Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κορωπί: Ανατροπή στο θρίλερ με την εξαφάνιση της 19χρονης Άρτεμις (vid)

CALLER'S CHOICE

Η χώρα χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Η κρίση των τελευταίων δέκα χρόνων, διέρρηξε ανεπιστρεπτί το ιδιόμορφο κοινωνικό συμβόλαιο που είχε επιτευχθεί, σε μεγάλο βαθμό με όχημα το πελατειακό...

 

Γράφουν οι Ντίνα Σπυροπούλου & Κώστας Νικολόπουλος

Αυτό είχε σαν συνέπεια την αποσταθεροποίηση ή και τη διάλυση των κοινωνικών συμμαχιών που είχαν επιτευχθεί με βάση αυτό.

Η αποσταθεροποίηση αυτών των κοινωνικών συμμαχιών είχε με τη σειρά της σαν αποτέλεσμα τη διάλυση των πολιτικών τους εκπροσωπήσεων που εκφράσθηκε με τον πολιτικό σεισμό στα μέσα της κρίσης, δηλαδή τη σημαντική μείωση της εκλογικής επιρροής των δυο πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής και κυρίως την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ με την ταυτόχρονη  άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διάψευση των προσδοκιών της αντιμνημονιακής υπόσχεσης που στην ουσία ήταν η φενάκη της επαναφοράς του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης, έδωσε τη χαριστική βολή στις προ κρίσης κοινωνικές συμμαχίες που προσπάθησε τότε να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της κοινωνικής βάσης και το  ρευστό πολιτικό σκηνικό που ζούμε σήμερα.

Βεβαίως αυτό δεν έχει τις ίδιες συνέπειες σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, αλλά κυρίως  στο Κέντρο και προς τα αριστερά.

Η ΝΔ στην αντιπολίτευση και ως ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα, έγινε ο υποδοχέας  των δυσαρεστημένων από την κυβερνητική πολιτική και άρχισε να αναπληρώνει σιγά – σιγά τις δυνάμεις  που είχε χάσει. Σε αυτό συνέβαλλε και η καιροσκοπική, λαϊκιστική στάση που υιοθέτησε απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ωστόσο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ γνωρίζουν ότι χωρίς πλατειές κοινωνικές συμμαχίες δε μπορούν να σταθεροποιήσουν και να διευρύνουν την επιρροή τους.

Γι αυτό  προσπαθούν να τις ξανά χτίσουν με βάση τα καινούρια δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά από την τυπική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ενώ το ΚΙΝΑΛ πελαγοδρομεί ανάμεσα σε αντιφατικές επιλογές που θολώνουν το πολιτικό του στίγμα και δυσχεραίνουν οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει για να εκπροσωπήσει ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού.

Όμως οι κοινωνικές συμμαχίες που προσπαθούν να οικοδομήσουν τα δυο μεγάλα σημερινά κόμματα δεν οδηγούν σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, στο οποίο θα αντικατοπτρίζονται σε έναν βαθμό τα συμφέροντα όλων των κοινωνικών τάξεων, αλλά αντίθετα σχηματοποιούν δυο κοινωνικά μπλοκ με αντιτιθέμενα συμφέροντα.

[the_ad id=”493520″]

Καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζουν οι οικονομικές πολιτικές που προτείνονται από τα δυο κόμματα και εφαρμόζονται ήδη από το ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ με την υπόσχεση της μείωσης της φορολογίας και των δημοσίων δαπανών προσπαθεί να απευθυνθεί κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους επιχειρηματίες και γενικότερα στην ιδιωτική οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη προσπαθεί να απευθυνθεί στους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, με τη μισθολογική και επιδοματική πολιτική του.

Όλο το προηγούμενο διάστημα μέχρι και σήμερα η διαμάχη για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν επέτρεψε να έρθουν στην επιφάνεια και να γίνουν το επίδικο της πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης, τα οικονομικά συμφέροντα των διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων. Τίποτα δεν εγγυάται ότι αυτό δε θα συμβεί στο μέλλον.

Η χώρα και η οικονομία όμως δε χρειάζονται μια τέτοια αντιπαράθεση, αλλά αντίθετα έχουν ανάγκη από ένα πολιτικό και οικονομικό σχέδιο μέσα από το οποίο οι διάφορες κοινωνικές ομάδες  θα βλέπουν το μέλλον τους θετικά, θα το υιοθετήσουν και θα το υποστηρίξουν.

Με βάση αυτό το πολιτικό σχέδιο θα διαμορφωθεί το νέο κοινωνικό συμβόλαιο και οι κοινωνικές συμμαχίες που θα το υποστηρίξουν.

Θα ενώνει και δεν θα διχάζει τους πολίτες, θα εκφράζει και θα εξισορροπεί τα συμφέροντα όλων των κοινωνικών ομάδων και τάξεων. Η διαπραγμάτευση θα γίνει ενώπιον όλων και πάνω στο τραπέζι και όχι μεταξύ του κράτους και της κάθε κοινωνικής ομάδας ξεχωριστά, όχι εις βάρος των επόμενων γενεών όπως μέχρι τώρα, αλλά με απαραίτητους όρους τη βιωσιμότητα και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας και της παραγωγικής βάσης.

Αυτό το σχέδιο πρέπει να είναι το αντικείμενο διαλόγου στη δημόσια σφαίρα, αυτό πρέπει να προτείνουν τα κόμματα και να είναι το κριτήριο για τη διαμόρφωση των κοινωνικών και των πολιτικών συμμαχιών στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 7 Μαρτίου
Ο Διονύσης Πρώιος του MasterChef πρωταγωνιστής σε ερωτική ταινία – Έδωσε τα χέρια με Σειρηνάκη
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Ψυχοσάββατο 6 Μαρτίου
Συγγνώμη από ΕΡΤ για την είδηση με το πανό υπέρ Κουφοντίνα που δήθεν ανήκε στη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ
Ανάρτηση «φωτιά» από Κοκκινόπουλο: «Ο Λιγνάδης ξεκίνησε απεργία πείνας και απαιτεί να μεταφερθεί σε φυλακές ανηλίκων».
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 5 Μαρτίου