υποστηρίζουν επιστήμονες τα ζώα πέθαναν από τη λοίμωξη σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες.

Ύστερα από έρευνα εντοπίστηκε μια κοινή συνισταμένη στα τρία περιστατικά σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι σημειώθηκαν σε μια περίοδο με ασυνήθιστα ζεστό και υγρό κλίμα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το επικίνδυνο βακτήριο να "ξυπνήσει" και να μολύνει τις αντιλόπες με αποτέλεσμα τον μαζικό αφανισμό του είδους, που ζει στη Γη εδώ και 100.000 χρόνια.

Προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί με ποιον τρόπο η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας ενεργοποιεί τα βακτήρια και τα βγάζει από την αδράνεια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες: "Ακόμη και αν μπορούσαμε να προβλέψουμε πότε θα σημειωθούν οι επικίνδυνες για το είδος καιρικές συνθήκες, θα ήταν αδύνατο να αποτρέψουμε τον θάνατό τους ή να χορηγήσουμε πενικιλίνη σε ολόκληρα κοπάδια που ζουν στις απομακρυσμένες στέπες του Καζακστάν" .

Send this to a friend