Αθήνα

22 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Γ. Μαραγκός στο TheCaller: Ο τεχνοκράτης δήμαρχος Σύρου που έφερε τα διεθνή funds στις Κυκλάδες & έβαλε στόχο μέχρι τις εκλογές να μάθει να χορεύει

Καθημερινά, πέντε και έξι φορές μέσα στη μέρα, ανεβοκατεβαίνει τις μαρμάρινες σκάλες του πλέον επιβλητικού και μεγαλοπρεπούς δημαρχείου της χώρας μας για να βρεθεί στο γραφείο του, να κάνει τα τηλέφωνά του, να μπει σε συσκέψεις και να συναντήσει τους συνεργάτες του σε κάποια από τις εντυπωσιακές αίθουσες του μεγάρου- κόσμημα που ανέγειρε ο Τσίλερ πριν από περίπου δύο αιώνες.

Καθημερινά, πέντε και έξι φορές μέσα στη μέρα, ανεβοκατεβαίνει τις μαρμάρινες σκάλες του πλέον επιβλητικού και μεγαλοπρεπούς δημαρχείου της χώρας μας για να βρεθεί στο γραφείο του, να κάνει τα τηλέφωνά του, να μπει σε συσκέψεις και να συναντήσει τους συνεργάτες του σε κάποια από τις εντυπωσιακές αίθουσες του μεγάρου- κόσμημα που ανέγειρε ο Τσίλερ πριν από περίπου δύο αιώνες.

ΓΡΑΦΕΙ Η Τόνια Ζαραβέλα

Ο Γιώργος Μαραγκός μπήκε για πρώτη φορά στο δημαρχείο της πατρίδας του ως αιρετός το 2014 και έχοντας κατακτήσει με τον συνδυασμό του το 63% του εκλογικού σώματος στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήταν μόλις 44 ετών και μέχρι σήμερα, στα 49 του, είναι τους ...«γηραιότερους» της πλειοψηφίας του δήμου Σύρου- Ερμούπολης.

Πλέον, ο Γιώργος Μαραγκός βάζει πλώρη για τις εκλογές του ερχόμενου Μάη, ανανεώνοντας την ομάδα του και έχοντας στα αυτοδιοικητικά του μπαγκάζια έναν επενδυτικό θησαυρό, με έργα ύψους 40 εκατ. ευρώ να βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και δημοπράτησης, ενώ πολλά περισσότερα να βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και ωρίμανσης.

Ο δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης μίλησε στο TheCaller για το στοίχημα ενός τεχνοκράτη στην καρδιά των Κυκλάδων και αποκάλυψε γιατί στόχος του μέχρι τις εκλογές είναι να μάθει να... χορεύει.

Πριν ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έκρινα, όπως οι περισσότεροι άλλωστε, από τον καναπέ μου τα τεκταινόμενα στο νησί. Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι το να σχολιάζεις εκ του ασφαλούς είναι άγονο. Έτσι αποφασίσαμε με μία ομάδα νέων ανθρώπων να συνεργαστούμε και να προσπαθήσουμε να δώσουμε τη δική μας λύση, να γίνουμε η αλλαγή.

Είναι υπέρμαχος του «δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο» και όλοι οι συνάδελφοί του- δήμαρχοι όταν τον πετυχαίνουν σε συνέδρια, όπως εκείνο της ΚΕΔΕ, όπου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες, το πρώτο που τον ρωτούν είναι πως έχει πετύχει υπουργοί, βουλευτές, πρέσβεις, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να έρχονται στο γραφείο του στη Σύρο, τη στιγμή που άλλοι δε μπορούν να τους βρουν καν στο τηλέφωνο. Η εξήγηση που μας δίνει είναι απλή!

«Τίποτα δε μπορεί να γίνει από μόνο του, τίποτα δε γίνεται με ευχολόγια. Όταν έχεις ένα όραμα για τον τόπο σου και δεν το βάζεις μπροστά, αν δεν επιμείνεις, δε μπορεί να γίνει τίποτα», απαντά ο δήμαρχος και εξηγεί πόσο δύσκολο είναι να δρομολογηθούν έργα υποδομής σε έναν τόπο, όταν ένας δήμαρχος, ακόμη και τεχνοκράτης -όπως είναι ο ίδιος-, πρέπει να αντιπαλέψει τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, τη γραφειοκρατεία και το αυστηρό θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν οι δήμοι της χώρας και δη οι νησιωτικοί.

