Αθήνα

 

22 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

arkas 150424
Αρκάς: Συγκλονίζει το σκίτσο του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

CALLER'S CHOICE

Κ. Ζαχαριάδης στο TheCaller: Οι εκλογές θα είναι ντέρμπι- Η ΝΔ θα την πατήσει όπως την πάτησε ο λαγός με την χελώνα

Εκλογές, με νικητή τη… χελώνα, στον μύθο του Αισώπου, με πολλές εκπλήξεις στην διαδρομή από σήμερα και μέχρι το τέλος της τετραετίας, με ένα πλούσιο κοινοβουλευτικά και πολιτικά φθινόπωρο, αλλά χωρίς τον «νάρθηκα» με τα κουτάκια των προαπαιτουμένων, «βλέπει» ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου.

Συνέντευξη στη Φώφη Γιωτάκη

Ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης απαντά με ειλικρινή και αποκαλυπτικό λόγο σε όλα τα επίκαιρα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος και μέσα από την συνέντευξη- «ποταμό» στο TheCaller εκφράζει την πεποίθησή του για νέες νίκες του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και με την συγκρότηση ενός προοδευτικoύ μετώπου δυνάμεων στην Ευρώπη εν όψει των ευρωεκλογών, της Αριστεράς με τους Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους.

«Όποιος βασίζει την στρατηγική του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις θα την πατήσει όπως την πάτησε ο λαγός με την χελώνα, στον μύθο του Αισώπου. Αλήθεια υπήρχε καμία δημοσκόπηση υπέρ της χελώνας;», διερωτάται με νόημα ο κ. Ζαχαριάδης χαρακτηρίζοντας τις εκλογές, στο τέλος της τετραετίας, ντέρμπι. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα την συγκροτήσει άμεσα», επιμένει ο κ. Ζαχαριάδης υποστηρίζοντας ότι εκλογές με απλή αναλογική θα γίνουν το 2023, όταν τελειώσει η δεύτερη τετραετία Τσίπρα.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015,μιλά για το σκηνικό της άγριας σύγκρουσης τονίζοντας ότι «η βουλή δεν είναι διακοσμητική», επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι της γενιάς του με διαφορετικές κομματικές διαδρομές μπορούν να συνεννοηθούν», υπογραμμίζει ότι πολλά μπορεί και πρέπει να διορθωθούν εντός βουλής και αποκαλύπτει ποιος είναι ο πιο καλός ο βουλευτής!

Για τον ανασχηματισμό προτείνει σε όσους παριστάνουν τον μικρότερο ή μεγαλύτερο πρωθυπουργό να κάνουν την δουλειά τους και υπενθυμίζει απευθυνόμενος στο κάθε στέλεχος της πρώτης γραμμής αυτό που έλεγε «ο κορυφαίος των κορυφαίων του 3%», ο αείμνηστος Μιχάλης Παπαγιαννάκης: «Να ακούει, να διαβάζει, να ερευνά και να παρακολουθεί τα πάντα».

Μέσα από τις απαντήσεις του ο Κώστας Ζαχαριάδης δίνει το στίγμα του σχεδιασμού και της στρατηγικής της κυβέρνησης Τσίπρα προς τους επόμενους σταθμούς, περιγράφει το στοίχημα της ΔΕΘ και της μάχης με την καθημερινότητα, δεν αποκλείει σύντομα έξοδο στις αγορές, θεωρεί ότι ο συσχετισμός είναι ευνοϊκός για να υπάρξει από την παρούσα βουλή προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση, τάσσεται υπέρ της ρητής κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους, αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές και Ελληνορωσικές σχέσεις, προβλέπει μετεκλογικές συνεργασίες, καλεί το ΚΙΝΑΛ να λάβει πρωτοβουλίες για τον εκλογικό νόμο, προηγουμένως αναλύει τα βήματα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, κάμει την εκτίμησή του για την κύρωση της συμφωνίας για το Μακεδονικό και εύχεται “να τελειώσει κάποια στιγμή και η δίκη της Χρυσής Αυγής”.

