Αθήνα

 

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 30
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος σε Μιχάλη Ιατρόπουλο για τους γκέι: «Έχεις μετανιώσει για αυτό που είπες;»

CALLER'S CHOICE

«Τα μωρέλια γιατί να κρατούν τέτοια ταλαιπωρία;»: Η γιαγιά-σύμβολο ανθρωπιάς του προσφυγικού στο TheCaller

Κοντεύουν τρία χρόνια τώρα που η κυρία Μαρίτσα, μαζί με τις δυο της φιλενάδες, έγιναν ένα πανανθρώπινο σύμβολο αλληλεγγύης και ειρήνης. Δεν πήγαν μπροστά στα φώτα, δεν άφησαν το χωριό τους, δε ξεκουνήθηκαν καν από το αγαπημένο τους παγκάκι κάτω από το Πλάτανο στη Σκάλα Συκαμιάς, όπου κάθε απόγευμα αγναντεύουν το πέλαγος και τα παράλια της Τουρκίας, αλλά εκεί, από τη θέση τους, κατάφεραν να δώσουν τον ορισμό του ανθρωπισμού, της άδολης βοήθειας, της αγάπης.

Η φήμη τους έφτασε στα πέρατα της Οικουμένης. Από κάθε άκρη της γης  τούς έστειλαν δώρα, έσπευσαν να τις συναντήσουν, να τις τιμήσουν με μετάλλια και πλακέτες. Οι γιαγιάδες της Λέσβου, στην «ουρά» της ζωής τους, βίωσαν την αγριότητα της προσφυγιάς στην αντίθετη πλευρά από ό,τι οι γονείς τους και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βρουν τα προσφυγόπουλα (τα «μωρέλια» όπως τα λένε στη Λέσβο) στην κυριολεξία μία ζεστή αγκαλιά μόλις έφταναν στη ξένη χώρα, την Ελλάδα.

Η φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη με τις γιαγιάδες, το μωρό και τη μητέρα του στον Πλάτανο.

Η γιαγιά Μαρίτσα Μαυραπίδη φέτος έκλεισε τα 85 της χρόνια και άμα τη ρωτήσει κανείς για τη φωτογραφία που την δείχνει να ταΐζει το μωρό, θα πει με κάθε λεπτομέρεια όσα έζησε εκείνη τη μέρα, που είδε τις βάρκες υπερφορτωμένες να ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα.

 

Αποστολή Λέσβος- Τόνια Ζαραβέλα

«Μόλις τους είδαμε, θαρρείς πως βλέπαμε τους γονείς μας. Πότε ήταν το ’20, το ’22 που ήρθαν απ’ τη Σμύρνη; Ξέρουμε τι θα πει να φεύγεις απ’ τον πόλεμο. Δεν το κάναμε για την κάμερα. Δε ξέραμε καν μέσα σε τόσο κόσμο, ότι υπήρχε αυτό το παιδί που μας φωτογράφισε. Πήραμε το μωρό στην αγκαλιά να αλλάξει η μάνα του που ήταν βρεγμένη. Ότι είχε βγει από τη βάρκα εδώ στη Συκαμιά. Πεινούσε το μωρέλι. Το πήραμε αγκαλιά και κάναμε νόημα στη μάνα του ότι πεινάει. Σάμπως ξέραμε κι εμείς τη γλώσσα… Πήγα να του βρω ένα μπιμπερό εδώ πιο πάνω, του ζεστάναμε το νερό, του βάλαμε και γάλα, αλλά όταν το δώσαμε δεν το’ πινε. Το’ βαλα στο μάγουλό μου και είδα ότι ήταν ζεστό. Το πήγαμε στη βρύση, το κρυώσαμε και το ήπιε όλο. Τέτοια ήταν η πείνα του.», αυτή είναι η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία, όπως την περιγράφει η κυρα-Μαρίτσα έχοντας αφήσει δίπλα στο τραπέζι της αυλής τις δυο πατάτες που καθάρισε για το μεσημεριανό της.

«Τη νύχτα και τη μέρα έρχονταν βάρκες. Καλοί άνθρωποι… Τι να τους φοβηθούμε; Τους κάναμε και γελούσαν, για να ξεχάσουν τη θάλασσα που πέρασαν, να μη θυμούνται από πού έρχονται», συνεχίζει να εξιστορεί πώς έζησαν την προσφυγική κρίση οι κάτοικοι στο μικρό ψαροχώρι, τη Σκάλα Συκαμιάς,  που μένει από τα γεννοφάσκια της.  «Και γιατρό τους πηγαίναμε. Και φάρμακα. Πήγα και φώναξα εγώ το γιατρό που με ήξερε, γιατί ήταν μια κοπέλα που είχε βγει από τη βάρκα πεσμένη στο τσιμέντο, την είχε πιάσει η θάλασσα. Τώρα ακόμη έρχονται, αλλά και να βγουν τους παίρνει η frontex, τους βάζει σε πούλμαν και τους πάει στη Μόρια. Μετά ήρθαν και οι τηλεοράσεις… Χαίρομαι από μία μπάντα, καλό κάναμε, δεν κάναμε κακό».

