Αθήνα

8 oC

σποραδικές νεφώσεις

Η κυβέρνηση ανοίγει το «πουγκί» προς τις εφημερίδες- «Πακέτο» 23,5 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου

Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τις εφημερίδες σε όλη την χώρα έως το τέλος του έτους, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τις εφημερίδες σε όλη την χώρα έως το τέλος του έτους, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις typologies.gr, τα δεδομένα έχουν ως εξής: Για τις επαρχιακές εφημερίδες υπάρχει ένα πρόγραμμα 16.000.000 ευρώ, με απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 16 Μαΐου, το οποίο ξεκινάει το 2019 και ολοκληρώνεται στις 31/12/2022. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης να μην έχουν οφειλές σε εργαζομένους και το ποσό που θα διατεθεί θα προσδιοριστεί από τον συνολικό αριθμό των εκδοτικών επιχειρήσεων που θα αιτηθούν, σε συνδυασμό με τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 18 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου. Αρχικά ήταν ύψους 6.000.000 ευρώ, ποσό το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με νεότερη, όμως, απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 29 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα αυξήθηκε στα 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλαξαν και οι βασικές του παράμετροι. Αρχικά η προς χρηματοδότηση εφημερίδα θα έπρεπε να κυκλοφορεί τουλάχιστον 24 μήνες πριν από την απόφαση της 18ης Ιουνίου και μετά το χρονικό διάστημα μειώθηκε στους 18 μήνες.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι εφημερίδες έπρεπε να διαθέτουν ασφαλιστική – φορολογική ενημερότητα, αλλά στις 15 Οκτωβρίου, με απόφαση των υπουργών Χρ. Σταϊκούρα και Στ. Πέτσα, οι προϋποθέσεις αυτές καταργήθηκαν, ενώ για την επιδότηση δεν χρειαζόταν ούτε να έχει υπαχθεί η εταιρεία σε ρύθμιση οφειλών.

Με τη νέα ρύθμιση η επιδότηση προορίζεται για την κάλυψη οφειλών στους εργαζομένους, ενώ προηγείται η ρύθμιση στις ΔΟΥ για τις οφειλές σε Ταμεία και Δημόσιο. Δηλαδή, με τα χρήματα της ενίσχυσης από τον προϋπολογισμό θα πληρωθούν πρώτα το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι. Επίσης, έχει αλλάξει τρεις φορές η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. Αρχικά έπρεπε να υποβληθούν έως τις 22 Ιουλίου, στη συνέχεια έως τις 15 Οκτωβρίου, μετά έως τις 18 Οκτωβρίου και μετά τη νέα αλλαγή μέχρι τις 4 Νοεμβρίου. Οι πληρωμές στις εκδοτικές επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα 30 ημερών από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ και αφού προηγηθεί ο έλεγχος των αιτήσεων από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Send this to a friend