Η αρχή έγινε με 63% στις εκλογές το 2014

«Είμαι σχεδόν ο μεγαλύτερος μίας ομάδας πολύ νέων ανθρώπων με γνώση και όραμα που ξεκινήσαμε πριν από πέντε χρόνια θεωρώντας ότι μπορούμε να βοηθήσουμε το νησί μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν δεν εμπλακούν νέοι στην πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση, με πάθος, ενέργεια, δυναμισμό και όραμα, δε θα μπορέσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουμε στον τόπο μας την ανάπτυξη και την ευημερία. Πριν από την εκλογή μου, δεν ήμουν καν δημοτικός σύμβουλος, δεν είχα εκλεχθεί σε κάποιο τοπικό συμβούλιο, αλλά φάνηκε ότι με τη στάση μας πείσαμε. Εκλεγήκαμε, τελικά, τη δεύτερη πρώτη Κυριακή, με 63%, αφού την πρώτη Κυριακή, με τη συμμετοχή 5 συνδυασμών καταλάβαμε ποσοστό 49,6%. Σίγουρα ήταν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά, αν όχι το υψηλότερο, στις αυτοδιοικητικές του ’14 σε πρωτεύουσα νομού.

Έχω σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας και έχω εργαστεί χρόνια στον σχεδιασμό, στην ωρίμανση και παρακολούθηση συγχρηματοδοτούμενων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Η δράση μου ως σύμβουλος επιχειρήσεων ήταν γνωστή στο νησί και στις Κυκλάδες και κάπως έτσι ήξερα πως θα μπορέσω να αντιμετωπίσω τις παθογένειες και τη γραφειοκρατία, που δημιουργεί προσκόμματα. Είχα μία εξοικείωση, λοιπόν, λόγω της δουλειάς με τα «κακά» του Δημοσίου. Προσπάθησα να μεταφέρω στο πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό του δήμου της Σύρου την κουλτούρα του να υπερπηδάμε το «τέρας της γραφειοκρατίας» και να είμαστε πιεστικοί εκεί που πρέπει», σημειώνει ο Γιώργος Μαραγκός και δε χορταίνει να μιλά για τα έργα υποδομής που «τρέχουν» στο νησί, πάντοτε επισημαίνοντας τι σημαίνει ένα έργο για την τοπική οικονομία και το ανθρώπινο δυναμικό της πατρίδας του.

Μια θητεία δε φτάνει...

Η υποψηφιότητά του στις επερχόμενες εκλογές είναι αυτονόητη, όχι μόνο γιατί το πάθος του για τη Σύρο δεν τον αφήνει να «εγκαταλείψει», αλλά και γιατί για τόσα έργα που έχει δρομολογήσει (και άλλα τόσα που μόλις έχουν τεθεί στο τραπέζι) μία θητεία δε φτάνει.

«Δε λειτουργούν όλα αυτόματα. Δε λες θέλω να κάνω ένα έργο και γίνεται μαγικά. Μπορεί μία μελέτη να θέλει και δύο χρόνια. Μέχρι να εγκριθεί, να χρηματοδοτηθεί και να πάρει σάρκα και οστά. Μία θητεία, λοιπόν, δε φτάνει. Θα είμαι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος και στον συνδυασμό μας θα κάνουμε γενναίες αλλαγές, με ακόμη περισσότερα νέα πρόσωπα.

Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι, ακόμη κι αν ο πολίτης δε σε έχει ψηφίσει, θα πρέπει να σε βλέπει φιλικά, θα πρέπει να μπορεί να μιλήσει μαζί σου, να σου πει το πρόβλημά του, να του σταθείς. Είσαι ο δήμαρχός του. Δρα ψυχοσυναισθηματικά αυτό στον πολίτη. Πρέπει να είστε στο ίδιο μήκος κύματος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρέπει να τον αντιμετωπίζεις με ειλικρίνεια. Δε μπορώ να το παίξω αθλητικός τύπος και να πηγαίνω στα γήπεδα με τα παιδιά μόνο για να πάω. Θα βάλω τη φόρμα μου και θα πάω να παίξω, θα κόψω την κορδέλα, αλλά θα αθληθώ κιόλας», λέει και απλά όλοι θα συμφωνήσουν μαζί του.

Μέχρι τις επόμενες εκλογές, μέσα στα άλλα, έχει και έναν στόχο, να βελτιώσει μία «αδυναμία που τον ταλαιπωρεί»: να μάθει να χορεύει. Όπως λέει μια υποψήφια δημοτική σύμβουλος, δασκάλα χορού, έχει ήδη λάβει το ρόλο να τον διδάξει και είναι σίγουρος ότι μέχρι τον Μάη θα μπορεί κι εκείνος να χορέψει καλά στα πανηγύρια του νησιού.

