Αθήνα

33 oC

αίθριος καιρός

Η αλήθεια για το «Άγιο Φως»: Ο σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου αποκαλύπτει πως «ανάβει»

Ο Έλληνας ερευνητής Δημήτρης Αλικάκος κυκλοφορεί βιβλίο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τίτλο «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός», στο οποίο παρουσιάζονται μαρτυρίες ανθρώπων που καταρρίπτουν το «θαύμα».

Ο Έλληνας ερευνητής Δημήτρης Αλικάκος κυκλοφορεί βιβλίο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τίτλο «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός», στο οποίο παρουσιάζονται μαρτυρίες ανθρώπων που καταρρίπτουν το «θαύμα».

Μεταξύ άλλων στο βιβλίο καταγράφονται οι μαρτυρίες του σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου Ισίδωρου, του αρχιεπίσκοπου Κωνσταντίνη Αρίσταρχου και του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία του πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ':

« - Πρόσφατα παρατήρησα ότι αλλάξατε το κείμενο περί της τελετής του Αγίου Φωτός στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου και στη θέση του μπήκε ένα άλλο, που δεν κάνει πουθενά λόγο για “θαύμα”.

- Ναι, αυτό το κείμενο δεν έπρεπε να είναι εκεί, δεν γνωρίζω πώς μπήκε. – Ναι, αλλά το νέο κείμενο δεν μιλάει για θαύμα.

 – Μα το Πατριαρχείο δεν μιλάει για θαύμα! Η λέξη προέρχεται από το “θαυμάζω”. Τι σχέση μπορεί να έχει με μια ιερή τελετή;

- Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου. Αναγκαστικά, η επόμενη ερώτηση δεν μπορούσε να είναι άλλη από τη λεγόμενη «απαγορευμένη»: “Και αφού δεν είναι θαύμα, τότε πώς ανάβει το Άγιο Φως;”»

Σε άλλο σημείο ο σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου, Ισίδωρος, φέρεται να παραδέχεται πως ο ίδιος ανάβει το φως στο καντήλι.

«Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο…» «Εγώ το ανάβω…» «Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;»…

Οι αποκαλύψεις του βιβλίου προκάλεσαν την αντίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ἡ ἀπάντησις τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων εἰς τά περιεχόμενα τοῦ βιβλίου τοῦ κ. Δημητρίου Ἀλικάκου ἐπί τοῦ θέματος τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἡ δοθεῖσα ἤδη εἰς ἐκεῖνον ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας, πρό τῆς δημοσιεύσεως τοῦ βιβλίου αὐτοῦ, ὅτι «ἡ ἐπίσημος θέσις τοῦ Πατριαρχείου διά τήν τελετήν τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἐκείνη, ἡ ὁποία περιέχεται εἰς τό πρόγραμμα τῆς τελετῆς τοῦ Ἁγίου Φωτός τοῦ Μεγάλου Σαββάτου ἑκάστου ἔτους, εἰς τήν ἱστοσελίδα τοῦ Πατριαρχείου, εἰς τάς μελέτας Ἁγιοταφιτῶν Πατέρων καί δή τοῦ μακαριστοῦ Ἁγιοταφίτου Καλλίστου Μηλιαρᾶ εἰς τό περιοδικόν “Νέα Σιών” καί εἰς ὅ,τι συνάγεται ἐκ τῆς Ἁγίας Γραφῆς καί τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας».

Send this to a friend