• Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου
  • 09:40

Αθήνα

14 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Η συναρπαστική ιστορία του καλαμποκιού- Από τους Ίνκας και τους Aζτέκους στον Χριστόφορο Κολόμβο

Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος και οι άνδρες του είδαν για πρώτη φορά του το καλαμπόκι στην Κούβα ενθουσιάστηκαν. 

Ο θαλασσοπόρος έγραψε στο ημερολόγιο του ότι οι ντόπιοι το ονόμαζαν μαχίζ το νέο φυτό στην Κούβα.

Σήμερα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά της διατροφικής αλυσίδας.  (Zea Mays, η επιστημονική του ονομασία).

Το καλαμπόκι προέρχεται από την Αμερικανική Ήπειρο και συγκεκριμένα από το Μεξικό.
Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες στην πόλη του Μεξικού βρέθηκαν σπόροι άγριου καλαμποκιού ηλικίας 80.000 χρόνων  και 5.600 ετών στην πολιτεία του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ.

Αρχικά το φυτό αυτό καλλιεργούνταν από τους Αζτέκους, τους Μάγιας και τους Ίνκας.
Η καλλιέργεια τους διαδόθηκε στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο μετά την ανακάλυψη της Αμερικής.

Σχετικά με το ποιος το έφερε στην Ευρώπη, υπάρχουν δύο εκδοχές.
Ήταν είτε οι Ισπανοί (Κολόμβος ή Κορτές), είτε οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι.

Αρχικά το χρησιμοποιούσαν ως καλλωπιστικό φυτό, και στη συνέχεια ανακλύφθηκε η διατροφική του αξία.

Μέχρι το 1575 η καλλιέργειά του είχε εξαπλωθεί στη Γαλλία, την Ιταλία και μέσω αυτής στον οθωμανοκρατούμενο κόσμο.

Οι Έλληνες το αποκαλούσαν «αραβόσιτο» (σιτάρι των Αράβων), επειδή πίστευαν ότι προέρχεται από τη Βόρειο Αφρική.

Send this to a friend