«Μέσα σε έξι μήνες ήρθε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δύο φορές στο γραφείο μου στη Σύρο. Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, έρχεται το βουνό στον Μωάμεθ».

«Είμαι ο πιο τυχερός δήμαρχος του κόσμου!»

Το να δουλεύει στο νεοκλασικό του Τσίλερ με τα πολλά σκαλοπάτια και την μοναδική αρχιτεκτονική αύρα τον κάνει να λέει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι ο πιο τυχερός δήμαρχος του κόσμου. «Πάντα μου προκαλούσε δέος αυτός ο χώρος. Σου δείχνει τη βαρύτητα του ρόλου σου, σου δείχνει την ευθύνη σου και έχει μία ενέργεια ξεχωριστή». Ως βέρος Συριανός, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει ποια θεωρεί πιο όμορφα μέρη στον τόπο του. Αυτό που λατρεύει, όπως θα πει, είναι σε κάθε γωνιά του νησιού να μιλά με τους ανθρώπους και με την έμφυτη κοινωνικότητά του να πλάθει το δικό του όραμα για τη Σύρο με το όραμα των πολιτών.

Είναι από τους ενεργότερους δημάρχους που θα συναντήσει κανείς στα social media. Από εκεί θα ενημερώσει τους πολίτες για τα έργα, από εκεί θα τους απαντήσει (κι όμως βρίσκει χρόνο!) στις ερωτήσεις και θα διευθετήσει τα προβλήματά τους.

Έργα, έργα, έργα...

Το μυστικό κοινό: «Με σωστό σχεδιασμό, έγκαιρο προγραμματισμό και γνώση των σχετικών διαδικασιών μπορείς να διεκδικήσεις με αξιώσεις και να εξασφαλίσεις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι σχετικές προσκλήσεις υπάρχουν και περιμένουν ώριμους φακέλους έργων για χρηματοδότηση. Ο κάθε δικαιούχος, οφείλει σε ένα σφιχτό πλαίσιο προγραμματισμού να ωριμάσει τις προτάσεις του, σε επίπεδο μελετών, εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων, ώστε σε ένα περιβάλλον συγκριτικής αξιολόγησης να διεκδικήσει ότι περισσότερο του αναλογεί. Αυτό κάνουμε κι εμείς.

Σήμερα εκτελούνται στο νησί ή βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης και συμβασιοποίησης σημαντικά έργα υποδομών στους τομείς της προσπελασιμότητας, όπως η αναβάθμιση του αεροδρομίου που θα επιτρέψει τη δυνατότητα απευθείας προσαπογείωσης μικρών τσάρτερ από γειτονικές χώρες, η εγκατάσταση προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων για την πλήρη συμβατότητα του λιμένα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και τον κώδικα ISPS, η μεταφορά του εμπορικού λιμένα σε νέα θέση και η έγκριση του Master Plan, εντός του 2018, ολόκληρης της λιμενολεκάνης. Το λιμάνι της Ερμούπολης θα είναι το πρώτο λιμάνι στο Αιγαίο που θα διαθέτει πολύ σύντομα εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο Master Plan. Παράλληλα, εκτελούνται ήδη ή / και προγραμματίζονται μικρής και μεσαίας εμβέλειας λιμενικά έργα και παρεμβάσεις σε παραθαλάσσια χωριά της Σύρου, με γνώμονα τη βελτίωση της ασφάλειας και της εξυπηρέτησης λουομένων και τουριστικών σκαφών.

Κάθε νησιωτικός προορισμός, ο οποίος επιδιώκει μια βιώσιμη και στέρεη τουριστική ανάπτυξη, οφείλει να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τα ζητήματα διαχείρισης βασικών υποδομών όπως τα απορρίμματα, η ύδρευση και η αποχέτευση. Αυτή την περίοδο εκτελείται ένα μεγάλο έργο κατασκευής νέων δικτύων ύδρευσης στις περιοχές Φοίνικα και Ποσειδωνίας της νότιας Σύρου, μήκους 37 χιλιομέτρων, δημοπρατείται η κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης στις περιοχές Βάρης και Μέγα Γιαλού σε συνδυασμό με την επαύξηση της δυναμικότητας του ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης, ενώ πρόσφατα εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και δημοπρατούμε το έργο αναβάθμισης του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ με την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.

