Αθήνα

9 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Δύσκολες ώρες για την Καίτη Γκρέυ: Δεν της έχουν πει ότι πέθανε ο γιος της

CALLER'S CHOICE

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: Απαντά για τις παραδοσιακές φορεσιές που φόρεσε – Ο ντουλαμάς, το πιρπιρί και το Ταμείο Ανάκαμψης

H Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με άρθρο της στην «Καθημερινή της Κυριακής» εκφράζει την ικανοποίησή της για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης δέσμης δράσεων οι οποίες θα ενισχύσουν την ελληνική χειροτεχνία και άλλες εκφάνσεις της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναφέρεται και στην παρουσία της στις εκδηλώσεις πριν αλλά και μετά την 25η Μαρτίου με παραδοσιακές φορεσιές, τονίζοντας ότι «στο πλαίσιο της παρουσίας μου ως προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, συνειδητά επιλέξαμε να συνδυάσω σύγχρονα και παραδοσιακά ενδύματα. Όχι για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά για να φέρουμε στο προσκήνιο αυτή την παραγκωνισμένη, πολλές φορές, πτυχή της διαδρομής μας. Μια πτυχή που, εκτός όλων των άλλων, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και να αποτελέσει πηγή εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τις περίπου 15.000 μικρές επιχειρήσεις που ασχολούνται αυτή τη στιγμή με την ελληνική χειροτεχνία».

Ολόκληρο το άρθρο της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στην «Καθημερινή»:

Ο ντουλαμάς, το πιρπιρί και το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε κάθε τόπο της Ελλάδας, υπάρχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας, που με την πρώτη ευκαιρία ντύνονται με τις παραδοσιακές τους φορεσιές. Είναι φτιαγμένες σήμερα, με κόπο, γνώση και μεράκι, από σπουδαίους τεχνίτες, που στα χέρια τους βρίσκεται σωρευμένη τέχνη αιώνων. Και οι άνθρωποι τις φοράνε με χαρά και περηφάνια. Είναι το νήμα που τους συνδέει με τις προηγούμενες γενιές. Αυτό έγινε και σε όλα τα μέρη που επισκεφτήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.  

Ένα επετειακό έτος φορτωμένο με τόσους συμβολισμούς όσο το εφετινό, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αναλογιστούμε με φρέσκια ματιά ποιοι είμαστε. Να κοιτάξουμε με ειλικρίνεια και θάρρος τη διαδρομή μας και να δούμε τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την ταυτότητα μας και μας έδωσαν υπόσταση, διάρκεια και συνέχεια.

Όταν μιλάμε για τα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας, συνήθως σκεπτόμαστε μονάχα ιστορικά ορόσημα και εμβληματικές προσωπικότητες. Την ιστορία του τόπου μας, όμως, την αφηγείται και η καθημερινή ζωή. Οι παραδοσιακές τέχνες, τα τραγούδια, οι χοροί, οι τοπικές κουζίνες που συνθέτουν μια μοναδική λαϊκή κληρονομιά.

Πολλά στοιχεία αυτού του πλούτου κληροδοτήθηκαν σε όλους μας από την οικογένεια μας·  μέσα από τα κειμήλια που περνούν από γενιά σε γενιά, μέσα από τα ήθη και τα έθιμα με τα οποία γαλουχηθήκαμε. Στις περιοδείες που κάναμε σε όλη την Ελλάδα με την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, είχαμε την τύχη να ανακαλύψουμε ακόμη περισσότερα, όταν γνωρίσαμε τους ανθρώπους —τις υφάντρες, τις κεντήστρες, τους τεχνίτες, τους αργυροχρυσοχόους— που με πείσμα επιμένουν να διατηρούν ζωντανό τον σπουδαίο λαϊκό μας πολιτισμό.

Για τις εκδηλώσεις πριν και μετά την 25η Μαρτίου, στο πλαίσιο της παρουσίας μου ως Προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, συνειδητά επιλέξαμε να συνδυάσω σύγχρονα και παραδοσιακά ενδύματα. Όχι για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά για να φέρουμε στο προσκήνιο αυτή την παραγκωνισμένη, πολλές φορές, πτυχή της διαδρομής μας. Μια πτυχή που, εκτός όλων των άλλων, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και να αποτελέσει πηγή εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τις περίπου 15.000 μικρές επιχειρήσεις που ασχολούνται αυτή τη στιγμή με την ελληνική χειροτεχνία.

