Αθήνα

13 oC

αίθριος καιρός

Κατερίνα Μπατζελή στο TheCaller: Είναι καιρός μία γυναίκα να διοικήσει μία… Στερεά Ελλάδα, η οποία είναι γένους θηλυκού!

Η Κατερίνα Μπατζελή είναι η μοναδική γυναίκα που διεκδικεί στις 26 Μαΐου την διοίκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η Κατερίνα Μπατζελή είναι η μοναδική γυναίκα που διεκδικεί στις 26 Μαΐου την διοίκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ Η Τόνια Ζαραβέλα

Μπήκε στην αυτοδιοικητική «κούρσα» χωρίς να κρύψει την πολιτική της διαδρομή, δηλώνοντας περήφανη για την πορεία της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Γεγονός που έκανε τους Στερεοελλαδίτες να δεχθούν με θέρμη την υποψηφιότητά της, αναγνωρίζοντας -όπως μας λέει- στο πρόσωπό της την πολιτική εντιμότητα.

Η Κατερίνα Μπατζελή προέρχεται από τα «σπλάχνα» της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας. Για τους τόπους που αγαπά, τους τόπους που επισκέπτεται καθημερινά στις περιοδείες της,  έχει ήδη παρουσιάσει και, μάλιστα, από τους πρώτους, ένα απόλυτα τεκμηριωμένο πρόγραμμα με σαφή αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, για το οποίο τόσο εκείνη, όσο και οι συνεργάτες της αισθάνονται περήφανοι για την ύπαρξή του.

Όμως, πώς καταφέρνει η Κατερίνα Μπατζελή να ισορροπήσει ανάμεσα σε μία απαιτητική πολιτική διαδρομή και την μητρότητα σε ένα -ομολογουμένως- ανδροκρατούμενο περιβάλλον, όπως η αυτοδιοίκηση; Η απάντηση που δίνει η ίδια στο TheCaller είναι απλή: «Δεν διαφέρω από τη μέση Ελληνίδα. Η ισορροπία μεταξύ των ρόλων της μητέρας, της εργαζόμενης στον ιδιωτικό τομέα και της μάχιμης πολιτικού  είναι πάρα πολύ δύσκολη αλλά είναι αναπόφευκτη αν θέλεις να είσαι εντάξει με τη συνείδησή σου και επιτυχημένη με αυτά που καταπιάνεσαι».

Ως μητέρα ενός γιου, η Κατερίνα Μπατζελή γνωρίζει καλά την έντονη δυσθυμία των νέων έναντι της πολιτικής και στέλνει το μήνυμά της στους 17χρονους εκλογείς που θα κληθούν να βρεθούν για πρώτη φορά πίσω από το παραβάν. Γιατί, όμως, να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της: «Γιατί η Κατερίνα Μπατζελή και η παράταξή της, αντιμετωπίζουν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τις αγωνίες και τα προβλήματά τους. Δεν τους υποτιμούν χαϊδεύοντας τ’  αυτιά τους και προσεγγίζοντάς τους με επιφανειακό τρόπο,  προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την απειρία τους σε εκλογικές διαδικασίες και τη γενικότερη αποστροφή που δυστυχώς οι νέοι αισθάνονται σήμερα για την πολιτική».  

Σε ό,τι βέβαια αφορά τις πρώτες προτεραιότητες της για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: «Βασική μας θέση είναι ότι όλοι οι Νομοί που συναποτελούν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι ίσοι αλλά δεν είναι ίδιοι. Κάθε ένας έχει μεγάλα πλεονεκτήματα τα οποία οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε και ξεχωριστά προβλήματα τα οποία οφείλουμε να επιλύσουμε πάντα μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και καλλιέργειας Περιφερειακή Συνείδησης».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη της υποψήφιας Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κατερίνας Μπατζελή στο TheCaller και την Τόνια Ζαραβέλα:

Προέρχεστε, όπως έχετε πει και εσείς, από τα «σπλάχνα» του ΠΑΣΟΚ. Διατελέσατε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σήμερα φέρετε την στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Πώς δέχθηκαν οι κάτοικοι της Στερεάς Ελλάδας την υποψηφιότητά σας ως Περιφερειάρχη;

Ποτέ δεν έκρυψα την πολιτική μου διαδρομή. Αντίθετα, αισθάνομαι πολύ περήφανη γι΄αυτή, μιας και βασίστηκε σε αρχές και αξίες γι’ αυτό άλλωστε και δεν ακολούθησα ποτέ τη μόδα των τελευταίων ετών όπου πολιτικοί αλλάζουν συνεχώς απόψεις και χώρους. Ιδιαίτερα περήφανη αισθάνομαι και για τη θητεία μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μιας και είχα την ευκαιρία να προσφέρω πολλά σε έναν τομέα που γνωρίζω και αγαπώ. Οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, όχι μόνο αυτοί που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής αλλά και αυτοί που προέρχονται από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, δέχθηκαν με  μεγάλη θέρμη την υποψηφιότητά μου αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό  μου την πολιτική εντιμότητα η οποία εκφράζεται μέσα από τη συνέπεια λόγων και έργων και την τεχνοκρατική επάρκεια που είναι απόρροια της μακράς διαδρομής μου τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στον ιδιωτικό τομέα της χώρας μας. Άλλωστε προέρχομαι βασικά από τα «σπλάχνα» της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας !

Κρίνοντας και την πορεία του Κώστα Μπακογιάννη στην Περιφέρεια, θεωρείτε ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής στη διοίκησή της, στα πρόσωπα, αλλά και στην πολιτική που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια;

Ποτέ δεν αντιμετωπίζω τα πράγματα με τη λογική ‘’άσπρο- μαύρο’’. Η θητεία του κου Μπακογιάννη είχε θετικά και αρνητικά. Αναγνωρίζω ότι κατάφερε να «περάσει» την αναγνωσιμότητα που απολαμβάνει και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Το βασικό  κριτήριο όμως για να χαρακτηριστεί η  θητεία της εκάστοτε Περιφερειακής Αρχής είναι το αναπτυξιακό στίγμα που άφησε. Η ύπαρξη μικρών ή μεγάλων έργων και ο αντίκτυπός τους στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι ίδιοι οι Στερεοελλαδίτες σε πρόσφατη δημοσκόπηση χαρακτηρίζουν το έργο της απερχόμενης διοίκησης ως ‘’μέτριο’’. Προφανώς λοιπόν, για να βελτιωθεί η κατάσταση της Στερεάς Ελλάδας, πρέπει να αλλάξουμε όλα εκείνα που την κρατούν στη μετριότητα, η οποία δεν της αξίζει και δεν ικανοποιεί τους πολίτες της.

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γίνουν στην Περιφέρεια από την 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάβει η ανάδοχη διοίκηση;

Οφείλω καταρχάς να σας εξομολογηθώ τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου της  παράταξης  «πατρίδα μας η Στερεά» αισθανόμαστε μεγάλη περηφάνια για το γεγονός ότι  ήμασταν οι πρώτοι που παρουσιάσαμε με απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο τις προτάσεις μας, κάνοντας μία προεκλογική εκστρατεία, με σαφή προγραμματικά  -  αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά κόντρα στην λογική της εντυπωσιοθηρίας που δυστυχώς τείνει να κυριαρχήσει στην πολιτική.

Το μεγάλο μας στοίχημα, είναι η δημιουργία ενός συστήματος πραγματικού Δημοκρατικού Προγραμματισμού, για την εκπόνηση περιφερειακού σχεδιασμού στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διεργασιών και του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, συνδυάζοντας την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή:

Εκμεταλλευόμενοι τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, να φέρουμε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την τοπική κοινωνία και οικονομία με νέες  θέσεις απασχόλησης. Να δημιουργήσουμε επιχειρηματικά , κλαδικά, επιστημονικά και τεχνολογικά πάρκα,  που θα συνδέσουν την παραγωγή, την πραγματική οικονομία με την καινοτομία, την  έρευνα και την εκπαιδευτική κοινότητα. Να  αναδείξουμε τα λιμάνια μας. Να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα  με νέα ασφαλιστικά προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής, βελτίωση των αρδευτικών υποδομών, χρήσης των ΑΠΕ σε παραγωγικές εκμεταλλεύσεις, κτηνοτροφικά πάρκων και στήριξης του τομέα, ανάδειξη των  ιχθυοκαλλιεργειών και των ορεινών όγκων. Να έχουμε συνδυασμένες πολιτιστικές, τουριστικές, θρησκευτικές δράσεις.

Μία ακόμη πρωτοποριακή πρόταση που καταθέσαμε και η οποία θα μας εξασφαλίσει ένα σημαντικό όπλο στη μάχη για την ανάπτυξη της Στερεάς είναι η σύσταση Περιφερειακής Τράπεζας.

