Αθήνα

19 oC

σποραδικές νεφώσεις

Η μικρή Βαλενόπη γεννήθηκε με την καρδιά έξω από το σώμα και κερδίζει τη μάχη (ΒΙΝΤΕΟ)

Μία σπάνια περίπτωση ενός μωρού που κερδίζει τη μάχη με τη ζωή από τη στιγμή της σύλληψής του παρουσιάζουν οι New York Times. 

Χειρουργοί στη Βρετανία κατάφεραν να σώσουν τη ζωή του κοριτσιού, ανακοίνωσε το νοσοκομείο Glenfield. Η Βανέλοπη, που πήρε το όνομά της από χαρακτήρα της Disney, είχε κάτω από 10% πιθανότητες να ζήσει. Ομως, οι γιατροί κατάφεραν να τοποθετήσουν την καρδιά στο σώμα της, στην πρώτη επιτυχημένη διαδικασία αυτού του είδους που έχει γίνει σε νεογέννητο στη Βρετανία. Κάποιες παρόμοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ.

Οι γονείς της, η 31χρονη Ναόμι Φίντλεϊ και ο 43χρονος Ντιν Γουίλκινς ανακάλυψαν τον περασμένο Ιούνιο ότι περιμένουν το πρώτο τους παιδί. Ομως, μία εξέταση στις εννέα εβδομάδες της κύησης αποκάλυψε ότι η καρδιά με τμήμα του στομαχιού αναπτυσσόταν εκτός του σώματος του εμβρύου.

Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια πάθηση, καθώς υπάρχουν 5-8 περιπτώσεις για κάθε εκατομμύριο γέννες. Συνήθως η εγκυμοσύνη σε αυτές τις περιπτώσεις τερματίζεται, εξαιτίας των κινδύνων που υπάρχουν ή τα μωρά πεθαίνουν. Ομως η Φίντλεϊ απέκλεισε την πρώτη επιλογή. «Αν ήταν να γίνει φυσιολογικά, ας γινόταν», δήλωσε.

Το μωρό γεννήθηκε με καισαρική στις 22 Νοεμβρίου, περίπου ένα μήνα πριν από την ημερομηνία τοκετού. Αμέσως την τύλιξαν με αποστειρωμένη πλαστική σακούλα, για να προστατευθούν τα όργανά της. Επειτα από τα 50 πρώτα λεπτά της ζωής της, η Βανέλοπη υποβλήθηκε στην πρώτη της επέμβαση, για να τοποθετηθεί η καρδιά της μέσα στο στήθος της. Ακολούθησαν άλλες δύο επεμβάσεις, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

Send this to a friend