Στα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, ένας από τους στόχους μας στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021” είναι, ακριβώς, να ανοίξουμε μια συζήτηση για τον ανεκτίμητο λαϊκό μας πολιτισμό. Όχι ως μουσειακό είδος χρήσιμο για τη μελέτη του παρελθόντος, αλλά ως πηγή έμπνευσης, δημιουργικότητας και εξωστρέφειας για το μέλλον.

Οι δυνατότητες που μας προσφέρονται είναι πολλές. Η παραδοσιακή διατροφή, η υφαντουργία, η κοσμηματοποιία, η παραγωγή μαλλιού και μεταξιού, η ταπητουργία δεν είναι μόνο κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας, αφού δίνουν αριστουργήματα εδώ και αιώνες. Μπορούν να γίνουν το πεδίο δραστηριότητας σύγχρονων δυναμικών επιχειρήσεων, που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας, θα υποστηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και θα ενισχύουν την εθνική οικονομία.

Η επιστροφή στην παράδοση μπορεί επίσης να σημαίνει παράλληλα και επιστροφή σε βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής, αναβίωση παραδοσιακών τεχνικών και τεχνοτροπιών και μπόλιασμα τους με σύγχρονα ρεύματα για την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων.

Στο μέτρο των δυνατοτήτων της, η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά από κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, δύο σημαντικές προτάσεις που υπέβαλαν προς την Επιτροπή ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφορούν την ανάδειξη της υφαντικής τέχνης και βρίσκονται στο τελικό στάδιο υποβολής στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών με στόχο την χρηματοδότησή τους.

Η πρώτη αφορά στην ψηφιοποίηση, στην ανάδειξη και στην αξιοποίηση των δύο μοναδικών συλλογών υφαντών και κεντημάτων του 19ου και του 20ου αιώνα του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας. Το υλικό αυτό, με εξαιρετικό καλλιτεχνικό, ιστορικό, λαογραφικό, αλλά και οικονομικό ενδιαφέρον, θα είναι διαθέσιμο τόσο στους ειδικούς προς αξιοποίηση για επιστημονικούς και ερευνητικούς σκοπούς, όσο και στο ευρύτερο κοινό για την αναπαραγωγή του σε σύγχρονες προσπάθειες κατασκευής υφαντών και εργοχείρων.

Η δεύτερη πρόταση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πολυχώρου στο χωριό Γεράκι στο Δήμο Ευρώτα Λακωνίας, με αντικείμενο την προβολή της ξακουστής υφαντικής τέχνης του χωριού. Παράλληλα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εγκρίνει χρηματοδότηση για την αγορά όρθιων αργαλειών και την διεξαγωγή σεμιναρίων από παλιές υφάντρες σε ενδιαφερόμενους να μάθουν την τεχνική. Σημειώνεται ότι η τέχνη της υφαντικής του Γερακίου είναι υποψήφια για ένταξη στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Αλλά και στο πλαίσιο του διεθνούς Forum η “Ελλάδα το 2040”, μιας από τις τέσσερις εμβληματικές δράσεις της Επιτροπής με στόχο τη χαρτογράφηση των μελλοντικών ευκαιριών και προκλήσεων για τη χώρα, η ανάδειξη και αξιοποίηση της λαϊκής παράδοσης θα έχει ξεχωριστή θέση.

Για τον λόγο αυτό, θέλω να εκφράσω, εκ μέρους της Επιτροπής, τη χαρά και την ικανοποίηση μας για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης δέσμης δράσεων οι οποίες θα ενισχύσουν την ελληνική χειροτεχνία και άλλες εκφάνσεις της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αρχής γενομένης από τη χαρτογράφηση των τεχνιτών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής.

Στις απαρχές του τρίτου αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας, ο ελληνικός λαϊκός πολιτισμός μπορεί να βγει στην επιφάνεια, να αναγεννηθεί και να γίνει στοιχείο της αυτογνωσίας μας αλλά και όχημα προόδου.

