Αθήνα

27 oC

αίθριος καιρός

Γιορτές και ποτό πάνε μαζί-Πόσο μπορείτε να πιείτε για να μην ξεπεράσετε τα όρια!

Γιορτές και ποτό πάνε μαζί-Πόσο μπορείτε να πιείτε για να μην ξεπεράσετε τα όρια!

Προειδοποίηση για την κατανάλωση αλκοόλ σε όσους πιάνουν τιμόνι αυτές τις γιορτινές μέρες απευθύνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρη Λέων, «αρκετοί οδηγοί παρασύρονται και πίνουν ένα παραπάνω ποτηράκι αλκοόλ, κάτι που πολλές φορές οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα.

Στην Ελλάδα, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν, σύμφωνα με τα στατιστικά, την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.

[adsense]

Όπως ορίζει ο νόμος το όριο για το αλκοόλ στο αίμα του οδηγού είναι το 0,50% g/l. Το όριο αυτά αναφέρονται στο αίμα, δηλαδή όταν ο οδηγός οδηγείται στο νοσοκομείο και πραγματοποιείται αιμοληψία. Το όριο στον εκπνεόμενο αέρα κατά τη χρήση της ηλεκτρονικής συσκευής - αλκοτέστ είναι στη χώρα μας 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Πόσο εύκολα φτάνει κανείς στο όριο

Πόσο εύκολα όμως φτάνει κάποιος στο όριο και πότε το ξεπερνάει…; Τη συγκέντρωση των 0,50 gr/l στο αίμα, μπορεί κάποιος να τη φτάσει με κατανάλωση:

·         490 ml μπύρας,

·         200 ml κρασιού,

·         60 ml ούζου,

·         55 ml ουίσκι ή βότκας.

Send this to a friend