Εξάλλου, τέλος, ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής, απαντά «Δεν είναι της ώρας», ωστόσο στη συνέχεια περιγράφει το προφίλ του υποψήφιου για το Δήμο της Αθήνας και για το αν πρέπει να είναι ή όχι κομματικό στέλεχος.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Ζαχαριάδη στο TheCaller:

Κύριε Ζαχαριάδη, έχετε πλέον σημαντική κοινοβουλευτική εμπειρία, ως Διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θα έπρεπε να διορθώσετε κάτι, τι θα ήταν αυτό;

«Πολλά πρέπει να διορθώσουμε, όχι απλά ένα… Αν έπρεπε να διαλέξω όμως κάτι θα σας έλεγα να ακούμε περισσότερο τους πολίτες και την φωνή της κοινωνίας. Να προσπαθήσουμε να ακουμπήσουμε με τις ομάδες εργασίας μας σε όσα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν, όσο ειδικά ή εξειδικευμένα κι αν είναι, να τα γνωρίζουμε και να προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε. Η περίφημη καθημερινότητα, βλέπετε, δυσκολεύει ή γίνεται ευκολότερη ανάλογα με το πως η συντεταγμένη πολιτεία διαχειρίζεται τα μεγαλύτερα ή μικρότερα προβλήματα».

Ο πιο καλός ο βουλευτής, ποιος είναι;

«Δύσκολη ερώτηση… Η δουλειά στη Βουλή είναι ομαδική, χρειάζονται καλές μονάδες, αλλά λειτουργεί καλύτερα και “κερδίζει” όποιος έχει την καλύτερη ομάδα βουλευτών και επιστημονικών συνεργατών. Δύσκολα θα μπορούσα να ξεχωρίσω τον καλύτερο γιατί νομίζω έχουμε αρκετά έμπειρα πολιτικά στελέχη που κάνουν τη διαφορά μέσα στη Βουλή. Θα διαλέξω όμως και θα ξεχωρίσω την Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ) που καθημερινά συνεργαζόμαστε για ώρες, με αντέχει να είμαστε στο ίδιο γραφείο και έχει παίξει ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο να είναι “καλοκουρδισμένη” η ομάδα μας. Είναι σίγουρα η πιο υπομονετική βουλευτής και εξαίρετος άνθρωπος».

Και στον ΣΥΡΙΖΑ, στην παρούσα φάση, ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός στελέχους πρώτης γραμμής; Υπό την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβερνητικό κόμμα και έχει αφήσει πίσω του ποσοστά τύπου 3%…

«Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Μιχάλης Παπαγιαννάκης, κορυφαίος των κορυφαίων στο 3%, να ακούει, να διαβάζει, να ερευνά, να παρακολουθεί τα πάντα».

Ακούγεται έντονα το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού κοντά στους δύο «σταθμούς», της εξόδου από τα μνημόνια και της ΔΕΘ. Εκτιμάτε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερα κομματικά στελέχη ή και εκτός Κουμουνδούρου προσωπικότητες;

«Ο ανασχηματισμός είναι κάτι που αποφασίζει και φέρει προσωπικά την ευθύνη ο Πρωθυπουργός. Καλό είναι ο καθένας μας να κάνει τη δουλειά που του έχει ανατεθεί από τα συλλογικά όργανα και όχι να παριστάνει τον μικρό ή τον μεγάλο πρωθυπουργό. Ο Αλέξης έχει ήδη κάνει δύο ανασχηματισμούς, έναν μικρότερο κι έναν μεγαλύτερο. Εκ του αποτελέσματος θεωρώ ότι είχε θετικό πρόσημο με κριτήριό του την αποτελεσματικότητα και την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Αν αποφασίσει και όταν αποφασίσει να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θεωρώ ότι με αυτά τα κριτήρια θα σταθμίσει τα δεδομένα».

Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά έχει νόημα, όσο υφίσταται η κυβερνητική συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ;

