Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Γεωργία Ζεμπιλιάδου στο TheCaller: Το brain drain στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι προτεραιότητες, η επόμενη ημέρα

Μητέρα, γιαγιά, επαγγελματίας, αιρετή. Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ανάμεσα σε όλους τους άλλους ρόλους της ζωής της, επιλέγει να θέσει εαυτόν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όντας υποψήφια (και) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Μητέρα, γιαγιά, επαγγελματίας, αιρετή. Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ανάμεσα σε όλους τους άλλους ρόλους της ζωής της, επιλέγει να θέσει εαυτόν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όντας υποψήφια (και) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

ΓΡΑΦΕΙ Η Τόνια Ζαραβέλα

Το βιογραφικό της «βαρύ». Δεν είναι μόνο η μακρά εμπειρία της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η δυναμική παρουσία της ως Ειδική Γραμματέας του ΕΣΠΑ... Είναι και η θέση που κράτησε επί πολλά χρόνια στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Πάλεψε μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο αυτοδιοικητικό, επαγγελματικό και πολιτικό περιβάλλον και μπήκε μπροστά, εμπνεύοντας και άλλες μητέρες και άλλες γυναίκες να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Σήμερα, διατρέχοντας απ' άκρη σ' άκρη την Δυτική Μακεδονία, η Γεωργία Ζεμπιλιάδου δίνει την προεκλογική της μάχη για την διεκδίκηση της Περιφέρειας. Μένει για λίγο μακριά από τα παιδιά της και τα λατρεμένα της εγγόνια και τρέχει σε όλους εκείνους που της ζητούν να ακούσουν τις προτάσεις της

Το brain drain στην Δυτική Μακεδονία και ο γιος της που έφυγε στο εξωτερικό

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου μοιράζεται μαζί με τις υπόλοιπες μανάδες της Δυτικής Μακεδονίας το ίδιο άγχος, την ίδια στεναχώρια, τις ίδιες αγωνίες. Μαζί με αυτές είδε και εκείνη το παιδί της να φεύγει αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό, εξαιτίας των υψηλών δεικτών ανεργίας στην Περιφέρεια. «Είναι ευθύνη ο άλλος να σε εμπιστεύεσαι και να ακουμπούν επάνω σου το πρόβλημά τους. Αυτήν την φορά τους ακούω να λένε: «ας δοκιμάσουμε να ανέβει μία γυναίκα σε αυτό το πόστο». Έχω κι εγώ ένα παιδί που έχει φύγει στο εξωτερικό. Είναι πολιτικός μηχανικός, δουλεύει στο εξωτερικό και λέω ότι θέλω να αγωνιστώ να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να γυρίσουν τα παιδιά μας και να μην φύγουν άλλα παιδιά για το εξωτερικό. Στεγνώνει η ζωή μας, όταν φεύγουν τα παιδιά μας». 

Οι αγωνίες, όμως, των γονιών δεν σταματούν εκεί. Οι συζητήσεις με μητέρες παιδιών που αντιμετωπίζουν αναπηρίες έχουν βοηθήσει την Γεωργία Ζεμπιλιάδου και την ομάδα της να χαράξουν την κοινωνική τους πολιτική με βάση τις πραγματικές ανάγκες, έχοντας για παράδειγμα προς αποφυγήν τα Λεχαινά. «Συναντώ μητέρες που σκέφτονται τι θα γίνουν τα παιδιά τους, αν εκείνες φύγουν από τη ζωή». 

«Ζητούν οι νέοι άνθρωποι να τους μιλήσουμε»

Η εμπειρία των αυτοδιοικητικών εκλογών για την υποψήφια Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας είναι εμπειρία ζωής και μία τεράστια ευθύνη έναντι των ανθρώπων που συνταντά ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό. «Πηγαίνουμε περιοδείες και οι νέοι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να φύγουν στο εξωτερικό ζητούν να μας ακούσουν, να ακούσουν τις προτάσεις μας. Οι πολίτες όταν καταλάβουν ότι αυτό που τους λες δεν είναι ξύλινος λόγος, τότε θα κάτσει να σε ακούσει προσεκτικά. Μου δίνουν το κουράγιο όλες αυτές οι συζητήσεις. Είναι ένας πλούτος που θα κουβαλάω μέσα μου, για να καταφέρω να συγκεράσω τα προβλήματα με τις λύσεις». 

Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο ρόλος της Περιφέρειας

Στις περιοδείες της ανά τόπους, η Γεωργία Ζεμπιλιάδου αφουγκράζεται τις αγωνίες των πολιτών και για την Συμφωνία των Πρεσπών, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε προκαλέσει βαρύ κλίμα στην Βόρεια Ελλάδα. «Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά τη θέση έχει πάρει ο καθένας μας. Αυτό που εμένα μου πιστώνουν είναι αυτό που τους διαβεβαίωσα. Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω καλά το Ενωσιακό Δίκαιο και επειδή ενδέχεται να προκύψουν σοβαρά προβλήματα, σε ό,τι αφορά τα προϊόντα μας τα ΠΟΠ και σε ό,τι αφορά τα εμπορικά μας σήματα, εμείς ως Περιφερειακή Αρχή δεν θα αφήσουμε να υπάρξει οποιαδήποτε επίπτωση σε καμία επιχείρηση της Περιφέρειάς μας. Σίγουρα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε μία υποδομή να παρακολουθούμε την εφαρμογή της Συμφωνίας. Δε θα μπούμε στην διαδικασία να χωρίσουμε τους ανθρώπους σε πατριώτες ή μη. Εμείς ερχόμαστε να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε». 

Οι τρεις βασικές προτεραιότητες για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Για την Γεωργία Ζεμπιλιάδου οι προτεραιότητες είναι τρεις, με πρώτη και κύρια να πέσει χρήμα στην τοπική οικονομία. «Πρώτη προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε αυτούς που παράγουν πλούτο. Είναι αυτοί που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ και έχουν μείνει αβοήθητοι, έχοντας κάνει επενδύσεις εκατομμυρίων. Δεύτερη προτεραιότητα να στηρίξουμε τους νέους, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Εμείς μιλάμε για το πρόγραμμα «Σώστε τους νέους». Ένα περιφερειακό σχέδιο που θα ωριμάσουμε, θα τεκμηριώσουμε και θα υποβάλλουμε στο σχέδιο Γιούνκερ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα ευρύ φάσμα μεγάλων επενδύσεων, που θα συγκρατήσει τους νέους. Τρίτη προτεραιότητα, να γίνουν οι μεγάλες υποδομές στην Δυτική Μακεδονία. Δύο οδικοί άξονες περνάνε από εδώ και μας συνδέουν με την Βόρεια Ευρώπη. Είναι καθοριστικοί για την εξωστρέφεια της περιφέρειας. Τέλος να υπάρξει γη για τα 32 προϊόντα που έχει η Περιφέρεια». 

Η Περιφέρεια έχασε μέσα σε δύο χρόνια το 14,5% του ΑΕΠ της

Με την εμπειρία στην γραμματεία του ΕΣΠΑ, η Γεωργία Ζεμπιλιάδου μίλησε στο TheCaller για τα ανησυχητικά οικονομικά δεδομένα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που την κάνουν να πει ότι η προηγούμενη 5ετία υπήρξε χαμένη.«Μέσα σε δύο χρόνια η περιφέρεια έχασε το 14,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το νούμερο είναι τρομακτικό. 617 εκατ. ευρώ χάθηκαν από μία οικονομία. Η Περιφέρεια είναι τελευταία σε απορρόφηση από το ΕΣΠΑ. Είναι μία κατάσταση που θα πρέπει να αντιστραφεί, γιατί οι εξελίξεις είναι tτραγικές. Μπορούμε να ανατρέψουμε τα δεδομένα αυτά μέσα από το ΕΣΠΑ και το σχέδιο Γιούνκερ». 

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου παίζει δυνατά και δηλώνει έτοιμη να δώσει την πιο μεγάλη μάχη της στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Send this to a friend