• Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου
  • 17:25

Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Κ. Σιμιτσής στο TheCaller: Ο κόσμος που πιστεύει στην αλλαγή περιμένει από εμάς, τα στελέχη των δημοκρατικών κομμάτων, να συμπεριφερθούμε ώριμα και χωρίς κυνισμό

«Οι επιμέρους πολιτικές δυνάμεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης πρέπει να συμπεριφερθούν ενωτικά και υπεύθυνα, άσχετα από το εκλογικό σύστημα», αναφέρει σε συνέντευξή του στο TheCaller ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωστής Σιμιτσής.

«Οι επιμέρους πολιτικές δυνάμεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης πρέπει να συμπεριφερθούν ενωτικά και υπεύθυνα, άσχετα από το εκλογικό σύστημα», αναφέρει σε συνέντευξή του στο TheCaller ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωστής Σιμιτσής.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Κωστής Μοσχολιός

Ο κ. Σιμιτσής αφήνει τον δήμο Καβάλας, τον οποίο υπηρέτησε για 13 συνεχόμενα χρόνια από τη θέση του δημάρχου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για να διεκδικήσει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφήνοντας χώρο σε «άξια στελέχη της δημοτικής παράταξης», όπως αναφέρει.

Παράλληλα, περιγράφοντας τα προβλήματα της Περιφέρειάς του ο κ. Σιμιτσής υπερτονίζει το γεγονός ότι «είναι πρώτη στη μη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και πρώτη στον κατάλογο των πιο φτωχών περιφερειών της χώρας (και από τις πιο φτωχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση)».

Εξάλλου, εξαπολύει «καρφιά» κατά των κ.κ. Μέτιου και Τοψίδη, λέγοντας πως «είναι έτοιμοι να συνδιοικήσουν την Περιφέρεια, με τα ίδια τραγικά αποτελέσματα βεβαίως αφού έχουμε ήδη πολλαπλά δείγματα γραφής… Προσπαθούν να εμποδίσουν την αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, που αισθάνονται απογοητευμένοι από τη διοίκηση του κ. Μέτιου».

Ερωτηθείς, τέλος, για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του χώρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σιμιτσής αναφέρει πως «το ΠΑΣΟΚ δεν αντιγράφεται. Η Προοδευτική Συμμαχία δεν καταφέρνει να πείσει τους πολίτες αφού φαίνεται ως μια ετερόκλητη συμμαχία δυνάμεων χωρίς κοινούς πολιτικούς στόχους. Τα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ δεν παρασύρθηκαν από τις σειρήνες της θεσιθηρίας ενώ διαθέτουν ισχυρά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κωστή Σιμιτσή στο TheCaller:

Υπηρετήσατε για 13 χρόνια τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης από το πόστο του δημάρχου Καβάλας (2006-14) και από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια (2014-19). Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να διεκδικήσετε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

«Στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης, ήταν φανερό πως ο κύκλος είχε κλείσει. Όφειλα να αφήσω χώρο σε άξια στελέχη της δημοτικής μας παράταξης. Όμως πολλοί ήταν οι συμπολίτες από όλη την Περιφέρεια που με προέτρεπαν να ασχοληθώ με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Η γνώση και οι εμπειρίες που είχα αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, έκρινα ότι δεν έπρεπε να πάνε χαμένες. Υπάρχουν μεγάλες πολιτικές προκλήσεις για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η περιοχή διακρίνεται για δυο θλιβερές πρωτιές: Είναι πρώτη στη μη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και πρώτη στον κατάλογο των πιο φτωχών περιφερειών της χώρας (και από τις πιο φτωχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και μπορεί να αλλάξει αν αναλάβουν να τη διοικήσουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, έχουν σχέση με τα ευρωπαϊκά δρώμενα και είναι ανοιχτοί σε νέα ρεύματα και ιδέες».

Ποιες είναι οι πρώτες ενέργειες, στις οποίες θα προβείτε εφόσον εκλεγείτε;

«Όσο δεν αντιμετωπίζεται η φτώχεια μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, τα προβλήματα διογκώνονται και πολλαπλασιάζονται. Πρόκειται για φαύλο κύκλο. Η ύπαιθρος ερημώνει. Τα χωριά αδειάζουν. Οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό. Τα πολιτικά άκρα δυναμώνουν και υπόσχονται εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Πρόκειται για φαινόμενα που συναντώνται σε όλη τη χώρα, όμως έχουν μεγαλύτερη ένταση σε διασυνοριακές περιοχές όπως η δική μας. Η νέα διοίκηση πρέπει αμέσως να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για να πετύχει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή παντού, ιδίως όμως στις ακριτικές περιοχές (Ορεστιάδα, Νευροκόπι), την επαναφορά της επιδότησης των επιχειρήσεων με τρόπο που να μην αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία, την ενίσχυση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων σε βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα (βαμβάκι, καπνός, κεράσι, σπαράγγι κά), την επιδίωξη ρεαλιστικής στοχοθεσίας του ΕΣΠΑ και τη βελτίωση των ρυθμών απορρόφησης. Πρωτίστως όμως πρέπει να υλοποιήσει έργα στήριξης της αγροτικής παραγωγής και της τουριστικής ανάπτυξης, αφού από αυτούς τους τομείς ενισχύεται το εισόδημα των πολιτών».