«Ο διάλογος με τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του προοδευτικό χώρου είναι μια διαρκής πρόκληση και πρόσκληση, είναι αίτημα των προοδευτικών πολιτών “από τα κάτω” που δεν θέλουν μια ακραία συντηρητική και ακραία νεοφιλελεύθερη παλινόρθωση. Ο διάλογος με τις άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και φυσικά της κεντροαριστεράς δεν μπορεί παρά να γίνει σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων και περιεχομένου και όχι ταμπέλας και συνθημάτων. Ήδη από το 2012 οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι επιλέγουν στην πλειοψηφία τους τον ΣΥΡΙΖΑ ως φορέα πολιτικής έκφρασης. Αυτό φαίνεται, ακόμη και με βάση τις σημερινές δημοσκοπήσεις, να μην αλλάζει στις εκλογές του 2019, παρά τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της παραδοσιακής κεντροαριστεράς μέσω του ΚΙΝ.ΑΛ. που σήμερα φαίνεται να έχει σημαντικά προβλήματα συνοχής. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαιρετικές σχέσεις με την κεντροαριστερά σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και θα θέλαμε να είχαμε καλύτερες και στην Ελλάδα αλλά οι πολιτικές τοποθετήσεις σε μια σειρά ζητημάτων όπως Μακεδονικό και οικονομία μας φέρνουν σε διαφορετική όχθη του ποταμού».

Η κύρωση της συμφωνίας για το Μακεδονικό στην ελληνική βουλή σημαίνει εκλογές την επομένη;

«Η εκτίμησή μου είναι πως όχι, σε αυτό πάντως δεν έχει νόημα να σας απαντώ εγώ αλλά κάποιος από τους ΑΝ.ΕΛ..  Εγώ κρατώ την θετική δήλωση του Πάνου Καμμένου που είπε ότι με τον Τσίπρα θα εξαντλήσουμε την τετραετία».

Βέβαια το πότε θα γίνουν εκλογές παραπέμπει σε αρκετά και διαφορετικά σενάρια. Ποιο από αυτά δεν αποκλείετε;

«Εκλογές θα γίνουν όταν τελειώσει η τετραετία. Όλα τα άλλα είναι όπως είπατε σενάρια».

 Πρέπει η κυβέρνηση να ψηφίσει την συμφωνία και μετά να στήσει κάλπες; Γιατί;

«Είναι δύο χωριστά ζητήματα, το κοινοβούλιο έχει συνταγματικά την αρμοδιότητα να απαντήσει για όλα. Η συμφωνία θα ψηφιστεί στην ώρα της και οι εκλογές στην δική τους και οι ώρες αυτές είναι μεταξύ τους διαφορετικές. Όταν όμως βάζεις πολλά “εάν” και  “ίσως” σε μια πρόταση κινδυνεύεις να κάνεις λάθος. Η βούληση της κυβέρνησης είναι σαφής».

Όποιος διαφωνεί με την συμφωνία είναι ακραίος και εθνικιστής;

«Όχι βέβαια, οι ισοπεδωτικές αναλύσεις και οι γενικεύσεις είναι ξένες προς εμένα και το κόμμα μου. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι μέσα σε αυτούς που είχαν διαφωνίες υπήρχαν και κάποιοι εθνικιστές και κάποιοι πατριδοκάπηλοι και κάποιες φορές ίσως έδωσαν τον τόνο καπελώνοντας και τους άλλους διαδηλωτές ιδίως σε περιπτώσεις που υπήρξαν βία και ακραία συνθήματα περί προδοσίας, εθνικής μειοδοσίας κ.λπ.».

Στον άξονα πρόοδος εναντίον συντήρησης, το κόμμα σας ποια επιτυχία μπορεί να προβάλει;

«Κατά τη γνώμη μου ο διαχωρισμός πρόοδος – συντήρηση διαπερνά το συνολικό σκεπτικό θεώρησης της πολιτικής κι όχι μόνο επιμέρους ζητήματα. Εδώ ίσως αναζητούμε κάποια εμβληματικά όπως π.χ. η αλλαγή του πλαισίου για την απόδοση ιθαγένειας, η ψήφιση νομοσχεδίων και διατάξεων που αφορούν το κίνημα των LGBT διεκδικήσεων, η ψήφιση της απλής αναλογικής για τις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το σπάσιμο της Β’ περιφέρειας Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής ώστε να μην διαμεσολαβείται αποκλειστικά η σχέση πολιτών – πολιτικού συστήματος από τα media. Ολες οι μικρότερες και μεγαλύτερες νομοθετικές παρεμβάσεις που είχαν να κάνουν με την προστασία της πρώτης κατοικίας, ρυθμίσεις όπως του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης για τους πιο φτωχούς συμπολίτες μας, η πρόσβαση σε ανασφαλίστους πολίτες στο σύστημα υγείας, η διεύρυνση των δικαιούχων στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, η ανασυγκρότηση στην εργατική νομοθεσία που στοχεύει στην προστασία της εργασίας από την εργοδοτική αυθαιρεσία και σειρά άλλων παρεμβάσεων που πιθανώς τώρα μου διαφεύγουν».

