Αθήνα

2 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γεωργία Μπίκα: Συνελήφθη για μαστροπεία ο μετρ του μαγαζιού που τήν κάλεσε στο πάρτι

CALLER'S CHOICE

“Ήμουν κι εγώ στο Ειδικό Δικαστήριο το 1991”

20 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της σύγχρονης Ελλάδας, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το thecaller τιμώντας τη μνήμη και την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου πραγματοποιεί αφιέρωμα για τον μεγάλο πολιτικό ηγέτη, ανασύροντας από το αρχείο, αλλά και δημοσιεύοντας σπάνιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο, καθώς και διάφορες άγνωστες ιστορίες για τον Ανδρέα.

21 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της σύγχρονης Ελλάδας, ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο Σπύρος Σεραφείμ γράφει στο protagon.gr με αφορμή την 11η Μαρτίου 1991 και τη δίκη για το «Σκάνδαλο Κοσκωτά» (γνωστή και ως «Δίκη του Αιώνα»).

Εκείνη τη μέρα συγκλήθηκε για πρώτη φορά το Ειδικό Δικαστήριο υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Κόκκινου και άλλων 12 τακτικών δικαστών (Αρεοπαγιτών και προέδρων εφετών).

Ως εισαγγελείς ορίστηκαν τρεις νομικοί βουλευτές (Νίκος Κατσαρός και Κώστας Κωνσταντινίδης από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και Νίκος Κωνσταντόπουλος από πλευράς Συνασπισμού). Διεξήχθησαν 142 συνεδριάσεις και κατέθεσαν συνολικά 109 μάρτυρες. Το μυαλό πάει πίσω στην πρώτη και μοναδική ως τώρα δίκη στην Ελλάδα η οποία προβλήθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, που μπήκε σε κάθε σπίτι και για πρώτη φορά οι Ελληνες είδαν τους ανώτερους δικαστές με την επίσημη στολή τους (τήβεννο, καπελάκι και άσπρο γουνάκι για τον πρόεδρο). 25 χρόνια είναι πάρα πολλά. Βασικά, μια ολόκληρη ζωή. Φαντάσου, εγώ ήμουν 19 χρόνων, κάνοντας ελεύθερο ρεπορτάζ σε εφημερίδα που πουλούσε… 200.000 φύλλα, ημερησίως.

Γράφει ο Σπύρος Σεραφείμ

Σε αυτή την αναδρομή, εκεί πίσω, στο «Βρώμικο ’89», όλα είναι μπερδεμένα – αν και, τώρα πια, όλα είναι ξεκάθαρα. Η ιστορία που οδήγησε στην 11η Μαρτίου 1991 ξεκινά από τα μέσα του 1988, μεσούντος τού «σκανδάλου Κοσκωτά» -εκείνου του νεαρού τραπεζίτη, τότε- που έφτιαξε μια μικρή αυτοκρατορία στον τραπεζικό και εκδοτικό χώρο. Στις 19 Οκτωβρίου 1988 είχε ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη για κατάχρηση δισεκατομμυρίων δραχμών και όλοι περίμεναν την έκδοσή του στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, όπου είχε διαφύγει και συλληφθεί.

Εκεί μπλέκεται και η υπόθεση για δωροδοκία του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου από τον Κοσκωτά (βλέπε «Πάμπερς»), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης, Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, που κατηγορείτο ότι εμπόδιζε τον έλεγχο της Τράπεζας Κρήτης. Ακολούθησαν εκλογές και νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη και, στις 7 Ιουλίου 1989, 144 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν πρόταση κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλων πέντε υπουργών του ΠΑΣΟΚ, για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Αριστερά ο Πέτσος, δεξιά ο Μένιος. Εικόνα μιας άλλη εποχής…

Στις 18 Ιουλίου η ολομέλεια του κοινοβουλίου αποφάσισε την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δωδεκαμελή προανακριτική επιτροπή, για να διερευνηθούν οι ευθύνες τους. Τι να πρωτοθυμηθείς. Ακολούθησε το σκάνδαλο του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού με τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Αθανασόπουλο και στις 21 Σεπτεμβρίου 1989 η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1988, η Βουλή αποφάσισε να παραπέμψει εκ νέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το «σκάνδαλο Κοσκωτά», τον Ανδρέα Παπανδρέου και μαζί τούς υπουργούς τής κυβέρνησής του, Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, Γεώργιο Πέτσο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Δημήτρη Τσοβόλα. Ολα αυτά, μία μέρα μετά τη δολοφονία, από τη 17Ν, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παύλου Μπακογιάννη. Τι μέρες, Θεέ μου.

