• Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου
  • 15:17

Αθήνα

14 oC

αραιές νεφώσεις

H ελληνοκύπρια που ξεσκέπασε τεράστιο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας: Οι απειλές και η επιθυμία της να πεταχτεί η στάχτη της στην Αμμόχωστο

Mια συγκλονιστική συνέντευξη παραχώρησε στο WEB TV του TheCaller και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Αρβανίτη η συγγραφέας και «κυνηγός εικόνων» Τασούλα Χατζητοφή, με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη με τίτλο «Η κυνηγός εικόνων – Χατζητοφή Τασούλα».

Mια συγκλονιστική συνέντευξη παραχώρησε στο WEB TV του TheCaller και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Αρβανίτη η συγγραφέας και «κυνηγός εικόνων» Τασούλα Χατζητοφή, με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη με τίτλο «Η κυνηγός εικόνων – Χατζητοφή Τασούλα».

Η Τασούλα Χατζητοφή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο της Κύπρου και κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, εγκατέλειψε το σπίτι της μαζί με την οικογένεια της και εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία ως πρόσφυγας. Όπως μας ανέφερε, άρχισε τον ακτιβισμό από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στo εξωτερικό. Έζησε τον πόλεμο και μόλις τελείωσε το σχολείο στη Λεμεσό, πήγε στην Αγγλία, όπου σπούδασε πληροφορική και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία.

"Οι γονείς μου ήταν από χωριό με τα ήθη και τις αξίες της οικογένειας. Ο πατέρας μου με πήγε στο αεροδρόμιο και μου έδωσε ένα νόμισμα, 5 σελίνια και έγραψα πάνω την ημερομηνία 14/11/1976 και μου λέει "Μαύρο μου, μελαχρινή μου, καλό ταξίδι. Μην ντροπιάσεις ποτέ την οικογένεια σου και την Κύπρο. Αυτό το νόμισμα το έχω μαζί μου από τότε", μας ανέφερε συγκινημένη και πρόσθεσε: "Κάθε ξενιτεμένος άνθρωπος νοιώθει την ευθύνη να είναι πρέσβης της χώρας του", μας ανέφερε. Σε ηλικία 27 ετών η Τασούλα Χατζητοφή διορίστηκε Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία και ξεκίνησε να διεισδύει στον υπόκοσμο της αρχαιοκαπηλίας, αναζητώντας τη χαμένη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.

Όπως μας ανέφερε: "Με επέλεξαν οι λαθρέμποροι, δεν τους επέλεξα εγώ. Πιστεύω με επέλεξαν επειδή ήμουν μικρή, άβγαλτη και πίστευαν ότι θα με ξεγελάσουν και θα κλέβουν από τον Νότο και θα πουλάνε στον Βορρά".  Όλα ξεκίνησαν όταν ορισμένοι αρχαιοκάπηλοι επιχείρησαν να της πουλήσουν έργα τέχνης που ανήκαν στην οικογένεια της. "Όταν εγώ είδα την καταστροφή μου και μας πήραν το σπίτι, ξεπούλησαν τις εκκλησιές μου, με έπιασε πανικός και ήθελα να τους σταματήσω".

Η επιχείρηση του Μονάχου

Η Τασούλα Χατζητοφή ενορχήστρωσε την επιχείρηση του Μονάχου, κατά την οποία ξεσκέπασε ένα τεράστιο κύκλωμα παράνομης διακίνησης έργων τέχνης στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα όσα μας είπε: "Στο Μόναχο βρεθήκανε 5,5 χιλιάδες θησαυροί, στην κατοχή του Τούρκοι αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν, ο οποίος ήταν ο συνδετικός κρίκος από τα κατεχόμενα στους εμπόρους τέχνης ανά τον κόσμο. Οι θησαυροί αυτοί δεν ανήκαν μόνο στην Κύπρο ήταν από διάφορες χώρες του κόσμου. Η πρώτη εκτίμηση που έκανε ο Βυζαντινολόγος Θανάσης Παπαγεωργίου ήταν ότι 350 αντικείμενα ανήκαν στην Κύπρο. Δυστυχώς όμως δεν τα πήραμε όλα πίσω". 