Θα πρέπει, επίσης, σταχυολογώντας, να σας αναφέρω την κατασκευή νέων εκπαιδευτικών υποδομών, όπως το νέο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Βάρης και την αναβάθμιση υπαρχόντων σχολικών μονάδων, την ανακατασκευή αθλητικών υποδομών, την πραγματοποίηση αστικών αναπλάσεων σε τμήματα του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης και σε χωριά του νησιού και άλλα έργα μεσαίας ή μεγαλύτερης εμβέλειας σε κρίσιμους τομείς. Έργα των οποίων ο Π/Υ υπερβαίνει τα 40 εκ. ευρώ, τα οποία, πέραν των προφανών ωφελειών για την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών του νησιού μας, συμβάλλουν και στη δημιουργία 100άδων θέσεων απασχόλησης, κατά τη διάρκεια υλοποίησης τους, προς όφελος του ντόπιου εργατικού δυναμικού».

Οι επενδύσεις κεντρικός πυλώνας

Ο Γιώργος Μαραγκός προτάσσει τις επενδύσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία, κυρίως για την οικονομική ανάταξη του νησιού, κάθε δήμου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Αυτό που επιδιώκει, προσελκύοντας επενδυτές και φέροντας τα διεθνή funds στην καρδιά των Κυκλάδων, είναι η Σύρος να καταστεί ως ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει την αξιοποίηση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, την ωρίμανση επενδύσεων σε στρατηγικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και τη μόχλευση δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων. Έτσι, λοιπόν, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει ξεκινήσει την οργάνωση και λειτουργία του Μηχανισμού Ενθάρρυνσης & Υποστήριξης των Επενδύσεων & της Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας (Syros Investment & Innovation Facilitation Mechanism). Το σχετικό έργο έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού του Νοτίου Αιγαίου και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έχει διάρκεια 24 μηνών, όμως πρόθεση του Δήμου είναι να δημιουργήσει έναν μόνιμο μηχανισμό προσέλκυσης επενδύσεων στο νησί, με όλα τα προφανή οφέλη που αυτός θα έχει για την τοπική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες γενικότερα.

Στόχος του Μηχανισμού είναι η ενθάρρυνση και υποστήριξη των επενδύσεων και η ανάδειξη καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης σε τομείς που το νησί της Σύρου διαθέτει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως ο Τουρισμός, το Ναυπηγείο, η Αξιοποίηση Ακινήτων, η Τεχνολογία, οι Υποδομές και οι Κατασκευές και η αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος. Οι τομείς αυτοί μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Σύρου για τα επόμενα χρόνια, εφόσον αξιοποιηθούν επιχειρηματικά, πάντα με σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις και με γνώμονα τη συνολική ανάπτυξη του τόπου. Στο πλαίσιο του έργου, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προκαταρκτικές επαφές με αναγνωρισμένα διεθνή funds και venture capitals από το εξωτερικό, τα οποία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στήριξης της καινοτομικής επιχειρηματικότητας, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν ανάλογες συναντήσεις και σε επιλεγμένες χώρες του εξωτερικού».

Το στρατόπεδο «Ζαφείρη» & το ναυπηγείο της Σύρου

Δύο έργα πνοής για το νησί, με επενδυτική στόχευση είναι τόσο το στρατόπεδο της Σύρου, όσο και το ναυπηγείο, η επαναλειτουργία του οποίου κάνει όλους τους Συριανούς πολύ χαρούμενους.

Όσον αφορά στο στρατόπεδο, ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα για τη φιλοξενία προσφύγων, αλλά η αξιοποίησή του αποτελεί στοίχημα για τους διοικούντες.

«Τον Μάιο του 2016 υπογράψαμε στην Σύρο με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ένα Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας, προκειμένου ο Δήμος, έχοντας την αποκλειστική αρμοδιότητα, να συντάξει και να υποβάλει μια αναλυτική πρόταση αξιοποίησης με βάση το όραμά μας για την ανάπτυξη της Σύρου. Μια πρόταση επενδυτικής αξιοποίησης, η οποία θα προκαλούσε το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα δημιουργούσε ωφέλειες τόσο για τον Δήμο και για την τοπική οικονομία και κοινωνία, όσο και για τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες παραμένουν ο ιδιοκτήτης της έκτασης. Η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε επισήμως στο Επιμελητήριο Κυκλάδων την 5/2/2018, προέβλεπε την τουριστική αξιοποίηση με τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου και 5άστερων ξενοδοχειακών υποδομών, τη δημιουργία χώρων πράσινου και αναψυχής και τη διάθεση χώρου για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στην Σύρο», επισημαίνει ο δήμαρχος.

Το ναυπηγείο της Σύρου αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και μεγάλο στοίχημα όχι μόνο για την Σύρο αλλά και την εθνική οικονομία.