Πού να θυμάσαι και τις κατηγορίες που χόρευαν επάνω σε έδρανα: ηθικής αυτουργίας σε απιστία, αδίκημα παθητικής δωροδοκίας, παράβαση του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71, απιστία περί την υπηρεσία, υπόθαλψη εγκληματία, παθητική δωροδοκία, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια, απιστία περί την υπηρεσία και δωροληψία.

Εκλογές, οικουμενική κυβέρνηση, νέες εκλογές για τις 8 Απριλίου 1990, η αυτοδυναμία τού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την αρωγή του Κατσίκη. Πολιτικό σύστημα ροντέο. Η πρώτη υπόθεση ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ήταν για το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νίκος Αθανασόπουλος, καταδικάσθηκε στις 11 Αυγούστου 1990 σε φυλάκιση τριών ετών και έξι μηνών για ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, χρήση πλαστού εγγράφου και απλή συνέργεια σε νόθευση βιβλίων απόπλου – κατάπλου λιμεναρχείου Καβάλας.

Και μετά, το Ειδικό Δικαστήριο με τη δίκη για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Απίστευτες στιγμές, τις θυμάσαι σαν ένα παράξενο όνειρο και οι ημερομηνίες έρχονται στο μυαλό, σαν σκηνές μιας άλλης πραγματικότητας, μέσω ενός φθαρμένου μπλοκ σημειώσεων που το έχεις κρατήσει για να θυμάσαι εκείνη την εποχή. Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου εκδόθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1992, όπου -με ψήφους 7 προς 6- ο Ανδρέας Παπανδρέου κηρύχθηκε αθώος. Στον Δημήτρη Τσοβόλα επεβλήθη ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών και τριετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Στον Γεώργιο Πέτσο, φυλάκιση 10 μηνών και διετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, για μια απλή πολεοδομική παράβαση. Στις 15 Μαΐου 1992, με απόφαση της Βουλής, ανεστάλη η δίωξη κατά του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η αυλαία του «Βρώμικου ’89» ή της «Κάθαρσης» έπεσε και τυπικά στις 17 Ιανουαρίου 1994, όταν η Βουλή συγκατατέθηκε στην άρση των εννόμων συνεπειών της καταδίκης του Νίκου Αθανασόπουλου για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού. Στις 26 Νοεμβρίου 1993, η Βουλή είχε συγκατατεθεί στην απονομή χάριτος και την άρση των έννομων συνεπειών της καταδίκης τού Δημήτρη Τσοβόλα.

Ο καθένας, έπειτα από τόσα χρόνια, έχει χτίσει τις εφεδρείες με τα συμπεράσματά του από εκείνη τη δίκη. Τι κρατάω προσωπικά; Ακριβώς έναν μήνα από την έναρξή της, στις 11 Απριλίου 1991, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασίλειος Κόκκινος, απηύθυνε μια ερώτηση στον Κουτσόγιωργα. «Δεν δύναμαι, κύριε πρόεδρε…» ήταν οι τελευταίες λέξεις του Αγαμέμνονα, που κατέρρευσε μπροστά στα μάτια μου. Τελικά, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, πέθανε από «ρήξη ανεγχείρητου εκτεταμένου διαχωριστικού ανευρύσματος αορτής, με πρώτη εκδήλωση εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο και ισχαιμία αριστερού άκρου».