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν υπήρχε στιγμή που φοβήθηκε και την απείλησαν, απάντησε: "Μέχρι σήμερα με απειλούν. Είχα περιόδους που είχα ένοπλους σωματοφύλακες. Όταν πήγα στην Τουρκία είχα φύλαξη από ξένες αστυνομίες. Όταν σταμάτησα να είμαι πρόξενος έχασα την αίσθηση ότι είμαι ασφαλής. Οι έμποροι το ήξεραν και αυτό με απειλούσε. Αλλά ξεκίνησα ως ένα παιδί που ήθελε να προσφέρει στη χώρα του. Κάποια στιγμή οι έμποροι γνώριζαν ότι ήξερα αρκετά για το κύκλωμα. Οπότε ήταν απλά μια μέτρηση χρόνου, ή εγώ θα τους ξεσκέπαζα ή θα με έτρωγαν λάχανο πριν πάρει χαμπάρι ο κόσμος τι έκαναν". 

Η ιστορία της Τασούλας Χατζητοφή μοιάζει με κινηματογραφικό σενάριο και όπως μας είπε, την έχουν προσεγγίσει για να μεταφέρει το βιβλίο της στη μεγάλη οθόνη. Στην ερώτηση πού θα ήθελε να επιστρέψει στα βαθιά της γεράματα, απάντησε: "Στην Αμμόχωστο φυσικά. Είμαι από την περιοχή φάντασμα, και επισκέφτηκα την πόλη μου 45 χρόνια μετά, ωστόσο δεν κατάφερα να πάω στο σπίτι μου γιατί η περιοχή είναι κλειστή. Πρώτα ή ύστερα εγώ θα πάω στο σπίτι μου. Γιατί αν και είμαι χριστιανή ορθόδοξη είμαι και Ολλανδέζα, αγαπάω την Ολλανδία, όμως η ψυχή μου είναι στην Αμμόχωστο. Εάν δεν μπορέσω να παω θα ζητήσω από τους Ολλανδούς να με κάψουν και να πετάξουν την στάχτη μου πάνω από την Αμμόχωστο. Πρώτα ή υστερα εγώ θα πάω σπίτι μου". 

Δείτε τη συγκλονιστική συνέντευξη της Τασούλας Χατζητοφή στο thecaller web tv:

Λίγα λόγια για το βιβλίο "Η Κυνηγός Εικόνων ...Τασούλα Χατζητοφή"

H Κυνηγός Εικόνων είναι η συναρπαστική ιστορία µιας αξιοθαύµαστης γυναίκας, της Τασούλας Χατζητοφή. Έχασε τα πάντα κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, όταν καταστράφηκαν και συλήθηκαν εκατοντάδες
κυπριακές εκκλησίες και µνηµεία σε µία προσπάθεια να σβηστεί κάθε ίχνος του ελληνοκυπριακού πολιτισµού από τον τόπο. Η Τασούλα, πρόσφυγας από τότε, δε σταµάτησε την προσπάθειά της να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να αντιµετωπίσει τους «εµπόρους του Θεού», δηλαδή τον υπόκοσµο του λαθρεµπορίου τέχνης και αρχαιοτήτων.
Για να πετύχει την επιστροφή των θησαυρών στα χέρια που ανήκουν, διείσδυσε στον υπόκοσµο και αναγκάστηκε να εµπιστευτεί έναν έµπορο τέχνης, γνωστό για το διπλό παιχνίδι που παίζει. Μια περιπέτεια στον κόσµο της παράνοµης διακίνησης έργων τέχνης, που εµπνέει και καθηλώνει από την πρώτη σελίδα…

Send this to a friend