• Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου
  • 00:47

Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

«Καμπανάκι» Αρναούτογλου για μεσογειακό κυκλώνα - Πως ο Medicane ενδέχεται να χτυπήσει και την Ελλάδα

Την Παρασκευή ορίζει σαν πιθανότερη ημέρα να… δεχθούμε το χτύπημα του μεσογειακού κυκλώνα Medicane ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Πρόκειται για έναν κυκλώνα που έχει τροπικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή θερμό πυρήνα, απουσία μετώπων και θυελλώδεις ανέμους γύρω από το «μάτι» του.

«Αρκετά προγνωστικά μοντέλα θέλουν το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού που αναμένεται να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές τις επόμενες ημέρες, να βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας μας προς το βράδυ τις ερχόμενης Παρασκευής και να παίρνει τη μορφή ακόμα κι ενός Medicane, ενός δηλαδή μεσογειακού κυκλώνα με τροπικά χαρακτηριστικά» έγραψε ο κ. Αρναούτογλου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιο έντονοι μεσογειακοί κυκλώνες έχουν μια συχνότητα δημιουργίας περίπου των 100 κυκλώνων ανά χρόνο. Οι περισσότεροι από αυτούς αναπτύσσονται το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Ανεξαρτήτως από το πού δημιουργήθηκαν, οι περιοχές όπου θα μπορέσουν να αναπτυχθούν αυτοί οι έντονοι κυκλώνες βρίσκονται κατά κύριο λόγο πάνω από τη θάλασσα. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι δυνατοί κυκλώνες μπορούν να εμφανιστούν πάνω από το Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος.

Send this to a friend