Ολα αυτά μέσα σε εκείνη την αίθουσα του δικαστηρίου, τότε που κατάλαβα με τον πιο σκληρό τρόπο ότι όλοι περαστικοί είμαστε από αυτή τη ζωή. Και έχουν περάσει τόσα χρόνια…

Αναδημοσίευση από: protagon.gr

Ροή Ειδήσεων

23/01/2022 | 21:05

Γεραπετρίτης σε ΣΥΡΙΖΑ: Ουδέποτε έχω δει ούτε γνωρίζω εξ όψεως τον κύριο Μένιο Φουρθιώτη

23/01/2022 | 20:57

Τραγωδία στα Άνω Πατήσια: Νεκρό 4χρονο παιδάκι – Το παρέσυρε αυτοκίνητο όταν διέφυγε από την προσοχή των γονέων του

23/01/2022 | 20:53

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Τι είναι οι «χιονολαίλαπες» και «χιονοκαταιγίδες» που θα «χτυπήσουν» τις επόμενες ώρες

23/01/2022 | 20:33

Ηρακλείο: Μπαλκόνι πολυκατοικίας κατέρρευσε προκαλώντας ζημιές σε αυτοκίνητα

23/01/2022 | 20:16

Άνω Πατήσια: 4χρονο τραυματίστηκε σοβαρά από διερχόμενο όχημα – Χαροπαλεύει στο Παίδων (vid)

23/01/2022 | 20:07

Τατιάνα Στεφανίδου: Ποζάρει αγκαλιά με τον Billy και στέλνει ένα μήνυμα προς όλους (EIKONA)

23/01/2022 | 19:58

Γιώργος Καπουτζίδης: «Οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι ζουν πίσω από μια διαχωριστική γραμμή και δεν καταλαβαίνω ποιος την έβαλε» (vid)

23/01/2022 | 19:45

Κακοκαιρία «Ελπίδα»-Σε συναγερμό όλη η χώρα – Στυλιανίδης: Μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις το ερχόμενο 48ωρο – Κλειστά τα σχολεία στην Αττική λόγω χιονιά Δευτέρα και Τρίτη

23/01/2022 | 19:20

Δείτε τους δράστες που παρίσταναν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και είχαν αποσπάσει 220.000 ευρώ από ηλικιωμένους

23/01/2022 | 19:05

Μελέτη ΕΚΠΑ-Αττική: Αύξηση έως και 60% σε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και κοκαΐνης

23/01/2022 | 18:57

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Το χιόνι σκέπασε τα πάντα στην Τήνο (vid)

23/01/2022 | 18:45

«Εγώ πάντως στο Survivor έπαιρνα μόνο 600 ευρώ τον μήνα»

23/01/2022 | 18:30

14χρονη Γεωργία: «Μπαμπά με λένε χοντρή» – Ραγίζουν καρδιές οι γονείς της 7 μήνες μετά τον θάνατό της

23/01/2022 | 18:02

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: «Συναγερμός» από το 112 σε Αττική και Εύβοια – Προειδοποίηση για επικίνδυνες χιονοπτώσεις

23/01/2022 | 17:59

Xάρτης του κορονοϊού: Στο «κόκκινο» η Αττική με 4.170 κρούσματα – Η Κρήτη μπροστά από τη Θεσσαλονίκη (Λίστα)
Χριστίνα Ιορδανίδου: Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στην Ελλάδα έγινε 40 ετών – Πως είναι και τι κάνει σήμερα
Ραβανός κατά Καλύβα για το ντοκιμαντέρ στον ΣΚΑΪ: Μονομέρεια και εμπάθεια έναντι του ΠΑΣΟΚ
Η Νικολούλη βρήκε αγνοούμενη που είχε εξαφανιστεί εδώ και 7 μήνες – Που εντοπίστηκε η Άννα Παπαγιαννοπούλου
Σέρρες: Η 107 ετών γιαγιά Παρέσσα έκανε το εμβόλιο και διερωτάται γιατί κάποιοι δεν το κάνουν
Παθολόγος στο «Γεννηματάς»: 10 διασωληνωμένοι περίμεναν εκτός θαλάμου – Γι’ αυτό μετράμε 100 θανάτους
Και άλλη δημοσιογράφος δέχθηκε πρόσκληση για prive πάρτι έναντι 3.000 ευρώ