Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η ιστορία του κτιρίου που εκκενώθηκε από την αστυνομία - Ήταν έργο του Τσίλλερ και λειτούργησε ως σχολείο

Στη συμβολή των οδών Σουρμελή και Αχαρνών, στο κέντρο της Αθήνας η αστυνομία εκκένωσε κτίριο το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από το 2016.

Στη συμβολή των οδών Σουρμελή και Αχαρνών, στο κέντρο της Αθήνας η αστυνομία εκκένωσε κτίριο το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από το 2016.

Στο συγκεκριμένο κτίριο ζούσαν οικογένειες μεταναστών, οι οποίες μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών.\

Πρόκειται για ένα κτίριο που κατασκευάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ και ανήκε στον Γ. Αργυρόπουλο. Το 1935 αγοράστηκε από το Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας για να στεγαστεί σχολείο έναντι τού ποσού των 7. 500.000 δρχ. Το συμβόλαιο υπ’ αριθμ. 13330, που συνέταξε ο συμβολαιογράφος Αθηνών Κ. Δ. Γιαννίτσης, υπέγραψε εκ μέρους τής Φ.Ε. ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Κυριακός και οι κληρονόμοι τού Γ. Αργυρόπουλου Σοφία και Αλέξανδρος.

Το Σχολείο θα ονομαζόταν «Τοσίτσειο» προς τιμήν τής ευεργέτιδος Ελένης Τοσίτσα και δύο χρόνια μετά την αγορά πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα εγκαίνια. Ωστόσο, το 1940 με το ξέσπασμα του πολέμου το κτίριο επιτάχθηκε και εκεί στεγάστηκαν οι υπηρεσίες της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Μετά τον πόλεμο το κτίριο παραδόθηκε στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και λειτούργησε ως σχολείο μέχρι το 1972. Στη συνέχεια λειτούργησε ως σχολείο από το δημόσιο μέχρι το 2014, ώσπου εγκαταλείφθηκε και δύο χρόνια αργότερα καταλήφθηκε από οικογένειες μεταναστών.

Send this to a friend