Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Ο Δούκας εξαπολύει κυνηγητό εναντίον του τρομοκρατημένου Θέμελη

CALLER'S CHOICE

H στιγμή που τα βρετανικά Tornado απογειώνονται από την Κύπρο- Ποια είναι τα καταδιωκτικά που σφυροκόπησαν τη Συρία

Από τη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο απογειώθηκαν γύρω στις 3 τα ξημερώματα δύο ζεύγη των βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Tornado, τα οποία συμμετείχαν στον βομβαρδισμό στόχων...

Από τη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο απογειώθηκαν γύρω στις 3 τα ξημερώματα δύο ζεύγη των βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Tornado, τα οποία συμμετείχαν στον βομβαρδισμό στόχων στη Συρία, όπως ανακοίνωσε τα βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Τα βρετανικά μαχητικά έπληξαν με πυραύλους Storm Shadow εγκατάσταση του συριακού καθεστώτος που συνδέεται με χημικά όπλα 15 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Χομς.

Το «χτύπημα ακριβείας» έγινε σε πρώην πυραυλική βάση της Συρίας, όπου το συριακό καθεστώς αποθήκευε συστατικά στοιχεία παρασκευής χημικών όπλων.  Πρόκειται για ένα από τους τρεις στόχους που επλήγησαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι αφορούν εγκαταστάσεις που συνδέονται με την παρασκευή χημικών όπλων. Τα τέσσερα Tornado επέστρεψαν ασφαλή στο Ακρωτήρι και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας κήρυξε την επιχείρηση «επιτυχημένη».


Το παρατσούκλι τους είναι Tonka 

Τα Tornado, στα οποία οι Βρετανοί έχουν δώσει το παρατσούκλι Tonkaχρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε πολεμικές επιχειρήσεις με την RAF κατά την διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991.

Στα πλαίσια της επιχείρησης Granby, σχεδόν 60 βρετανικά Tornado μετέβησαν στην βάση του Muharraq στο Μπαχρέιν, και στις βάσεις στο Tabuk και το Dhahran της Σαουδικής Αραβίας. Πολλά Tornado ADV παρείχαν αεροπορική κάλυψη, διότι διέθεταν πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας, με αποτέλεσμα οι Ιρακινοί να αποφεύγουν την εμπλοκή μαζί τους.

Στις αρχικές φάσεις της σύρραξης κύριος στόχος των βρετανικών Tornado GR1 ήταν η προσβολή των ιρακινών αεροδρομίων. Χρησιμοποίησαν απλές βόμβες των χιλίων λιβρών καθώς και εξειδικευμένες βόμβες προσβολής αεροδιαδρόμων JP233. Η RAF απώλεσε έξι Tornado κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων, τέσσερα που προσπάθησαν να πλήξουν στόχους με απλές βόμβες, ένα που μετέφερε JP233 και ένα που μετέφερε βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του πολέμου, τα GR1 στράφηκαν στην προσβολή άλλων στόχων όπως διυλιστήριο και αποθήκες οπλισμού, επιχειρόντας από μεσαία ύψη. Μόνο τα αναγνωριστικά GR1A συνέχισαν να επιχειρούν σε πολύ χαμηλά ύψη σε όλη την διάρκεια των επιχειρήσεων, χωρίς να έχουν απώλειες, παρά τους εγγενείς κινδύνους τέτοιων αποστολών.

Μετά το τέλος του Πολέμου του Κόλπου, το Ηνωμένο Βασίλειο διατήρησε στρατιωτική παρουσία στην περιοχή: GR1 παρέμειναν στην βάση Ali Al Salem στο Κουβέιτ στα πλαίσια της επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιρακ, ενώ άλλα συμμετείχαν σε αποστολές στο βόρειο Ιρακ (Επιχείρηση Provide Comfort).

Η αναβάθμιση των Tornado GR1 σε GR4

Τον Μάρτιο του 1993 ξεκίνησε το πρόγραμμα αναβάθμισης των Tornado GR1/GR1A στο επίπεδο GR4/GR4A.
Εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη συμμετείχαν στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ. Επιχειρώντας μαζί με GR1 από την βάση Ali Al Salem στο Κουβέιτ συμμετείχαν στην επιχείρηση Desert Fox to 1998. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, τα Tornado κατάφεραν να καταστρέψουν το 75% των στόχων που τους ανατέθηκαν, με 28 από τις 36 αποστολές που σχεδιάστηκαν να είναι επιτυχημένες.