«Οι πρόσφατες πολύ θετικές εξελίξεις, με τη δικαστική επικύρωση της αίτησης συμφωνίας εξυγίανσης και την αλλαγή ιδιοκτησίας στο ιστορικό ναυπηγείο μας, μας έχουν κάνει όλους χαρούμενους και παράλληλα πολύ αισιόδοξους για την οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική του νησιού μας. Η ναυπηγοεπισκευή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν από τους κλάδους αιχμής στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για την ανάπτυξη ενός στέρεου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου. Πολύ δε περισσότερο όταν, λόγω της θέσης μας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της θέσης του νησιού μας στο κέντρο του Αιγαίου, με ένα σύγχρονο, μεγάλο και ασφαλές λιμάνι, υπεισέρχονται στην εξίσωση πέραν των επιχειρηματικών και γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές παράμετροι.

Είναι πολύ σημαντικό να διαπιστώνουμε ότι υπάρχει συνάφεια λόγων και έργων από τη νέα ιδιοκτησία, δεδομένου ότι ήδη το ναυπηγείο έχει υιοθετήσει και χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες, με γνώμονα την περιβαλλοντική συμμόρφωσή του, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ενώ με βάση το υποβληθέν business plan, έχουν δημιουργηθεί 500 θέσεις πλήρους απασχόλησης με αυξητική τάση για το επόμενο χρονικό διάστημα, παράλληλα βέβαια με τις επενδύσεις τεχνολογικού εξοπλισμού που ήδη πραγματοποιεί και πρόκειται να πραγματοποιήσει στο άμεσο μέλλον.

Οι θετικές εξελίξεις στο ναυπηγείο πιστώνονται αναμφίβολα, πρωτίστως και κυρίως, στην ελληνοαμερικανική εταιρεία ONEX και τον Προέδρο της κ. Πάνο Ξενοκώστα, ο οποίος πίστεψε απροσχημάτιστα στις προοπτικές του ναυπηγείου μας και αποφάσισε να επενδύσει μεγάλα ποσά, προκειμένου να το καταστήσει ξανά βιώσιμο και ανταγωνιστικό. Όμως, εξίσου σημαντική συμβολή έχουν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρά τις δύσκολες και εξαντλητικές συνθήκες που βίωσαν τα τελευταία χρόνια, παρέμειναν ενωμένοι και ανέλαβαν γόνιμες και σημαντικές πρωτοβουλίες με την κυβέρνηση, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Υπό την έννοια αυτή, νιώθω την ανάγκη να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ, ιδιαιτέρως μάλιστα τη διοίκηση του εργοστασιακού σωματείου. Τόσο ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Χατζαντώνης όσο και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μάρκος Ρηγούτσος έκαναν πραγματικά σπουδαία δουλειά!»

«Το Πανεπιστήμιο σημαίνει για εμάς εξωστρέφεια»

Προς το τέλος της συνέντευξης αφήσαμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Σύρο και οι εξελίξεις είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστες. «Η δημιουργία του καινούργιου τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο νησί μας, μετά την από 18/10/2018 Ομόφωνη Απόφαση της Συγκλήτου, και η παραχώρηση νέων δημοτικών ακινήτων για την κάλυψη των αυξημένων στεγαστικών αναγκών του, μας βρίσκουν πιο αποφασιστικούς από ποτέ να στηρίξουμε την ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων δικαιούται και αξίζει ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο, το οποίο να συνδέεται με την τοπική αγορά εργασίας και το ναυπηγείο μας. Πέρα από χρήματα που θα έρθουν στον τόπο μας από τους φοιτητές, για εμάς το Πανεπιστήμιο είναι εσωστρέφεια. Έρχονται νέοι άνθρωποι από κάθε μεριά της Ελλάδας, έρχεται νέα κουλτούρα που βοηθά στην ανάπτυξη του τόπου μας». 

Για τον Γιώργο Μαραγκό η Σύρος είναι ο Μάρκος Βαμβακάρης, η νεοκλασική Ερμούπολη με τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα, η μαγεία και η αύρα του Αιγαίου και η αρμονία στη συνύπαρξη Ορθόδοξων και Καθολικών. Είναι απλά ο τόπος του και αυτό που θέλει να κάνει είναι όλα όσα έχει στο μυαλό του να τα σχεδιάσει με μολύβι και χαρτί, οδηγώντας τα στην υλοποίηση.

Σε αυτό, ομολογεί ο ίδιος, έχει βρει τέσσερα (και κάτι) χρόνια τώρα πολλούς συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους, νιώθοντας την ανάγκη να τους ευχαριστήσει όλους.

Send this to a friend