Αθήνα

30 oC

ελαφρές νεφώσεις

(ΦΩΤΟ) Σπάνια μαρτυρία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου για τις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος έφυγε πριν λίγο καιρό  από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς στα 63 του έτη, ένας άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες συγκεντρώσιες του ΠΑΣΟΚ και του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου.

O Γ. Παναγιωτακόπουλος ήταν γραμματέας κινητοποιήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 1985-1994 και παρακάτω παρατίθεται μια σπάνια μαρτυρία του για τις συγκεντρώσεις του Κινήματος στην εφημερίδα "Έθνος":

panagiotakopoulos5

panagiotakopoulos20

Το «μέγα πλήθος και το μέγα πάθος» που χαρακτήριζε τις ομιλίες του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ανάγκασε τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο και το εκλογικό επιτελείο του κόμματος να αλλάξει το «στήσιμο» των συγκεντρώσεων. Μέχρι το 1981 οι πολιτικοί αρχηγοί μιλούσαν από μπαλκόνια.

panagiotakopoulos6

panagiotakopoulos

Στη συγκέντρωση της Βέροιας, εκείνη τη χρονιά, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά εξέδρα. Κατόπιν επινοήθηκε η «πλάτη» πίσω από τον πρόεδρο, με σύνθημα το οποίο έδινε πάντα ο Κώστας Λαλιώτης.

panagiotakopoulos4

«Εγώ ήμουν υπέρ του γιγαντισμού, του επιβλητικού στις συγκεντρώσεις του προέδρου», λέει ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. «Στο άκουσμα ότι ο Ανδρέας θα πάει κάπου να μιλήσει, γινόταν χαλασμός, η συμμετοχή του κόσμου δεν είχε προηγούμενο. Δεν έκανα εγώ τις συγκεντρώσεις του Ανδρέα, απλώς συντόνιζα τον κόσμο. Ο πρόεδρος δημιουργούσε αυτή τη σχέση με τον λαό που έτρεχε να τον ακούσει. Τι να ακούσει δηλαδή, αφού δεν ακουγόταν τίποτα. Ήθελε να νιώσει ότι βρισκόταν εκεί, μαζί του», θυμάται.
panagiotakopoulos3

Το 1989, με πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου άλλαξε το μέρος όπου θα γίνονταν η ομιλία στην Πάτρα. Αντί της παραδοσιακής πλατείας του Αγίου Γεωργίου, στήθηκε η εξέδρα στο μόλο, στο λιμάνι, χωρίς να ενημερωθεί ο Ανδρέας. «Πάντα μιλούσα στον Ανδρέα πριν από τις συγκεντρώσεις για να του μεταφέρω το κλίμα», αναπολεί. «Εμαθα ότι έψαχνε να με βρει. Δεν είχαμε κινητά τότε.

panagiotakopoulos7

Όταν τον κάλεσα με ρώτησε: «Πού θα κάνουμε τη συγκέντρωση Γιώργο;». «Σας το προλάβανε πρόεδρε; Να σας ρωτήσω κάτι; Σας έχω οδηγήσει ποτέ λάθος;», του είπα, για να μου απαντήσει αμέσως: «Θα πάμε στον μόλο λοιπόν». Ήταν μια δύσκολη απόφαση γιατί δεν μπορούσε να υπολογίσει κανείς τη συμμετοχή των πολιτών. Έγινε, τελικά, μια ανεπανάληπτη συγκέντρωση που ξεκινούσε από το λιμάνι και διαπερνούσε όλη την Πάτρα», θυμάται.

panagiotakopoulos10

Ο «συγκεντρωσιάρχης» του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι το διαμέτρημα της ηγετικής φυσιογνωμίας του Ανδρέα Παπανδρέου ενέπνεε τους πολίτες: «Ο Ανδρέας ζούσε τις συγκεντρώσεις, μετέδιδε το πάθος στον λαό. Ήταν ηγέτης. Δεν θα μπορούσα να συντονίσω συγκέντρωση για άλλον πολιτικό, εκτός του Ανδρέα, και δεν πρόκειται να ξαναγίνουν τέτοιες προεκλογικές συγκεντρώσεις», καταλήγει ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

panagiotakopoulos6