• Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου
  • 20:56

Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην ευρωζώνη»

«Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην ευρωζώνη»

Αθεράπευτα απαισιόδοξος παραμένει ο οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν παραδίδοντας σε λίγες εβδομάδες τα ηνία του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου. Απόλυτη προτεραιότητα για το Βερολίνο η τήρηση των όρων από την Ελλάδα.

H επίσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου χθες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έγινε μέσα σε μια διαφορετική συγκυρία, όπου το προσφυγικό βρίσκεται σε έξαρση και στις δύο χώρες. Υπό αυτό το πρίσμα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ διαπιστώνει ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών έχουν ανατραπεί και ότι η καγκελάριος χρειάζεται πλέον την Ελλάδα για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Πιέσεις από το Βερολίνο για τήρηση των όρων

Η Μέρκελ χρειάζεται τον Τσίπρα για το προσφυγικό "Η Μέρκελ χρειάζεται τον Τσίπρα για το προσφυγικό"

«Από τη γερμανική οπτική γωνία αυτή η εξέλιξη δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», υποστηρίζουν οι δύο συντάκτες του άρθρου. «Η ελληνική κυβέρνηση δοκιμάζει το έδαφος για να δει πόσο μακριά μπορεί να πάει. Εξήγγειλε πρόσφατα ότι δεν επιθυμεί το ΔΝΤ ως εταίρο, μάλιστα κυκλοφορούν φήμες ότι δεν πρόκειται να εξοφλήσει την ερχόμενη εβδομάδα μια από τις δόσεις. Το ίδιο το Ταμείο θα αποφασίσει μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης. Είναι ένας ακόμη λόγος που ο Σόιμπλε πίεσε τον Τσακαλώτο να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Το Βερολίνο θέλει να κρατήσει το ΔΝΤ ανάμεσα στους θεσμούς, οτιδήποτε άλλο θα οδηγούσε σε εξέγερση τους βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης».

Η εφημερίδα καταγράφει την ανησυχία του ΔΝΤ για τη γεναιοδωρη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Αθήνα λόγω ακριβώς της προσφυγικής κρίσης. Στο ίδιο άρθρο υπογραμμίζεται μεν η καλή χημεία των δύο υπουργών, αλλά σε ένα περιβάλλον όπου τα παλαιά προβλήματα παραμένουν. «Η Αθήνα συνεχίζει να μην έχει εφαρμόσει πολλά από τα συμφωνημένα μέτρα προς μεγάλη οργή του Σόιμπλε», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών. «Τα πιο σημαντικά μέτρα είναι το ασφαλιστικό και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (…). Στο περιβάλλον των θεσμών επικρατεί σκεπτικισμός για το εάν το συνταξιοδοτικό θα αποφέρει τις απαραίτητες περικοπές δαπανών».

[adsense]

«Ιστορικό λάθος το ευρώ»

Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν επιμένει ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στο ευρώ Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν επιμένει ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στο ευρώ

Ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες που ο καθηγητής Χανς-Βέρνερ Ζιν βρίσκεται επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου δεν παύει να περιγράφει την ευρωζώνη με μελανά χρώματα και την Ελλάδα ως μαύρο πρόβατο στους κόλπους της. Μακροσκελή εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του φιλοξενεί η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα Wirtschaftswoche, στην οποία ο γερμανός καθηγητής κάνει έναν απολογισμό και επαναλαμβάνει τις γνωστές του θέσεις για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην ευρωζώνη», υποστηρίζει. «Στη χώρα δεν έχουν αλλάξει πολλά. Η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τις παλαιές συμφωνίες με τους δανειστές και σε ό,τι αφορά τις νέες καθυστερεί. Παρόλα αυτά τα δισεκατομμύρια συνεχίζουν να ρέουν, αλλά δεν ενδιαφέρει κανέναν γιατί η προσφυγική κρίση πολιτικά και μιντιακά έχει σκεπάσει τα πάντα».

Σε ό,τι αφορά το ευρώ επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος, τονίζοντας ότι δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση να καθιερωθεί ως κοινό νόμισμα. «Αλλά το ευρώ θα επιζήσει», υποστηρίζει στην ίδια συνέντευξη. «Αλλά στο πλαίσιο μιας αγιάτρευτης ένωσης, όπου θα γίνεται μεταφορά κεφαλαίων από τις πλούσιες προς τις φτωχές χώρες μέσα σε κλίμα οικονομικής στασιμότητας. Η ΕΚΤ και τα πακέτα ευρωδιάσωσης με τις υποσχέσεις τους για προστασία ασκούν τεράστια επιρροή στην κεφαλαιαγορά. Προσελκύουν κεφάλαια σε μη αποδοτικές χρήσεις. Αντί να επενδύουμε τις αποταμιεύσεις μας στη Γερμανία, τις επενδύουμε σε κρατικά ομόλογα που πάνε σε χώρες του νότου και σε ασύμφορες χρηματοδοτήσεις ακινήτων. Το αποτέλεσμα φαίνεται στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης»


Πηγή κειμένου: Ειρήνη Αναστασοπούλου για την DW

Send this to a friend