«Τα μωρέλια ήταν λες και μας ξέρανε, ίσως μοιάζαμε με τις γιαγιάδες τους»

Το πρόσωπό της, όσο περιγράφει τις σκηνές με τα προσφυγόπουλα, γεμίζει τρυφερότητα «Έρχεται κοντά μου ένα μωρέλι και μου τραβάει το χέρι. Νόμισα ότι ήθελε λεφτά και έσκυψα να του πω: «μωρέλι μου, λεφτά δεν κρατάω στο χέρι». Ήθελε απλά να με φιλήσει. Ήταν λες και μας ξέρανε. Ποιος ξέρει ίσως να μοιάζαμε με τις γιαγιάδες τους.

Δεν ήταν μόνο το μωρέλι που είδατε εσείς. Μια άλλη μέρα ήρθαν δυο βάρκες. Εκείνες που είχαν μωρά τις έβγαζαν πρώτες. Μου φέρνει μία το μωρέλι και με κάνει να καταλάβω ότι το έφερε σε εμένα γιατί δεν ήξερε τη μαμά του. Το είχα στην αγκαλιά μου και το πήρε ο ύπνος.  Πώς θα τη βρίσκαμε τη μαμά του όταν η βάρκα είχε 150 άτομα; Πήγα κοντά στη βάρκα. Θα’ ταν ενός μηνός το μωρό. Τελικά τη βρήκαμε. Είχε στην αγκαλιά της άλλο ένα μωρέλι, θα’ ταν αυτό 1,5 ετών.  Άλλη πάλι φορά βγαίνει μια βάρκα και μου δίνουν πάλι το μωράκι. Ήταν μαζί ένας καμένος απ’ τον πόλεμο και πήγε γρήγορα να τον δει ο γιατρός, να του κάνει αλλαγές στα χέρια του. Το είχα εγώ το μωράκι και έκλαιγε. Δεν πρόλαβα να κάνω ένα μπιμπερό και το κούναγα στα χέρια μου. Με βλέπουν και οι άλλες και μου λένε «τι έχεις, τρέμουν τα χέρια σου;». Πέρασε η ώρα και άργησε να έρθει να το πάρει. Έφυγαν όλοι και μου έμεινε το μωράκι εμένα. Έλεγα σε μια γυναίκα εδώ στο χωριό «βρε Μηλίτσα, μου φαίνεται θα μου μείνει το μωρό εδώ σε εμένα». Μπορεί να ήταν ζαλισμένος ο πατέρας και να μην ερχόταν να το πάρει . Ήρθε και μου πήρε το μωράκι και μου είπε στα ελληνικά «μπαμπάς». Παίρνω το μπιμπερό και του το βάζω στην τσέπη και του λέω «πάρ’ το.

Βλέπουμε άλλη μέρα μια κοπέλα να κλαίει. Λέμε, πάμε να την παρηγορήσουμε, να δούμε τι έχει το κορίτσι. Ήξερε μια άλλη κοπέλα από εδώ και τη ρώτησε τι έπαθε. Είχε χάσει τα λεφτά της η κακομοίρα και έκλαιγε. Τώρα της έκλεψαν μέσα στη βάρκα; Όταν βγήκε; Ποιος ξέρει… Είχε κάτι άλλα στον κόρφο της και από κάτω δεν είχε τίποτα να τα συγκρατεί. Πάω εγώ και της σφίγγω τη μέση με μια ζώνη. Θα της πέφτανε».

Έγινε μάθημα στα σχολεία

Με τον φωτογράφο που απαθανάτισε τη στιγμή.

Όπως περιγράφει η γιαγιά Μαρίτσα, τα παιδιά της την είδαν στην τηλεόραση να κοιτά στοργικά το μωρό που τάιζε μαζί με τις δυο της φιλενάδες. Όσο για τα εγγόνια της, είδαν τη φωτογραφία στο σχολείο, στα πλαίσια το μαθήματος. Ο μικρός της εγγονός δεν πίστευε στα μάτια του όταν έβλεπε ξαφνικά τη γιαγιά του να γίνεται μάθημα στην τάξη, ως πρόσωπο-σύμβολο ανθρωπιάς εν μέσω προσφυγικής κρίσης.