Είναι το Σύνταγμα όχημα πολιτικών ανακατατάξεων;

«Δεν κάνουμε συνταγματική αναθεώρηση για να προκύψει πεδίο πολιτικών ανακατατάξεων, κάνουμε συνταγματική αναθεώρηση γιατί θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο για την χώρα. Αν προκύψουν ανακατατάξεις θα τις εξετάσουμε αλλά δεν είναι αυτή η στόχευσή μας. Είναι υπαρκτή η ανάγκη για μια νέα εκκίνηση της χώρας πέρα και πάνω από το επίπεδο της λειτουργίας της οικονομίας. Η λειτουργία της κοινωνίας, των θεσμών, του πολιτικού συστήματος είναι κορυφαία ζητήματα που πρέπει να μεταρρυθμιστούν – αναπροσαρμοστούν – αναθεωρηθούν την προσεχή περίοδο για να μπορέσει κάνεις να θεωρήσει ότι όχι απλώς βγαίνουμε από τα μνημόνια αλλά κάνουμε μια νέα αρχή για ένα πιο αισιόδοξο και βιώσιμο μέλλον. Το έχουμε πει και στο παρελθόν το επαναλαμβάνουμε και τώρα, ο συσχετισμός από την παρούσα Βουλή είναι ευνοϊκός για να υπάρξει και προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση».

Ποιες είναι οι πρώτες πρωτοβουλίες εντός Βουλής από το φθινόπωρο;

«Θα έχουμε ένα πλούσιο κοινοβουλευτικά και πολιτικά φθινόπωρο, θα είναι το πρώτο φθινόπωρο μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων που η χώρα θα έχει άλλες δυνατότητες να πάρει δικές της αποφάσεις. Πρέπει να δουλέψουμε σε όλα τα μέτωπα εντατικά για να βελτιωθεί το κλίμα και η καθημερινότητα».

Ποια εξαγγελία του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ θα στήριζε καθοριστικά το προεκλογικό σας αφήγημα;

«Άλλο ΔΕΘ, άλλο εκλογές, στην ΔΕΘ δεν πάμε να κάνουμε προεκλογικές εξαγγελίες αλλά οι εξαγγελίες θα έχουν σχέση με τις νέες δυνατότητες και τις νέες δυναμικές που θα έχει η ελληνική οικονομία την ερχόμενη περίοδο ώστε να αποκατασταθούν κάποιες από τις μεγάλες αδικίες των μνημονίων».

Θα συμφωνούσατε στο να αλλάξει το κόμμα σας ευρωπαϊκή οικογένεια; Είναι προ των πυλών η συμμετοχή σας στο PES εν’ όψει των ευρωεκλογών;

«Με το PES έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία, μετέχουμε σε κάποιες διαδικασίες ως παρατηρητές και έχουμε ολοένα και περισσότερα κοινά καθώς κι εμείς τους γνωρίζουμε πιο καλά και αυτοί εμάς. Δεν είμαστε όμως PES και δεν βλέπω τον λόγο να γίνουμε, είμαστε κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που επιδιώκουμε μια μεγάλη μετωπική συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη με Σοσιαλιστές, Οικολόγους και Αριστερά. Αυτή η προσπάθεια της συγκρότησης μετώπου πρέπει να είναι κατά τη γνώμη μου ο κεντρικός στόχος μας, η συγκρότηση δηλαδή ενός πολιτικού πόλου μέσα στο νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που θα εμποδίσει την πολιτική διολίσθηση της Ευρώπης στον νεοφιλελευθερισμό και θα βάλει φρένο στην εκρηκτική άνοδο της ακροδεξιάς που δυστυχώς καλπάζει».

Ναι στον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας και στην κατάργηση του άρθρου 16;

«Η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους και χωρίς να «πειραχτεί» η αναγνώριση από το Σύνταγμα της Ορθοδοξίας ως επικρατούσας θρησκείας νομίζω είναι ώριμη για την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και την Εκκλησία της Ελλάδος. Η Ελλάδα και σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να είναι Ευρώπη. Ναι στην ισχυροποίηση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ναι στην προσαρμογή του εκπαιδευτικού μας συστήματος στις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις, όχι όμως, σε μια άποψη που θα ιδιωτικοποιεί για κάποιους το δικαίωμα της πρόσβασης στην τριτοβάθμια και την μετατριτοβάθμια εκπαίδευση».

