Αθήνα

25 oC

σποραδικές νεφώσεις

Greenpeace εναντίον Τσίπρα: "Αλέξη θυμάσαι;"

Greenpeace εναντίον Τσίπρα: "Αλέξη θυμάσαι;"

Η Greenpeace Ελλάδος κατακεραυνώνει την τοποθέτησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα, που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Με 2 άρθρα που έχουν τίτλο «Λες να το θυμάται;» και "Ζητείται προοδευτικό στίγμα" η Greenpeace υπενθυμίζει σε όλους μας, όταν ο Αλέξης Τσίπρας το 2008 ςπισκέφθηκε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το πλοίο της Greenpeace, Rainbow Warrior, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση καλεί τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του τη Δευτέρα στο Παρίσι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, να εκμεταλλευτεί την ιστορική ευκαιρία και να πάρει θέση ανοικτά κατά του λιθάνθρακα και των βρώμικων καυσίμων.

Οι φωτογραφίες που ανέσυρε από το αρχείο της η Greenpeace, δείχνουν τον πρωθυπουργό χαρούμενο να επισκέπτεται το εμβληματικό πλοίο της οργάνωσης φορώντας μπολουζάκι με το μήνυμα «Quit Coal» - «Εγκαταλείψτε τον Άνθρακα».

Όπως σημειώνει η Greenpeace, ο σημερινός πρωθυπουργός με δηλώσεις του τότε είχε ταχθεί κατά του άνθρακα και στη συνέντευξη Τύπου που είχε πραγματοποιηθεί αλλά και αργότερα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια από τότε πολλά έχουν αλλάξει, πόσο μάλλον η στάση του απέναντι στην κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και στην προώθηση πολιτικών για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και της εξοικονόμησης.

Διαβάστε αναλυτικά το χθεσινό άρθρο:

Όταν ρωτήθηκε γιατί θεωρεί τόσο σημαντικό να σχηματίσει μία κυβέρνηση με ίση εκπροσώπηση μεταξύ αντρών και γυναικών, απάντησε "επειδή είναι 2015". Αυτός είναι ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, ο οποίος εκλέχθηκε μόλις πριν λίγες εβδομάδες και φρόντισε έτσι να δώσει το προοδευτικό του στίγμα από την πρώτη μέρα της θητείας του.

Ο Trudeau έχει σημειολογικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι προέρχεται από πολιτική οικογένεια (τόσο ο πατέρας όσο και ο παππούς του διατέλεσαν πρωθυπουργοί του Καναδά) έχει σημαντικές ομοιότητες με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι και οι δύο εξαιρετικά νέοι, καλούνται να διαχειριστούν τεράστια οικονομικά προβλήματα και διαδέχονται στην εξουσία συντηρητικές κυβερνήσεις οι οποίες έβρισκαν ανέκαθεν στήριξη στην εγχώρια βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Και οι δύο προβάλλονται ως προοδευτικοί. Το προοδευτικό στίγμα του Καναδού πρωθυπουργού έχει γίνει ορατό σε λιγότερο από ένα μήνα. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ακόμα ψάχνουμε το στίγμα του Έλληνα ομολόγου του.

Η αντίθεση αυτή έγινε ιδιαίτερα αισθητή χθες στην παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, κατά τις εναρκτήριες ομιλίες των πολιτικών ηγετών. Ο κ. Τrudeau με μία ταπεινή τοποθέτηση 5 σημείων, δεσμεύτηκε ότι ο Καναδάς θα ενεργήσει στη βάση των επιστημονικών δεδομένων και υποδείξεων, θα υλοποιήσει πολιτικές μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (συμπεριλαμβανομένου του συστήματος εμπορίας ρύπων), θα συνεργαστεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις αυτόχθονες κοινότητες του Καναδά, θα υποστηρίξει τα αναπτυσσόμενα κράτη και ίσως το σημαντικότερο, θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή ως μία ευκαιρία για ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας κατάφερε σε μία τοποθέτηση 453 λέξεων να μην αναφέρει ποτέ τις λέξεις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας. Κατήγγειλε τον καπιταλισμό και τον νεοφιλελευθερισμό και αρκέστηκε σε διαπιστώσεις και γενικές τοποθετήσεις, οι οποίες έγιναν συγκεκριμένες μόνο σε ένα σημείο: την υπεράσπιση της πάγιας θέσης των Ελλήνων εφοπλιστών να μην ρυθμίζονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ), δηλαδή από τους ίδιους τους εφοπλιστές. Ειρωνικά λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε στηλιτεύσει τη μεγιστοποίηση του κέρδους ως κριτηρίου που υπαγορεύει πολιτικές αποφάσεις.

"Ο Καναδάς επέστρεψε" είπε ο κ. Trudeau στο κλείσιμο της ομιλίας του, δείχνοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά, όχι μόνο από πού έρχεται η χώρα του, αλλά και προς τα πού θέλει να τη στρέψει. Αν ο πρωθυπουργός του Καναδά όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορούν να συγκρουστούν με το λόμπι των ορυκτών καυσίμων, με πολυεθνικούς κολοσσούς και πανίσχυρους πολιτικούς αντιπάλους, τότε σίγουρα μπορούμε να ζητούμε το ίδιο από τον δικό μας ηγέτη. Άλλωστε δεν υπάρχει καμία μνημονιακή υποχρέωση που να του το απαγορεύει. Δυστυχώς όμως, η Ελλάδα παραμένει χαμένη και αποπροσανατολισμένη, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στην ομιλία του κ. Τσίπρα. Εν έτει 2015, τα εύκολα συνθήματα περασμένων δεκαετιών ούτε ορίζουν ούτε προσδίδουν προοδευτικότητα σε κάποιον. Τα έργα το κάνουν αυτό. Ο προοδευτικός χώρος έχει πάψει  να είναι το προνομιακό πεδίο του κ. Τσίπρα, οι διεθνείς εξελίξεις άλλωστε το αποδεικνύουν αυτό περίτρανα. Όσο δεν βρίσκει όμως αυτό το προοδευτικό στίγμα που της λείπει η χώρα, τόσο βαθαίνει το χάσμα και οι κοινωνικές ανισότητες. Έτσι γίνεται πάντα όταν μπαίνουν τα κέρδη πάνω από τους πολίτες και όχι το αντίστροφο.

Ακόμα και την τελευταία στιγμή, οι πολίτες μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά ασκώντας πίεση στην κυβέρνησή μας. Καλούμε τον Έλληνα πρωθυπουργό να ανακοινώσει πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση 1.000.000 κτιρίων που θα περιλαμβάνει τη δωρεάν τοποθέτηση φωτοβολταϊκών από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά.

Δημήτρης Ιμπραήμ, διευθυντής εκστρατειών στην Greenpeace

(Πηγή: greenpeace)

Send this to a friend