Επίσης, ξεχωριστό και πλέον σημαντικό κεφάλαιο για μας είναι η Ασφάλεια των πολιτών, με την ευρύτερη έννοια της Προστασίας, η οποία αποτελεί  δημόσιο Αγαθό και η προαγωγή της είναι κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Από την Χαλκίδα, στα Άγραφα και τους Δελφούς. Ποια μοναδικά χαρακτηριστικά των περιοχών μπαίνουν σε πρώτο πλάνο για εσάς και πώς μπορούν να αναπτυχθούν και να προσελκύσουν επισκέπτες σε ένα ασφυκτικό οικονομικά πλαίσιο;

Βασική μας θέση είναι ότι όλοι οι Νομοί που συναποτελούν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι ίσοι αλλά δεν είναι ίδιοι. Κάθε ένας έχει μεγάλα πλεονεκτήματα τα οποία οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε και ξεχωριστά προβλήματα τα οποία οφείλουμε να επιλύσουμε πάντα μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και καλλιέργειας Περιφερειακή Συνείδησής. Η προσέλκυση επισκεπτών και γενικότερα ο τουρισμός με ευθύνη της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής παρουσιάζουν  σημαντική υστέρηση. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, όπως τα επεξεργάστηκε ο ΣΕΤΕ, δείχνουν ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας μας, στις κατηγορίες των Επισκέψεων, των Διανυκτερεύσεων και των Εισπράξεων από τον Τουρισμό. Η συγκεκριμένη κατάσταση επαληθεύει απόλυτα την απάντηση που σας έδωσα στην δεύτερή σας ερώτηση: Σημαντική η επικοινωνιακή πολιτική και η προβολή της Περιφέρειας αλλά χωρίς την ύπαρξη ενός αξιόπιστου σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης δεν προκύπτει θετικό αποτέλεσμα.

Έχουμε την ευλογία να ζούμε σ΄έναν τόπο που μπορεί να υποστηρίξει πολλά και διαφορετικά ήδη τουρισμού, τόσο λόγω της μορφολογίας του φυσικού του περιβάλλοντος όσο και λόγω της πολιτισμικής κληρονομιάς του. Αυτό που χρειάζεται είναι  διαμόρφωση της τουριστικής  «ταυτότητας» κάθε περιοχής και η δημιουργία ενός ισχυρού brand name μέσα από  έργα υποδομών, συνεργασιών, θεματικού τουρισμού, ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, με την προώθηση της συμμετοχής Δήμων της Περιφέρειας στα ανάλογα διεθνή δίκτυα πόλεων,  ανάδειξης των  ορεινών  όγκων, απόκτησης  επώνυμων προϊόντων και  προσέλκυσης υψηλού επιπέδου τουρισμού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Οι ερευνητές «κρούουν το καμπανάκι» για την ερήμωση ορεινών περιοχών και τη δραματική μείωση του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια. Ποιες πρωτοβουλίες -που χαράχτηκαν ίσως από τη θητεία σας στο υπουργείο-, μπορούν πλέον να δώσουν ευκαιρίες στους νέους για την επιστροφή τους στην ύπαιθρο και την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας;

Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα όχι μόνο για τη Στερεά Ελλάδα αλλά για τη χώρας μας γενικότερα. Για το λόγο αυτόν κάθε αναπτυξιακή μας πρόταση οφείλει να έχει ως γνώμονα τη δημιουργία κινήτρων για την αντιμετώπιση της κοινωνικής απερήμωσης και αντικίνητρα για την απομάκρυνση των νέων από τον τόπο τους.  Βάσει και των νέων κοινοτικών κανονισμών και προγραμμάτων μπορούμε να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη των ορεινών όγκων, την στήριξη της απασχόλησης, την προστασίας του περιβάλλοντος και των ΑΠΕ ,της τοπικής επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Η  Περιφέρεια οφείλει  άμεσα να χρηματοδοτήσει και να σχεδιάσει ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα καθώς και ειδικά οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα για την εγκατάσταση και τη λειτουργία επιχειρήσεων.

17χρονοι εκλογείς θα βρεθούν πίσω από την κάλπη για πρώτη φορά. Γιατί σε αυτήν την «παρθενική» τους ψήφο να επιλέξουν Κατερίνα Μπατζελή και τον συνδυασμό «Πατρίδα μας η Στερεά»;

Γιατί η Κατερίνα Μπατζελή και η παράταξή της, αντιμετωπίζουν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τις αγωνίες και τα προβλήματά τους. Δεν τους υποτιμούν χαϊδεύοντας τ’  αυτιά τους και προσεγγίζοντάς τους με επιφανειακό τρόπο,  προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την απειρία τους σε εκλογικές διαδικασίες και τη γενικότερη αποστροφή που δυστυχώς οι νέοι αισθάνονται σήμερα για την πολιτική. Αντιθέτως, τους αντιμετωπίζουν με τον σεβασμό που αρμόζει στη γενιά που αποτελεί το μέλλον της Στερεάς Ελλάδας και της χώρας μας και που δυστυχώς εξαιτίας επιλογών των προηγούμενων γενεών  μπαίνει στο στίβο της ζωής εκκινώντας από δυσχερέστερη θέση. Οι σημερινοί 17ρηδες αγωνιούν για  την εκπαίδευση και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Βλέπουν τους εαυτούς τους ως υποψήφιους προς μετανάστευση είτε στο εξωτερικό ανοίγοντας ακόμη περισσότερο τη μεγάλη πληγή του brain drain είτε προς τα μεγάλα αστικά κέντρα αναγκαζόμενοι να εγκαταλείψουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους ο μιας και αδυνατούν να ζήσουν, να δουλέψουν και να δημιουργήσουν εκεί.  Το μεγαλύτερο παράπονό τους είναι ίσως ότι δεν ακούγονται. Οι σκέψεις και οι ιδέες τους δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στο πολιτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία.