Το σκηνικό της άγριας πόλωσης, που τροφοδοτείται και από τις συγκρούσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντός βουλής, εκτιμάτε ότι αναδεικνύει τα συγκρτικά πλεονεκτήματα του καθενός; Και συσπειρώνει το κόμμα σας; Διότι αυτό δεν φαίνεται στα γκάλοπ;

«Είναι σημαντικό να συνεδριάζει η Βουλή και οι πολίτες να παρακολουθούν την αντιπαράθεση ακόμα και αν αυτή γίνεται σε υψηλούς τόνους. Η Βουλή δεν είναι διακοσμητική για να συνεδριάζει μια φορά το εξάμηνο όπως γινόταν την περίοδο 2012 – 2015, η Βουλή είναι το κέντρο του πολιτικού μας συστήματος, το πεδίο συνθέσεων και συγκρούσεων. Η κοινωνία βγάζει τα συμπεράσματά της, οι δημοσκόποι κάνουν τις μετρήσεις τους και κάποια στιγμή ο λαός αποφασίζει. Εκεί κρίνονται όλοι και οι πολιτικοί και οι πολιτικές και οι δημοσκοπήσεις και η επόμενη μέρα για την χώρα».

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν στις φυλακές της Ανδριανούπολης. Μήπως δεν έχουν γίνει όλα τα αναγκαία βήματα από την ελληνική πλευρά;

«Η Ελλάδα έχει κάνει ό, τι μπορεί και θα συνεχίσει να κάνει ότι μπορεί ώστε οι Έλληνες στρατιωτικοί να επιστρέψουν στην πατρίδα. Η Τουρκία σε αυτό το ζήτημα παραβιάζει κάθε κανόνα καλής γειτονίας και καλής βούλησης. Στο παρελθόν αυτά τα ζητήματα λύνονταν μέσα σε λίγες ώρες».

Τι σημαίνει η επανεκλογή Ερντογάν για την χώρα μας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Τι σας ανησυχεί, αν σας ανησυχεί;

«Ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ιδίως μετά τον Ιούλιο του 2016 και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ένας ιδιαίτερα ασταθής και νευρικός γείτονας. Η Ελλάδα κινείται με σαφήνεια στους εξής άξονες, σεβασμός του διεθνούς δικαίου, σεβασμός την λογικής, σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας, Με την Ελλάδα δεν μπορεί να παίζει κανείς. Η Ελλάδα έχει διανθείς διασυνδέσεις και ισχύ, η εξωτερική της πολιτική και η διπλωματία της δεν χαρακτηρίζονται από νευρικότητα αλλά από βάθος χρόνου και βάθος περιεχόμενου».

Η έξοδος από τα μνημόνια, χωρίς να υποτιμάται βέβαια, πως γίνεται να θεωρείται εποχή με μεγάλη ελευθερία κινήσεων για την κυβέρνηση ενώ συνδέεται με την φόρμα της ενισχυμένης εποπτείας;

«Άλλο εποπτεία άλλο επιτροπεία. Ο νάρθηκας με τα κουτάκια των προαπαιτούμενων έχει τελειώσει. Βεβαίως θα πρέπει οικονομικά να τηρούμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει να μοιράσει λεφτά που δεν υπάρχουν, ούτε να γυρίσει την χώρα στην περίοδο των δίδυμων ελλειμμάτων και των χρεών».

Η έξοδος στις αγορές θα ήταν σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης αν γίνει πριν την 20 Αυγούστου;

«Η χώρα ρύθμισε τα χρέη της και μπορεί να βγει πλέον στις αγορές με την οικονομία της σε ανάπτυξη. Δεν είμαι ο κατάλληλος να σας υποδείξω τον τρόπο και τον χρόνο εξόδου στις αγορές, το οικονομικό επιτελείο και οι τεχνικοί του σύμβουλοι ξέρουν σίγουρα περισσότερα, βλέποντας πάντως τον διεθνή οικονομικό τύπο και τα report των οίκων αξιολόγησης σε αυτό το πεδίο τα πάμε πάρα πολύ καλά».

