Αθήνα

25 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

«Καλημέρα, μόλις χακάραμε τον λογαριασμό σας στο instagram»: Μια αληθινή ιστορία, με διαλόγους και εκβιασμούς!

Ατελείωτες φορές ακούμε ή διαβάζουμε για το πόσο επικίνδυνο είναι το διαδίκτυο, αλλά επικρατεί αυτό που λέμε όλοι είναι «σιγά μην χακάρουν το δικό μου λογαριασμό, τι να τον κάνουν».

Ατελείωτες φορές ακούμε ή διαβάζουμε για το πόσο επικίνδυνο είναι το διαδίκτυο, αλλά επικρατεί αυτό που λέμε όλοι είναι «σιγά μην χακάρουν το δικό μου λογαριασμό, τι να τον κάνουν».

ΓΡΑΦΕΙ Η Ειρήνη Αρβανίτη

Κάπως έτσι σκεφτόταν και ένα πολύ κοντινό μου πρόσωπο όταν ξαφνικά διαπίστωσε ότι το προφίλ του στο Instagram είχε απλά διαγραφεί.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι εκείνη την ώρα είναι πως μάλλον το κινητό σου πάει για...πέταμα ή ότι υπάρχει κάποιο ευρύτερο πρόβλημα. Όλα αυτά έως ότου έρθει ένα mail, όπως ακριβώς αυτό εδώ με τον τίτλο «Instagram Hacked», το οποίο σε ενημερώνει για το τι συμβαίνει με τον προσωπικό σου λογαριασμό και σε παραπέμπει να επικοινωνήσετε με τους hackers σε συγκεκριμένο αριθμό whatsapp.

Όπως μπορείτε να δείτε, ο διάλογος ξεκινά αμέσως και οι προθέσεις είναι ξεκάθαρες.

Δίνει 150 ευρώ, γιατί o hacker δεν έχει να πάρει... γάλα για το παιδί του και έτσι επαναφέρεται ο λογαριασμός ή δεν δίνει απολύτως τίποτα και ο λογαριασμός διαγράφεται μια για πάντα.

Πώς είναι, όμως, δυνατόν να «εισβάλει» κάποιος τόσο εύκολα στη ζωή σου και να νιώθεις ξαφνικά τόσο «γυμνός»; Πώς είναι δυνατόν να εκβιάζουν μέσα από έναν αριθμό τηλεφώνου whatsapp που μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα;

Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται τέτοια περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά. Κάποιοι δεν διστάζουν να υποκύψουν στον εκβιασμό με ένα ποσοστό 80% να επαναφέρουν οι hackers τον λογαριασμό τους, χωρίς όμως να ξέρεις αν θα σου ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Το σημαντικότερο όμως είναι να μάθετε πώς ξεκίνησαν όλα: Από ένα mail  που υποτίθεται εστάλη  από το Instagram. Συγκεκριμένα πρότειναν μια... αναβάθμιση του προφίλ. Σε αυτό μεταξύ άλλων ζητούσαν κάποια στοιχεία, μόλις συμπλήρωσε ο άνθρωπος- αφελέστατα- τις πληροφορίες που ζητήθηκαν πατήθηκε το... send και δόθηκε αμέσως το πράσινο φως στους ηλεκτρονικούς εκβιαστές.

Το πώς τελείωσε η ιστορία πραγματικά δεν έχει νόημα, αν πλήρωσε δηλαδή ή όχι. Το θέμα είναι αν μπορούμε να καταλάβουμε πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το διαδίκτυο, πόσο εθισμένοι είμαστε που δεν τραβάμε έτσι απλά την... πρίζα από αυτό για να βρούμε και να δούμε τη ζωή έξω από αυτό. Εκεί που μπορούμε να βγάλουμε ατελείωτες φωτογραφίες και αναρίθμητα βίντεο για να τα βλέπουμε εμείς και οι 5-10 πραγματικοί φίλοι και όχι κάποιοι χιλιάδες άγνωστοι ακόλουθοι.

Send this to a friend