«Τόσος κόσμος γιατί να κρατεί τέτοια ταλαιπωρία;»

Μπορεί σήμερα οι βάρκες να μην έρχονται με τη συχνότητα που ήταν πριν στο ψαροχώρι, ωστόσο, βλέπει στην τηλεόραση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νησί της και την κατάσταση που επικρατεί στη δομή της Μόριας. «Είναι αμαρτία! Τόσος κόσμος γιατί να κρατεί τέτοια ταλαιπωρία; Να τους μοιράσουν και στα άλλα κράτη. Τότε ακόμη που δεν είχε ανοίξει εδώ τίποτα, κάτι τους δίναμε, ό,τι είχαμε. Λίγο ψωμί, λίγο τυράκι, αγγούρι, ντοματούλα. Δεν ήταν χαρούμενοι που έρχονταν. Θυμάμαι τόσους που έφταναν εδώ, ήταν υγροί από τη μέση και κάτω και φιλούσαν τη γη. Πολλά είδαμε. Άλλες γέννησαν εδώ πίσω, άλλες γκαστρωμένες της έπαιρναν σηκωτές».

Από τα μετάλλια στη σύνταξη των 335 ευρώ το μήνα

Έχει φυλάξει όλα όσα τις έχουν στείλει από το εξωτερικό, της έχουν κάνει κάδρο τις φωτογραφίες από εκείνες τις ημέρες και τις έχει στο σπίτι της. Πιο περήφανη είναι για τα δύο της παλικάρια και τα εγγόνια, παρά που γράφουν μέσα σε εφημερίδες  της Φιλανδίας το όνομά της. Δε θα παραπονεθεί για τίποτα, όση ώρα διαρκεί η συνέντευξη. Ούτε για τη σύνταξη που κόπηκε και άλλο και έφτασε τα 335 ευρώ, ούτε θα της κάνει αίσθηση που ήρθε και την βρήκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2015.Ακόμη και τώρα μπροστά στις αυλές τους φτάνουν άνθρωποι βρεγμένοι και κατατρεγμένοι κι αν ανάμεσά τους είναι κανένα μωρό, πάλι το ίδιο θα κάνει: θα το πάρει στην αγκαλιά της, θα το κανακέψει, μέχρι να έρθει η μαμά του.

Ροή Ειδήσεων

fragolias papanwtas

18/04/2024 | 16:03

Κώστας Φραγκολιάς: «Ντροπή!» – Η οργισμένη ανάρτηση για τη διαγραφή του Δημήτρη Παπανώτα από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

18/04/2024 | 15:30

Η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Παπανώτα: «Πρόκειται για προσωπική προσβολή»

18/04/2024 | 15:26

Μητσοτάκης για το επίδομα μητρότητας που λαμβάνουν και οι μη μισθωτές μητέρες: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα
lina mendoni 020823

18/04/2024 | 15:23

Νίσυρος: ΕΔΕ και αναστολή καθηκόντων για τον 50χρονο αρχαιοφύλακα που καταγγέλθηκε για ασέλγεια παιδιού

18/04/2024 | 15:20

Επιθεώρηση Εργασίας: Τι ισχύει για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

18/04/2024 | 15:15

Τουρκία: Μονομερής ενέργεια τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας
olympiacosbc 1180424

18/04/2024 | 15:01

Συλλυπητήρια ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός για τον θάνατο του πατέρα του Αταμάν

18/04/2024 | 14:59

Εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας μετά το σάλο για τις δηλώσεις του

18/04/2024 | 14:44

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που μπορεί να διεκδικήσει τα περισσότερα για την Ελλάδα
kyriaki5 040424

18/04/2024 | 14:40

Να ελεγχθούν για ανθρωποκτονία διά παραλείψεως οι αστυνομικοί, ζητούν οι συνήγοροι της οικογένειας της Κυριακής Γρίβα

18/04/2024 | 14:28

Γ.Παπανδρέου: Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας το να μπορέσουμε να αναζωογονήσουμε τα δημοκρατικά μας συστήματα

18/04/2024 | 14:24

Βουλγαράκη για Ιωαννίδη: «Είναι πολύ αναστατωμένος, θα κινηθεί νομικά»
eleonora meleti 180424

18/04/2024 | 14:13

Ελεονώρα Μελέτη: «Ραντεβού τον Σεπτέμβρη σίγουρα»

18/04/2024 | 14:05

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Εξαφανίστηκε 16χρονη από δομή παιδικής προστασίας

18/04/2024 | 13:56

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα για την Έξοδο του Μεσολογγίου
athina volta 180424
4+1 πεζόδρομοι για απολαυστικές βόλτες στο κέντρο
8 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι η ΕΕ έχει αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή – 7 στους 10 ότι η χώρα ωφελήθηκε από την ένταξη στην ΕΕ
romario 170424
Ο Ρομάριο επιστρέφει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
screenshot 17
Βούλα Πατουλίδου: «Ήταν βάρος για το παιδί μου το ότι ήμουν η πρώτη χρυσή Ολυμπιονίκης»
screenshot 22
Η σπάνια αναφορά του Αιμίλιου Χειλάκη στην περιπέτεια υγείας του – «Είχα έναν καλοήθη όγκο στο κρανίο»
olympiaki floga 160424 (8)
Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της – Δείτε εικόνες