Θα φέρετε στο τραπέζι -και στην βουλή- την συζήτηση για ένα αναλογικό σύστημα κοντά στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ, όπως ακούστηκε;

«Εμείς φέραμε την απλή αναλογική το καλοκαίρι του 2016 και τότε στηρίχτηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία και την Ένωση Κεντρώων. Η κ. Γεννηματά έλεγε τότε ότι κάνουμε κόλπο και θα πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο του 2016 και ψάχνουμε άλλοθι για το τέχνασμά μας. Ακόμα και ο πιο φανατικός υποστηρικτής της κ. Γεννηματά καταλαβαίνει ότι αυτή της η εκτίμηση δεν ήταν και ότι πιο πετυχημένο. Αν υπάρχει η βούληση υπάρχει και ο τρόπος να επανέλθουμε σε ζητήματα, εμείς εδώ είμαστε με τις δημόσια διαχρονικά γνωστές προγραμματικές μας θέσεις».

Αν μπείτε στην μάχη της έδρας, σε ποια περιφέρεια θα κατεβείτε;

«Αυτά θα αποφασιστούν στην ώρα τους από τα συλλογικά μας όργανα. Είναι νωρίς ακόμα για τέτοιες συζητήσεις, έχουμε δουλειά ακόμα να κάνουμε».

Μπορούν οι άνθρωποι της γενιάς σας με διαφορετικές κομματικές αφετηρίες να συνεννοηθούν;

«Φυσικά. Το έχει ανάγκη η χώρα και το πολιτικό μας σύστημα. Εδώ όμως χρειαζόμαστε αλλαγές και στη βάση του πολιτικού μας συστήματος. Σε πολλά σημεία το πολιτικό μας σύστημα είναι δομημένο ώστε να παράγει πολώσεις κι όχι συναινέσεις, πρέπει βλέποντας την ευρωπαϊκή και την διεθνή εμπειρία να αναζητήσουμε τις θεσμικές αλλαγές που θα παράγουν συνεννόηση. Προσοχή, συνεννόηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και συμφωνία, τουλάχιστον όμως όταν διαφωνούμε να είμαστε συνεννοημένοι γιατί διαφωνούμε κι όχι να διαφωνούμε για να διαφωνούμε».

Για τον Δήμο της Αθήνας θα προτείνατε στην ηγεσία μια μη κομματική επιλογή; Σας ενδιαφέρει προσωπικά;

«Το ζήτημα δεν είναι κομματικός ή μη κομματικός, το ζήτημα είναι να είναι γνώστης την πόλης και των προβλημάτων της, αποφασισμένος να ασχοληθεί με την Αθήνα αποκλειστικά τα επόμενα χρόνια από όποια θέση ευθύνης του δώσουν οι Αθηναίοι και διατεθειμένος να αφοσιωθεί στα της αυτοδιοίκησης που έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες και δικούς της κανόνες σε σύγκριση με την κεντρική διοίκηση. Προσωπικά με ενδιαφέρει να κάνω όσο καλύτερα μπορώ την δουλειά μου ως Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μια μεγάλη ευθύνη που μου ανατέθηκε το 2015 και προσπαθώ καθημερινά να ανταποκριθώ με επάρκεια στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή την επιλογή».

Οι Ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται σε δύσκολο σημείο; Γιατί κατά την άποψή σας;

«Θέλουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλους, είτε στην κοντύτερη είτε στην πιο μακρινή γειτονιά μας, τους σεβόμαστε όλους, απαιτούμε να μας σέβονται όλοι. Οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι παραδοσιακά καλές και εκτιμώ θα συνεχίσουν να είναι καλές. Θυμηθείτε τη στάση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, την στάση μας στην ένταση Ρωσίας – Ηνωμένου βασιλείου κλπ».

Ναι στις μετεκλογικές συμμαχίες; Και με ποιους;

«Είναι αυτονόητες και αναγκαίες. Η περίοδος των μονοκομματικών κυβερνήσεων ευτυχώς έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί. Με όσους και όποιους μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κοινό πρόγραμμα. Την επόμενη των εκλογών κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την λαϊκή ετυμηγορία».

Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές, ξανά κάλπες με απλή αναλογική;

«Πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα την συγκροτήσει άμεσα. Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα οι εκλογές με απλή αναλογική θα γίνουν το 2023 όταν θα τελειώνει η δεύτερη τετραετία Τσίπρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στις δημοσκοπήσεις; Μπορεί να ανατραπεί το σκηνικό;

«Οι εκλογές θα είναι ντέρμπι, όποιος βασίζει την στρατηγική του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις θα την πατήσει όπως την πάτησε ο λαγός με τη χελώνα στον μύθο του Αισώπου. Αλήθεια, υπήρχε καμία δημοσκόπηση υπέρ της χελώνας;».

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την εκλογική επιρροή της Χρυσής Αυγής;

«Δυστυχώς είναι υπαρκτή. Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι αρχίζει να μπολιάζει τμήμα της συντηρητικής παράταξης με φρασεολογία και σκεπτικό της. Χρειάζεται ένα σαφές πολιτικό όριο μεταξύ όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και των ναζιστών. Την περίοδο 2012 – 2015 με την επικίνδυνη θεωρία των δυο άκρων έγινε μεγάλη ζημία. Ένα κομμάτι της κοινωνίας εξοικειώθηκε με το τέρας. Πιστεύω ότι ο δημοκρατικός λαός μας θα τους γυρίσει την πλάτη και θα ήθελα να τους δω εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές. Για να γίνει αυτό πρέπει να θυμηθούμε ξανά την ιστορία μας, ποσό υπέφερε ο λαός μας την δεκαετία του 40 και του 60 – 70 από τους πολιτικούς προγόνους της Χρυσής Αυγής, ο αγώνας κατά της λήθης είναι και αγώνας κατά του φασισμού. Χωρίς καμία διάθεση παρέμβασης στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης, κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει και η δίκη».

Ροή Ειδήσεων

kifisos kinisi 201023

16/04/2024 | 09:25

Κίνηση στους δρόμους: Πού καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις

16/04/2024 | 09:13

Ελεονώρα Μελέτη: «Η πρόταση από τον Πρωθυπουργό έγινε μετά την απόφαση του Mega για την ολοκλήρωση της εκπομπής»

16/04/2024 | 08:58

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αυξήσει τα ποσοστά του στις ευρωεκλογές και να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα

16/04/2024 | 08:52

ΔΥΠΑ: Στις 27 Απριλίου οι «Ημέρες Καριέρας»

16/04/2024 | 08:47

Νέα Αριστερά: 18 νέες υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές

16/04/2024 | 08:43

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 16 Απριλίου
ellinotourkika 160424

16/04/2024 | 08:38

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα στις 22 Απριλίου

16/04/2024 | 08:32

Γιάννης Φέρτης: Σήμερα η κηδεία του ηθοποιού στο A’ Κοιμητήριο Αθηνών

16/04/2024 | 08:27

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για φορολογικό κώδικα από την Επιτροπή – Αλλαγές από το υπουργείο Οικονομικών

16/04/2024 | 08:23

Τουρισμός για Όλους 2024: Αντίστροφή μέτρηση για τα αποτελέσματα

16/04/2024 | 08:19

Αναστασία: Την αιφνιδίασε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου – «Θα φάμε κουφέτα;»

16/04/2024 | 08:16

Λίμνη Πλαστήρα: Πέντε λόγοι για να τη γνωρίσεις από κοντά
iran revolutionary guards

16/04/2024 | 08:11

Ιρανός ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε άμεσα αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα

16/04/2024 | 08:07

Αυτό είναι το πλήρες ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ – Ο Φρέντι Μπελέρης υποψήφιος

16/04/2024 | 08:01

ΔΕΑΒ: Κλήθηκε σε ακρόαση ο Παναθηναϊκός
arkas 150424
Αρκάς: Συγκλονίζει το σκίτσο του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
vila kazouli kifisia
Βόλτα στην Κηφισιά: Η πόλη με τα παραμυθένια κτίρια
mikros xristos 120424
Ο μικρός Χρήστος αφήνει μπαλόνι στον ουρανό για τη μαμά του που χάθηκε στα Τέμπη
Το 49% των εφήβων έχει βιώσει βία στο διαδίκτυο
parga 120424
Πάργα διακοπές: Ένας ξεχωριστός προορισμός που θυμίζει νησί
spetses 110424
Πάσχα στην Ελλάδα: Τρία νησιά που δεν θα χρειαστείς αυτοκίνητο