Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ισχυρός αντικυκλώνας με θυελλώδεις βοριάδες και έντονη ψυχρή μεταφορά- Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά (vid)

Για ισχυρός αντικυκλώνα, που καλύπτει όλη τη Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια που συνδυάζεται με τις χαμηλές πιέσεις της Ανατολικής Μεσογείου και προκαλεί πολύ θυελλώδεις βοριάδες και έντονη ψυχρή μεταφορά, κάνει λόγο ο γνωστός μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς αναφερόμενος στο φαινόμενο που «πλήττει» τις τελευταίες ώρες τη χώρα μας και ονομάστηκε «Ξενοφών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Αττική προβλέπεται παροδική συννεφιά και βορειοανατολικοί άνεμοι 6 με 8 και τοπικά στα ανατολικά 9 μποφόρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 21 βαθμούς.

«Στο παρακάτω βίντεο παρατηρούμε ότι τα προγνωστικά δεδομένα από την Παρασκευή και μετά δείχνουν να σχηματίζεται ένα χαμηλό που στροβιλίζεται όπως οι κυκλώνες και τέτοιου τύπου συστήματα καλούνται medicanes. Από το 1947 μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί 107 τέτοιου τύπου χαμηλά στη Μεσόγειο με την μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τον Σεπτέμβρη. Τα περισσότερα Medicanes έχουν ακτίνα 70 με 200 χιλιομέτρων , διαρκούν από 12 ώρες έως 5 ημέρες,  σχηματίζουν στο κέντρο τους «μάτι», ενώ η έντασή τους είναι μικρότερη των αντίστοιχων τροπικών κυκλώνων», επισημαίνει ο Θοδωρής Κολυδάς.

Send this to a friend