Ροή Ειδήσεων

01/12/2021 | 23:50

Λοβέρδος: Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί πρέπει να είναι βουλευτής – Θα αξιοποιηθούν πρόσωπα που αδικήθηκαν

01/12/2021 | 23:40

ΗΠΑ: Κτηνωδία από αστυνομικό που σκότωσε με 9 σφαίρες 61χρονο σε αναπηρικό αμαξίδιο (vid)

01/12/2021 | 23:23

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Ντέρμπι» για δυο και μεγάλη συμμετοχή προεξοφλούν οι στοιχηματικές εταιρείες

01/12/2021 | 23:04

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Θα ξαναβαπτιστώ για τρίτη φορά – Οι κουμπάροι μας είναι παλαιοημερολογίτες

01/12/2021 | 22:49

Ο Γιώργος Τράγκας σε καραντίνα με τη σύζυγό του: «Χορεύω τανγκό με τον COVID-19 που γελάει με τα πρόστιμα»

01/12/2021 | 22:37

GNTM: Παίκτρια «γκρεμίζει» το Διαδίκτυο φορώντας μόνο… παντελόνι (ΕΙΚΟΝΑ)

01/12/2021 | 22:37

Καστανίδης: Το στοίχημα στις 5 και 12 Δεκέμβρη είναι αν οι πολίτες θα επιβάλλουν την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ ή εξωθεσμικά κέντρα θα ελέγξουν την ηγεσία

01/12/2021 | 22:21

Ανδρουλάκης: Το δίλημμα είναι ανανέωση και αναγέννηση ή ανακύκλωση και μία από τα ίδια

01/12/2021 | 22:21

Θεσσαλονίκη: Σοβαρός τραυματισμός ενός άντρα από εμπορική αμαξοστοιχία

01/12/2021 | 22:02

Βανδή-Μπισμπίκης: Οι φωτογραφίες από την πρώτη κοινή φωτογραφία τους που ποζάρουν αγκαλιά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

01/12/2021 | 21:53

Έβρος: 17 Τούρκοι προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα – Λένε ότι είναι φυγάδες και ζητάνε άσυλο

01/12/2021 | 21:47

Κορονοϊός: Ήπιες οι περισσότερες μολύνσεις από τη μετάλλαξη «Όμικρον», σύμφωνα με αξιωματούχο του ΠΟΥ-Τι γίνεται με τα εμβόλια

01/12/2021 | 21:40

Άλεκ Μπάλντουιν στον Τζορτζ Στεφανόπουλος: «Δεν τράβηξα τη σκανδάλη, πάω το μυαλό μου πίσω, σκέφτομαι… »

01/12/2021 | 21:32

Πάνος Βλάχος: Θέλω να μείνω μακριά από το μαδομ@@ι και τον διχασμό (vid)

01/12/2021 | 21:29

Κόνι Μεταξά: Ο Μάριος Καπότσης πήγε μαζί με τον Λευτέρη Πανταζή να της αγοράσουν δακτυλίδι
Παρθένα Κουτμερίδου: «Ο σύζυγός της είναι φανατικός αντιεμβολιαστής – Ο πνευματικός της τόν υποκίνησε», λέει ο γυναικολόγος της
O Δοξιάδης υπερασπίζεται τον Κασιμάτη: «Το σχόλιό του για την Γεννηματά ήταν η ωμή αλήθεια»
Λοβέρδος στο TheCaller: Θα δώσω τέλος στα «βαφτίσια»–Στις 5 Δεκεμβρίου επιστρέφουμε με το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα
Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS: Οι νέες μολύνσεις HIV έχουν μειωθεί κατά 52% και οι θάνατοι κατά 64%
Κορονοϊός: «Ήμουν πεθαμένος και γύρισα»-49χρονος γιατρός χωρίς υποκείμενο νόσημα ταλαιπωρήθηκε για 5 μήνες
Κορονοϊός – Καπραβέλος: Να αποκλειστούν από παντού οι ανεμβολίαστοι – Έπρεπε να έχουν κλείσει τα σχολεία