Τα GR1 συμμετείχαν και στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς κατά την διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου το 1999. Αρχικά επιχειρούσαν από την αεροπορική βάση RAF Bruggen στην Γερμανία, αργότερα μετακινήθηκαν στην βάση της Solenzara στην Κορσική. Βασισμένη στην εμπειρεία από τις επιχειρήσεις στο Κόσοβο η RAF προχώρησε στην εγκατάσταση πυραύλων AGM-65 Maverick και έξυπνων βομβών Enhanced Paveway στον στόλο των Tornado. Τα GR1 αποσύρονταν σταδιακά και μετασκευάζονταν σε GR4. Το τελευταίο GR1 αναβαθμίστηκε και παραδόθηκε στην RAF στις 10 Ιουνίου 2003.

Σφυροκόπησαν Ιράκ και Αφγανιστάν

Τα Tornado GR4 χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς κατά την επιχείρηση Telic, την συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στην εισβολή του Ιράκ το 2003. Με την έναρξη των επιχειρήσεων, τα Tornado μαζί με αμερικανικά αεροσκάφη ταχύτητα έπληξαν κρίσιμους στόχους και εγκαταστάσεις.

Τα Tornado χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τους πυραύλους cruise Storm Shadow (όπως και τώρα στην επίθεση στη Συρία), ενώ στο Κόσοβο μόνο το 25% των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν κατευθυνόμενα, τέσσερα χρόνια αργότερα στο Ιράκ το ποσοστό είχε ανέβει στο 85%.

Στις αρχές του 2009 αρκετά Tornado μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ στο Αφγανιστάν για να αντικαταστήσουν τα Harrier GR7/9 που βρίσκονταν εκεί από τον Νοέμβριο του 2004. Το 2009 τα Tornado απέκτησαν δυνατότητα χρήσης κατευθυνόμενων βομβών Paveway IV, που χρησιμοποιούνταν και από τα Harrier II στο Αφγανιστάν. Τον Σεπτέμβριο του 2010 στάλθηκαν επιπλέον αεροσκάφη στο Αφγανιστάν, λόγω των εκλογών στην χώρα. Τα βρετανικά Tornado αποχώρησαν από το Αφγανιστάν τον Νοέμβριο του 2014. Κατά την διάρκεια της παρουσίας τους εκεί ενεπλάκησαν 70 φορές, και έριξαν περίπου 140 πυραύλους Brimstone και βόμβες Paveway IV.

Στις 18 Μαρτίου 2011 ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι Eurofighter Typhoon και Tornado θα χρησιμοποιούνταν στις επιχειρήσεις εναντίον του καθεστώτος Καντάφι.

Πενήντα εννιά αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν με το πακέτο ηλεκτρονικών CUSP όμως ο στόλος των Tornado θα μειωθεί σταδιακά και τα αεροσκάφη θα αντικατασταθούν από πιο σύγχρονα όπως το Eurofighter Typhoon και το F-35 Lightning II. Ο τύπος θα έχει αποσυρθεί από τις τάξεις της RAF μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019.

Έξαλλος ο Αλέξης Κούγιας στην εκπομπή της Τσιμτσιλή – Τής έκλεισε το τηλέφωνο και ενοχλήθηκε η παρουσιάστρια (vid)
Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ υπέρ Μενδώνη: Ασκεί επαρκώς και επιτυχώς το πολυσχιδές έργο της
Αύγουστος Κορτώ: Μάλλον είμαι ερασιτέχνης αδελφή, αφού μέχρι τα 20 νόμιζα ότι «λιπαντικό» είναι το γράσο που βάζουν στ’ αμάξια
Κορονοϊός – Παυλάκης: Δεν είναι lockdown αυτό, είναι μούφα καραντίνα-Τρέλα να ανοίξουν αγορά και σχολεία
Δημητρακόπουλος: Δεν είναι αδίκημα το σεξ με 15χρονα αν υπάρχει συναίνεση, εκτός και αν συντρέχει ειδική σχέση
Μοναδική εικόνα: Σπάνιος κίτρινος πιγκουίνος απαθανατίστηκε στον Νότιο Ατλαντικό (ΕΙΚΟΝΕΣ)