Εμείς συμμεριζόμαστε αυτές τους τις αγωνίες και αν μας εμπιστευθούν θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις μέσα από συγκεκριμένες δράσεις παραμένοντας σε πραγματική επαφή μαζί τους για 4 χρόνια κι όχι λίγο πριν την κάθε εκλογική αναμέτρηση…

Στο πρόγραμμά μας έχουμε προβλέψει τη δημιουργία χώρων νεοφυών επιχειρηματικών δράσεων, όπου μέσα από την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μεθόδων και χρηματοδοτικών εργαλείων -εγχώριων και ευρωπαϊκών- οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποστηριχθούν στα πρώτα τους βήματα, να δοκιμάσουν στην πράξεις τις ιδέες τους και να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους. Να εμπλουτίζουν συνεχώς  τις γνώσεις τους και παράλληλα να αποκτούν την οικονομική τους αυτοδυναμία που θα τους επιτρέψει να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Συμμεριζόμενοι επίσης την ανάγκη των νέων για ουσιαστική επικοινωνία η οποία όλο και δυσκολεύει στη σημερινή εποχή της απομόνωσης, προωθούμε την καθιέρωση στη Στερεά Ελλάδα  Φεστιβάλ Νεολαίας και Δημιουργίας Νέων το οποίο θα περιλαμβάνει πολύπλευρες δράσεις – αθλητικές, πολιτιστικές , επαγγελματικού προσανατολισμού , ψυχοκοινωνικής στήριξης – και θα δικτυώνει τη νέα γενιά όλης της Ελλάδας, προετοιμάζοντάς την για τον αυριανό ηγετικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει .

Μητέρα, πολιτικός και γυναίκα. Πόσο εύκολο είναι να ισορροπήσει η Κατερίνα Μπατζελή σε αυτούς τους τρεις ρόλους και να «επιβιώσει» σε ένα ανδροκρατούμενο, αυτοδιοικητικό περιβάλλον;

Θεωρώ ότι ένα από τα βασικά στοιχεία που με βοήθησαν να πετύχω στην πορεία μου ήταν ακριβώς το γεγονός ότι ποτέ δεν ήμουν παιδί του κομματικού σωλήνα και επαγγελματίας της πολιτικής αλλά αντιθέτως προσπαθούσα πάντοτε να ισορροπήσω μεταξύ πολλών παράλληλων  ρόλων και δραστηριοτήτων  εκτός της ενασχόλησής μου με τα κοινά.  Άλλωστε οι πολιτικοί που δε φροντίζουν να καλλιεργήσουν διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς του δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν με ευελιξία και τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα με τα οποία αναμετρώνται.  Δε διαφέρω από τη μέση Ελληνίδα. Η ισορροπία μεταξύ των ρόλων της μητέρας, της εργαζόμενης στον ιδιωτικό τομέα και της μάχιμης πολιτικού  είναι πάρα πολύ δύσκολη αλλά είναι αναπόφευκτη αν θέλεις να είσαι εντάξει με τη συνείδησή σου και επιτυχημένη με αυτά που καταπιάνεσαι. Προσπαθώ να έχω όσες περισσότερες κοινές στιγμές μπορώ με τον γιό μου και τους δικούς μου ανθρώπους, να είμαι σωστή επαγγελματίας – ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας  δε σταμάτησα να εργάζομαι -  και να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις για το καλό του τόπου μας της Ελλάδας και της ιδιαίτερης πατρίδας μου της Στερεάς.

Όντως είμαι η μοναδική γυναίκα υποψήφια  Περιφερειάρχης  Στερεάς Ελλάδας και πιστεύω ότι οι συνυποψήφιοί μου σέβονται το ρόλο μου αυτόν,  μιας δυναμικής γυναίκας της οποίας το οργανωτικό πνεύμα και η ευαισθησία για τα κοινά κάνουν τη διαφορά  εντός ενός ανδροκρατούμενου περιβάλλοντος. Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, είναι καιρός μία γυναίκα να διοικήσει μία …Στερεά Ελλάδα, η οποία είναι γένους θηλυκού !

Send this to a friend