Την υποψηφιότητά σας στηρίζει επισήμως το Κίνημα Αλλαγής. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η στήριξη αυτή; Θεωρείτε πως οι στηρίξεις και τα «χρίσματα» από τα κόμματα εν έτει 2019 παίζουν ρόλο στην τελική απόφαση των ψηφοφόρων, δεδομένου ότι πολλοί υποψήφιοι τα τελευταία χρόνια σπεύδουν να δηλώσουν ανεξάρτητοι;

«Κάποιοι υποψήφιοι αυτοαποκαλούνται ανεξάρτητοι. Πρόκειται για ψευδεπίγραφους ισχυρισμούς. Ιδίως όταν συνωστίζονται σε κομματικές εκδηλώσεις και εκλιπαρούν για ένα φιλικό νεύμα του αρχηγού. Θεωρώ πως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θέτει πολιτικούς στόχους. Ως εκ τούτου η κομματική στήριξη δεν αποτελεί μια απλή επιλογή αλλά μια αναγκαιότητα, που προοιωνίζεται τη στάση του ‘’μικρού πρωθυπουργού’’ στα αναφυόμενα κάθε φορά μεγάλα ζητήματα του τόπου μας».

Πρόσφατα εξαπολύσατε σφοδρή επίθεση στους συνυποψήφιούς σας για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Μέτιο και κ. Τοψίδη, καταγγέλλοντας ότι «διασπάστηκαν για να διαχειριστούν τις εσωκομματικές δυσαρέσκειες, με σκοπό να επιστρέψουν μετεκλογικά ως μία παράταξη». Ποιό σκοπό πιστεύετε ότι εξυπηρετεί αυτή η ιδιότυπη «συμμαχία»;

«Είναι προφανής ο στόχος και μάλιστα τον έχουν σχεδόν παραδεχτεί. Η ΝΔ έχει διασπαστεί στη θεωρία, αλλά στην πράξη λειτουργεί με δύο ‘’εκπροσώπους’’. Οι υποτιθέμενοι ‘’αντάρτες’’, που τάχα γύρισαν την πλάτη στον επίσημο υποψήφιο Χρήστο Μέτιο και συντάχθηκαν με τον επίσης νεοδημοκράτη κ. Τοψίδη, παραμένουν στη θέση τους ως αντιπεριφερειάρχες και συνεχίζουν να εισπράττουν τις παχυλές αντιμισθίες, κάνοντας χρήση του μηχανισμού που υπάγεται στην αρμοδιότητά τους. Ο αρχηγός της ΝΔ και στελέχη του κόμματος επισκέπτονται την περιοχή μας και συναντώνται με τους «αντάρτες» σα να μη συμβαίνει τίποτα. Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης με το δημόσιο λόγο του στηρίζει ταυτόχρονα και τις δύο πλευρές. Προσπαθούν να εμποδίσουν την αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, που αισθάνονται απογοητευμένοι από τη διοίκηση του κ. Μέτιου. Παραμένοντας στον χώρο, έστω και με ένα άλλο ψηφοδέλτιο, πάλι της ΝΔ, είναι έτοιμοι να συνδιοικήσουν την Περιφέρεια, με τα ίδια τραγικά αποτελέσματα βεβαίως αφού έχουμε ήδη πολλαπλά δείγματα γραφής».

Στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η απλή αναλογική. Εκτιμάτε ότι κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών ή μήπως θα επικρατήσουν «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια;

«Το ζήτημα υπεραναλύθηκε θεωρητικά. Τώρα ήρθε η ώρα της εφαρμογής. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Όμως, επιτέλους, οι επιμέρους πολιτικές δυνάμεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης πρέπει να συμπεριφερθούν ενωτικά και υπεύθυνα, άσχετα από το εκλογικό σύστημα».

Ως στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με την προσπάθεια εμβολισμού του χώρου του ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί με μεγάλη ένταση το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αποκορύφωμα την συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας και φυσικά τι συνεπάγεται αυτό για τα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ;

«Το ΠΑΣΟΚ δεν αντιγράφεται. Η Προοδευτική Συμμαχία δεν καταφέρνει να πείσει τους πολίτες αφού φαίνεται ως μια ετερόκλητη συμμαχία δυνάμεων χωρίς κοινούς πολιτικούς στόχους. Τα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ δεν παρασύρθηκαν από τις σειρήνες της θεσιθηρίας ενώ διαθέτουν ισχυρά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες. Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές τα ζητήματα μπορούν να τεθούν σε νέα βάση, πιο υγιή, χωρίς ιδιοτέλειες. Ο κόσμος που πιστεύει στην αλλαγή περιμένει από εμάς, τα στελέχη των δημοκρατικών κομμάτων, να συμπεριφερθούμε ώριμα, χωρίς κυνισμό, με ευαισθησία και τόλμη απέναντι στα κρίσιμα προβλήματα του τόπου μας. Από την πλευρά μας είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε μια τέτοια προσπάθεια».

Send this to a friend